Print Friendly, PDF & Email

Το ΚΚΕ για το θάνατο του νεαρού Ελληνα μετανάστη στο Βούπερταλ

«Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νεαρού μετανάστη και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν».

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο θάνατος του 24χρονου Ελληνα μετανάστη, Γιώργου Ζαντιώτη, σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, ο οποίος συνελήφθη έξω από νυχτερινό κέντρο την 1η Νοέμβρη.

Ο 24χρονος φέρεται να μπλέχτηκε σε διαπληκτισμό, κάτι που οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τους αστυνομικούς να ασκούν βία σε ένα άτομο που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο έδαφος, ενώ η αδελφή του φωνάζει να τον αφήσουν.

Ο νεαρός είχε εγχειριστεί πρόσφατα και υπάρχουν υπόνοιες ότι τα αστυνομικά χτυπήματα προκάλεσαν τον θάνατό του.

Επίσης αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ακούστηκαν ρατσιστικά σχόλια από τους αστυνομικούς.

Τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του θανάτου του 24χρονου Ελληνα, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στην πρέσβειρα της Ελλάδας στη Γερμανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο θάνατος του 24χρονου Ελληνα εργαζόμενου σε αλυσίδα fast food, που βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Ολη αυτή η κωλυσιεργία, όπως είναι λογικό, δημιουργεί σοβαρές υποψίες συγκάλυψης των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του νεαρού.

Ταυτόχρονα, τόσο το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα, όσο και οι ζωντανές μαρτυρίες κατά την ώρα της σύλληψής του, αποδεικνύουν την ένταση του αυταρχισμού και της κρατικής βίας από τη γερμανική αστυνομία.

Οι μετανάστες γίνονται ανά τακτά διαστήματα αποδέκτες βίαιης και ρατσιστικής αντιμετώπισης των αστυνομικών αρχών, αλλά και φασιστικών συμμοριών, ενώ εύκολα και γρήγορα «τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί» κατηγορούμενοι για εγκληματική και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια συμπεριφορά.

Οσοι διαμαρτύρονται, όσοι αγωνίζονται, όσοι διεκδικούν και αντιδρούν στην πολιτική τους, θεωρούνται «εγκληματίες».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας προωθείται το τελευταίο διάστημα αντιδραστικός νόμος ενάντια στις συναθροίσεις.

Η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων είναι αυτή της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, του αυταρχισμού, του φακελώματος.

Το ΚΚΕ για το θάνατο του νεαρού Ελληνα μετανάστη στο Βούπερταλ
Το ΚΚΕ για το θάνατο του νεαρού Ελληνα μετανάστη στο Βούπερταλ

Στόχος τους είναι ο εκφοβισμός, το χτύπημα και των λαϊκών ελευθεριών που έχουν απομείνει, η δημιουργία υποταγμένων εργαζομένων. Εχουν στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για το θάνατό του κι ενώ έχει μεσολαβήσει η δημοσιοποίηση του βίντεο με την απάνθρωπη στάση της αστυνομίας απέναντι στον Ελληνα μετανάστη, πέντε μέρες αργότερα δεν έχουν καν τοποθετηθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση για τις πραγματικές αιτίες και τις συνθήκες του θανάτου του και να καταδικάσει την κτηνώδη μεταχείρισή του. Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νεαρού μετανάστη και να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν».

Πηγή: 902.gr

(Visited 365 times, 1 visits today)