Print Friendly, PDF & Email

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό (vid)

Μεγάλες διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της υγείας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα

Σωματεία εργαζομένων από διάφορους κλάδους, Σωματεία Υγειονομικών, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και έστειλαν αγωνιστική απάντηση.

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό

Φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Με καταστολή δε βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία»

έστειλαν το μήνυμα συνέχισης της πάλης.

Μετά από κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου μίλησαν ο Λάζαρος Σαββίδης, συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών (Δείτε το βίντεο) και ο Θανάσης Οικονόμου, εργαζόμενος στον κλάδο των Μεταφορών (Δείτε το βίντεο).

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο Σύνταγμα με συνθήματα όπως «Ασφάλιση, Υγεία, 8ωρη εργασία δεν τα θυσιάζουμε για την εργοδοσία» και «Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσει τώρα το κράτος και η εργοδοσία».

Στο Σύνταγμα οι φωνές τους ενώθηκαν με αυτές των υγειονομικών, καθώς ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η συγκέντρωσή μας είναι ένα φιλί ζωής, της ζωής μας που επί έναν χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται στον αναπνευστήρα, τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο, επειδή διεκδικούμε σε τελευταία ανάλυση το δικαίωμά μας στη ζωή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Από ώρα σε ώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα και το ΕΣΥ να βγει εκτός αναπνευστήρα»,

προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν και εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων Υγειονομικών. (Δείτε βίντεο).

Στη Θεσσαλονίκη

Ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, υπεράσπισης των δικαιωμάτων και τερματισμού της αστυνομοκρατίας και του κλίματος αυταρχισμού έστειλε η μεγάλη διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Από το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων όπου έδωσαν μαζικά το παρόν και οι φοιτητικοί σύλλογοι, σπουδαστές και και μαθητές, διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι όσο και να προσπαθεί δεν θα καταφέρει να βάλει σε καραντίνα τον οργανωμένο αγώνα.

Θα βρίσκει μπροστά της το λαό, τα σωματεία και τους φορείς του, όσο θα επιμένει να αξιοποιεί την πανδημία για την συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής, που ματώνει καθημερινά τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και σκοτώνει τα όνειρα των παιδιών τους. (Δείτε το βίντεο).

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αντάμωσαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες, που δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, έξω από τις σχολές και τα σχολεία, στους δρόμους και στις γειτονιές. (Δείτε το βίντεο).

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό
Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό

Ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας για τον ένα χρόνο πανδημίας είπε:

«Εμείς τον μετράμε με τους νεκρούς μας, με τους νοσούντες μας, με τα πετσοκομμένα εισοδήματά μας, με τους ανέργους μας, με τις ΜΕΘ που δεν άνοιξαν, με τις κλινικές των εμπόρων της υγείας που δεν επιτάχθηκαν.

Η κυβέρνηση τον μετράει με βάση τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που φέρνει, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τα πακέτα ενίσχυσης, τα ενοίκια στις ιδιωτικές κλινικές, τις περικοπές σε Υγείας και Παιδεία. Τις μετράει όμως και με την αγανάκτηση που φουντώνει». (Δείτε το βίντεο).

Ο Γιώργος Μεταξάς, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές και τόνισε:

«Έχουμε ήδη νικήσει γιατί είμαστε χιλιάδες αυτοί που μέσα από τους συλλόγους μας έχουμε γυρίσει την πλάτη και απορρίψει τα σχέδιά της κυβέρνησης για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και δια ζώσης καταστολή. Ο αυταρχισμός και η επιβολή του φόβου δεν πέρασαν». (Δείτε το βίντεο).

Η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), διαμήνυσε:

«Θα είμαστε στο δρόμο για όσο χρειαστεί. Η πανδημία δεν καταπολεμιέται με πρόστιμα, ούτε με γκλόμπ, με δακρυγόνα και χημικά, ούτε με συλλήψεις και αυταρχισμό, βία, αστυνομοκρατία και εισαγγελικές παραγγελίες για απολογία στην ασφάλεια».

Και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα που προβάλουν ένα χρόνο τώρα οι υγειονομικοί, ο λαός και οι φορείς του, αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις όλων των τελευταίων χρόνο για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, κόντρα στην πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης. (Δείτε το βίντεο).

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό των Εργατικών Σωματείων να διατυπώνει το αίτημα «δώστε λεφτά για υγεία και παιδεία όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία».

Ακολουθούσαν τα σωματεία των υγειονομικών, του Σωματείου των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, της ΕΝΙΘ και στη συνέχεια τα κλαδικά σωματεία, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), που με τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Ακόμη το μεγάλο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των άλλων οργανώσεων και φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων.

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό (vid)

Τα αιτήματα των διαδηλωτών

Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό (εικ)

Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό
Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό
Μεγάλες διαδηλώσεις για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό

Πηγή: 902.gr

(Visited 330 times, 1 visits today)