Print Friendly, PDF & Email

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν!

Νέα δημοσκόπηση καταγράφει την κατάρρευση της αντισταλινικής προπαγάνδας στη Ρωσία!

Το 70% των Ρώσων εκτιμά ότι ο Στάλιν έπαιξε πολύ θετικό ή απλά θετικό ρόλο στην ιστορία της Ρωσίας.

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν

Το ποσοστό αυτό – που είναι ρεκόρ τα τελευταία 30 χρόνια – καταγράφηκε σε νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τρίτη το ανεξάρτητο Κέντρο ερευνών «Levada».

Η εικόνα του Στάλιν αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται στα μάτια όλο και περισσότερων Ρώσων παρά τους τόνους λάσπης και αντικομμουνισμού που εξακοντίζουν εναντίον του οι αστοί εντός κι εκτός Ρωσίας.

Κι αφού βλέπουν πια πως το παραμύθι τους τελικά δεν είχε δράκο το έχουν ρίξει στον «φιλοσοβιετισμό».

Ένα «παιχνίδι» που ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ξέρει πολύ καλά να παίζει με σκοπό να «καρπωθεί» ο ίδιος τα ωφέλη αυτής δημοφιλίας εμφανιζόμενος κατά κάποιο τρόπο ως συνεχιστής του.

Για το λόγο αυτό κατά την διάρκεια της προεδρίας του, έχει αναβιώσει το ύμνο της Σοβιετικής Ένωσης, τις σοβιετικού τύπου στρατιωτικές παρελάσεις και τα μετάλλια εργασίας από την πρώϊμη σοβιετική εποχή.

Λες κι ένας ύμνος ή κάποια μετάλλια είναι αρκετά για να κρύψουν την εκμετάλλευση που υφίσταται ο ρώσικος λαός από μια χούφτα δισεκατομμυριούχων που θησαυρίζουν στις πλάτες του.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη έρευνα από το ίδιο ίδρυμα το 2016 ήταν 54% υπέρ του Στάλιν. Δηλαδή μια αύξηση 16 μονάδων μέσα σε 3 μόλις χρόνια!

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα καταγράφηκε και ιστορικό χαμηλό για τις αρνητικές γνώμες και το ποσοστό τους από 32% το 2016 έπεσε στο 19% το 2019, μία μείωση 13 μονάδων στο ίδιο διάστημα.

Ο Leonty Byzov κοινωνιολόγος της Ακαδημίας Επιστημών σχολίασε την έρευνα στον σελίδα ειδήσεων του RBC:

«Ο Στάλιν αρχίζει να γίνεται αντιληπτός ως σύμβολο της δικαιοσύνης και μια εναλλακτική λύση προς την σημερινή κυβέρνηση, η οποία θεωρείται άδικη, σκληρή και δεν φροντίζει τους ανθρώπους».

και ρίχνοντας την χολή του πρόσθεσε:

«Η εικόνα του Στάλιν είναι καθαρά μυθολογική, πολύ μακριά από πραγματική ιστορική φιγούρα».

Επιπλέον το ίδρυμα ανέφερε πως το ποσοστό των Ρώσων που υποστηρίζουν την άποψη περί «αδικαιολόγητων σταλινικών εγκλημάτων» έχει πέσει από το 60% που είχε καταγραφεί το 2008 στο 45% που καταγράφηκε φέτος.

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν

Από το 51% των Ρώσων που αντιμετωπίζουν τον Στάλιν ευνοϊκά, το 41% δήλωσε ότι τον σέβεται, ένα 6% ότι τον συμπαθεί και το 4% τον θαυμάζει.

Μόλις το 13% των Ρώσων δήλωσε πως αντιπαθεί, φοβάται, ή μισεί τον Στάλιν, ενώ ένα 26% δήλωσε πως δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική εικόνα για τον σοβιετικό ηγέτη.

Οι θετικές γνώμες για τον Στάλιν εκφράστηκαν με συνέπεια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση τους ηλικίας 18-24 ετών (γεννήθηκαν μετά τις ανατροπές, δεν έζησαν την ΕΣΣΔ) και παρόλο που έχουν υποστεί την ολομέτωπη αντικομμουνιστική επίθεση παρόλα αυτά οι γνώμες τους ήταν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορες.

«Η αντίληψη της ρωσικής κοινωνίας για τον Στάλιν έχει περάσει από τρεις μετασχηματισμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες»,

δήλωσε η κοινωνιολόγος της Levada Karina Pipiya.

Εξίσου θετικές και αρνητικές απόψεις κυριάρχησαν στη δεκαετία του 2000, ακολουθούμενες από πιο ουδέτερες απόψεις κατά την περίοδο 2008-2014.

Μόλις το 13% των Ρώσων αντιπαθεί τον Στάλιν

Οι αρνητικές και ουδέτερες απόψεις άρχισαν να υποχωρούν μετά το 2015. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.600 άτομα στο διάστημα από 21 έως 27 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Moscow Times

Μετάφραση – Σχολιασμός: Ροβεσπιέρος

(Visited 1.479 times, 1 visits today)