Print Friendly, PDF & Email

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑ!

Μετά τη δοκιμαστική μή επανδρωμένη πτήση του «Crew Dragon»

Με επιτυχία δείχνει ότι ολοκληρώνεται η μη επανδρωμένη αποστολή του νέου διαστημόπλοιου «Crew Dragon» της αμερικανικής εταιρείας «SpaceX» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Το σκάφος «Crew Dragon», που εκτοξεύτηκε στις 2 Μάρτη και μετά από από 18 περιφορές γύρω από τη Γη συνδέθηκε επιτυχώς με τον σταθμό, επρόκειτο να αποσυνδεθεί την Παρασκευή 8 Μάρτη και να ολοκληρώσει τη δοκιμαστική αποστολή του με προσθαλάσσωση στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑΑν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία έως το τέλος, θα ανοίξει το δρόμο ώστε οι ΗΠΑ να πάψουν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για τη μεταφορά αστροναυτών προς και από τον ΔΔΣ με τα διαστημόπλοια «Σογιούζ».

Επιπλέον η μεταφορά θα στοιχίζει 20 εκατομμύρια δολάρια ανά αστροναύτη, αντί των 76 εκ. που πληρώνουν τώρα στη Ρωσία.

Ήδη η NASA έχει επιλέξει τους αστροναύτες που θα αποτελέσουν τα πρώτα δύο πληρώματα του «Crew Dragon».

Το πρώτο πλήρωμα θα πραγματοποιήσει απλή σύντομη πτήση, ενώ το δεύτερο θα πραγματοποιήσει κανονική πτήση μακράς διάρκειας στον ΔΔΣ.

Το «Crew Dragon» ήταν το πρώτο σκάφος που συνδέθηκε σε έναν από τους νέους, αμερικανικής κατασκευής Διεθνείς Προσαρμογείς Πρόσδεσης, που εγκαταστάθηκαν το 2016 στον ΔΔΣ και οι οποίοι θα αποτελούν το στάνταρ για την αυτοματοποιημένη πρόσδεση οποιουδήποτε νέου διαστημόπλοιου.

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑ
Η Αμερικανίδα αστροναύτης Αν Μακλέιν τράβηξε φωτογραφία της ανατολής του Ηλιου, με τη σκιά του «Crew Dragon» να διαγράφεται καθαρά στη λεπτή φωτεινή «φλούδα» της γήινης ατμόσφαιρας

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής του πτήσης, το «Crew Dragon» μετέφερε 200 κιλά προμηθειών και εξοπλισμού και μια κούκλα με αισθητήρες για να καταγραφούν οι καταπονήσεις που θα δεχτούν οι αστροναύτες κατά την πτήση με το σκάφος.

Στην κούκλα η «SpaceX» έδωσε το όνομα Ρίπλι, δηλαδή το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου των πρώτων ταινιών τρόμου επιστημονικής φαντασίας, «Alien»!

Το «Crew Dragon» αποτελεί την παραλλαγή μεταφοράς πληρώματος μέχρι 7 ατόμων, της δεύτερης έκδοσης του σκάφους της «SpaceX», του «Dragon 2».

Έχει διάμετρο 4 μέτρα, ύψος 8,1 και η παραλλαγή του ως μεταγωγικού προμηθειών μπορεί να μεταφέρει 6 τόνους προς τον ΔΔΣ και να επιστρέψει 3 τόνους υλικών πίσω στη Γη.

Κατά την επιστροφή του, το «Crew Dragon» της πρώτης μη επανδρωμένης αποστολής θα επιστρέψει στη Γη επιστημονικό εξοπλισμό και άλλα υλικά 150 κιλών.

Σκοπός της «SpaceX» είναι να χρησιμοποιεί το «Dragon 2» για μεταφορά πληρώματος και μετά την επιστροφή να το διαμορφώνει για επόμενες πτήσεις ως μεταγωγικό προμηθειών.

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑΗ επαναχρησιμοποίηση του σκάφους είναι που προσφέρει το χαμηλό κόστος μεταφοράς προσώπων και εφοδίων.

Την Ρίπλι και το «Crew Dragon» υποδέχτηκε το τρέχον τριμελές πλήρωμα του ΔΔΣ, αποτελούμενο από τον Ρώσο διοικητή Ολεγκ Κονονένκο, την Αμερικανίδα αστροναύτη Αν Μακλέιν και τον Καναδό Ντέιβιντ Σεν Ζακ.

Όταν αρχίσει κανονικά η μεταφορά πληρωμάτων με τα νέα σκάφη που αναπτύσσονται για τη NASA από μονοπώλια της αεροναυτικής στις ΗΠΑ, το μέγεθος του πληρώματος του ΔΔΣ θα αυξηθεί, καθώς τώρα υπάρχει ο περιορισμός των τριών ατόμων, όσα μπορεί να μεταφέρει το μοναδικό σήμερα σκάφος ασφαλούς διαφυγής, δηλαδή το «Σογιούζ».

Ένα τέτοιο σκάφος παραμένει πάντα προσδεδεμένο στον ΔΔΣ για κάθε ενδεχόμενο.

Ο σχεδιασμός του «Crew Dragon» θα του επιτρέπει να μένει συνδεδεμένο με τον ΔΔΣ για 7 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 2 μήνες, ώστε να φτάσει το χρόνο παραμονής σε σύνδεση που έχουν τα ρωσικά «Σογιούζ».

Το σκάφος αποτελείται από δύο τμήματα, τον κορμό και την κάψουλα πληρώματος.

Ο κορμός, που φέρει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα, τους εναλλάκτες αποβολής θερμότητας και τα πτερύγια αεροδυναμικής σταθερότητας, παραμένει συνδεδεμένος στην κάψουλα μέχρι λίγο πριν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα.

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της προσέγγισης του «Crew Dragon» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η κάψουλα διαθέτει 4 πυραυλοκινητήρες «SuperDraco», που μπορούν να την απομακρύνουν από τον πύραυλο εκτόξευσης «Falcon 9», ώστε να διασωθεί το πλήρωμα σε περίπτωση προβλήματος.

Αρχικά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν και για επιπλέον επιβράδυνση πέραν εκείνης που προσφέρουν τα αλεξίπτωτα κατά την επιστροφή, ώστε να επιτευχθεί ομαλότερη προσεδάφιση, αλλά τελικά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε υπέρ της κλασικής για τις αμερικανικές επανδρωμένες αποστολές προσθαλάσσωσης.

Το «Crew Dragon» της «SpaceX», του μεγιστάνα Ελον Μασκ, είναι το ένα από τα δύο σκάφη μεταφοράς πληρώματος σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που η NASA έχει εγκρίνει και χρηματοδοτεί. Το άλλο είναι το «CST-100 Starliner» της «Boeing», που λαμβάνει διπλάσια χρηματοδότηση και σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσης δοκιμαστική πτήση προς τον ΔΔΣ.

Αλλα μεταγωγικά σκάφη προμηθειών, πέρα από το «Dragon 1», που έχει επιλέξει η NASA, είναι το «Cygnus» της «Northrop Grumman» και το «Dream Chaser» της «Sierra Nevada Corp».

Τα «Dragon 1» θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις παράλληλα με τα «Dragon 2» έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Σε αντίθεση με την εποχή μέχρι τον τερματισμό των πτήσεων των Διαστημικών Λεωφορείων, η όλη διαχείριση των πτήσεων, επανδρωμένων και μη, γίνεται από τις εταιρείες και όχι από τη NASA.

Κοντά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά «Σογιούζ» οι ΗΠΑ
Δύο μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ έχουν μπει στην κάψουλα του «Crew Dragon» λίγο μετά τη σύνδεσή του με το σταθμό, φορώντας προστατευτική μάσκα για να μην αναπνεύσουν τυχόν αιωρούμενα σωματίδια. Στο βάθος, με την άσπρη στολή της «SpaceX», μια κούκλα εξοπλισμένη με αισθητήρες για την καταγραφή των καταπονήσεων του ανθρώπινου σώματος

Το κράτος των ΗΠΑ, με την απόφαση για τη νέα μορφή συνεργασίας της αεροδιαστημικής υπηρεσίας του με μονοπώλια, έδωσε διέξοδο σε αρκετά συσσωρευμένα κεφάλαια,

που παίρνουν κομμάτι μιας διεθνούς αγοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο και δηλώνουν ότι προτίθενται να την αναπτύξουν και με πτήσεις διαστημικού τουρισμού, φυσικά για πολυεκατομμυριούχους.

Με πληροφορίες από NASA και SpaceX

Επιμέλεια: Σταύρος Ξενικουδάκης

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 180 times, 1 visits today)