Print Friendly, PDF & Email

Κέντρο προς τιμήν του Στάλιν εγκαινιάστηκε στο Μπορ της Ρωσίας: «Ο Στάλιν ήταν ο καλύτερος αρχηγός»

Γιατί λυσσάει το αμερικανικό δίκτυο NBC και αφρίζει πατέρα; Η απάντηση είναι προφανής ήδη στον τίτλο του δημοσιεύματος:

«Το νέο κέντρο Στάλιν στη Ρωσία προκαλεί περηφάνεια και αποστροφή».

Πρόκειται για ένα κέντρο στην πόλη Μπορ της Ρωσίας, που θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο σχετικά με τη ζωή και το έργο του πιο δαιμονοποιημένου ηγέτη στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Κέντρο προς τιμήν του Στάλιν εγκαινιάστηκε στο Μπορ της Ρωσίας: «Ο Στάλιν ήταν ο καλύτερος αρχηγός»
Κέντρο προς τιμήν του Στάλιν εγκαινιάστηκε στο Μπορ της Ρωσίας: «Ο Στάλιν ήταν ο καλύτερος αρχηγός»

Ιδρυτής και χρηματοδότης του κέντρου είναι ο 44χρονος επιχειρηματίας Αλεξέι Ζόροφ, που είναι μέλος του κόμματος από τα 18 του χρόνια.

Ο ίδιος μιλώντας στο NBC δε μάσησε τα λόγια του:

«Ο Στάλιν ήταν ο καλύτερος αρχηγός. Κέρδισε τον πόλεμο και έχτισε τη χώρα από τα ερείπια».

Οι αναγνώστες του αρχικού δημοσιεύματος δεν επιτρέπεται φυσικά να μείνουν με θετικές εντυπώσεις, γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος του άρθρο αναλώνεται στα 1,7 εκ που έστειλε ο Στάλιν στα γκούλαγκ και τις 690.000 που εκτελέστηκαν[1] τον Πούτιν που εκμεταλλεύεται την κληρονομιά του Στάλιν και την –καθόλα άσχετη– υπόθεση του αγαπημένη παιδιού της Δύσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Βέβαια, η ίδια η αρθρογράφος δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πως ούτε ο ιδρυτής, ούτε οι δεκάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στα εγκαίνια του κέντρου έχουν οποιαδήποτε συμπάθεια προς τη ρωσική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον πρόεδρο της χώρας.

Ανάμεσά τους κι ένας ηλικιωμένος άντρας, που φώναξε «Στάλιν σήκω».

Αντίθετα μάλιστα, ο ίδιος ο Ζόροφ ξεκαθαρίζει πως ο «Πούτιν μένει πίσω», προσθέτοντας πως «οι αρχές φοβούνται ακόμα και το νεκρό Στάλιν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να κλέβουν τον κόσμο».

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο Βλαντισλάβ Γιεγκόροφ, πρώτος γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 670.000 σε ένα χρόνο, και πως μόνο στην περιοχή του πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά λόγω της πανδημίας, με εκατομμύρια Ρώσους να πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Γιεγκόροφ αναφέρθηκε επίσης σε γεγονότα όπως την πρόσφατη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία, λέγοντας πως «ο Στάλιν δε θα το επέτρεπε ποτέ αυτό».

Κάθε καλή τελετή όμως οφείλει να έχει το δικό της παρατράγουδο, εν προκειμένω τον Αντρέι Σορόχκιν, τοπικό οπαδό του Ναβάλνι που διεκδίκησε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν για να κρατήσει πανό όπου έγραφε:

«Μόνο ένας ηθικά διεστραμμένος θα μπορούσε να λατρεύει ένα τέτοιο τέρας».

Η σύντομη επίσκεψή του στο αστυνομικό τμήμα μετά το χάπενινγκ ήταν φυσικά μια χρυσή ευκαιρία για το NBC να πουλήσει μια δακρύβρεχτη ιστορία για το γενναίο αντιφρονούντα που αντιμάχεται το σταλινισμό και –υπονοείται εμμέσως πλην σαφώς– το «νεοσταλινισμό» του Πούτιν.

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν

Τουλάχιστον δεν κρύβουν ποιο είναι το πραγματικό τους πρόβλημα, αφού μόνοι τους ομολογούν πως το 70% του ρωσικού λαού, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, βλέπει θετικά την περίοδο διακυβέρνησης του Στάλιν.

Σημείωση:

[1]. Αριθμός μετριοπαθής σε σύγκριση με τα 20 ή και… 100 εκ. που υποτίθεται πως αφάνισε ο σύντροφος με το μουστάκι.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Anton Belousov

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 645 times, 1 visits today)