Print Friendly, PDF & Email

Μεγάλη απεργία στην «Amazon» σε Γερμανία κι Ισπανία! (vid)

Καταγγελία για συλλήψεις απεργών και καταστολή της απεργιακής κινητοποίησης στην Μαδρίτη από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας. Κινητοποίησεις και στην Πολωνία!

Τη σύλληψη του οργανωτικού γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Μαδρίτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ), Hugo Carrasco, κατά την διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στον πολυεθνικό κολοσσό της «Amazon», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΛΙ.

Μεγάλη απεργία στην «Amazon» σε Γερμανία κι Ισπανία
Η γεμάτη στα αίματα μπλούζα ενός απεργού που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα αστυνομικών

Εκτός του Hugo Carrasco συνελήφθη ακόμα ένα άτομο.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΛΙ σημειώνει:

«Οι προσαγωγές, όπως και η επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους εργάτες που περιφρουρούσαν την απεργία, αποδεικνύουν τον βαθμό βίας που είναι ικανές να ασκήσουν οι δυνάμεις κρατικής καταστολής ενάντια στους εργάτες και εργάτριες σε μία στιγμή κορυφαίας σύγκρουσης με την εργοδοσία.

Καταδικάζουμε την καμπάνια που φέρνει σε πέρας η «Amazon», με τη συνενοχή διαφόρων ΜΜΕ, για να αποσιωπήσει την απεργία και για να φιμώσει τους εργαζόμενους που απεργούν, όπως επίσης και τη βία που ασκήθηκε ενάντια σε εκείνους που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην πάλη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Καταδικάζουμε το ρόλο της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Μαδρίτης, που τώρα βρίσκεται στα χέρια της σοσιαλδημοκρατίας, που δεν διστάζει να καταστείλει τις εργατικές κινητοποιήσεις για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων, όπως η Amazon».

Πάντως, η τριήμερη απεργία στην «Amazon», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, με αιχμή αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών, μεγαλύτερες από το 1,1% που πρότεινε η εργοδοσία.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα των απεργών:

«Οταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων».

Απεργία έκαναν εργαζόμενοι της «Amazon» και στη Γερμανία, σε έξι από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας σε Χέρσφελντ, Λειψία, Γκράμπεν, Ράινμπεργκ, Βέρνη και Κόμπλεντς.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και χτες στη Λειψία, με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της «Amazon» στη Γερμανία.

Σε διεθνή συντονισμό κινητοποίηση έκαναν οι εργαζόμενοι της «Amazon» και στην Πολωνία.

Μεγάλη απεργία στην «Amazon» σε Γερμανία κι Ισπανία
Κινητοποιήσεις απεργών της Amazon στη Γερμανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας:
Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Amazon». Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά απεργών στις εγκαταστάσεις της «Amazon» στη Μαδρίτη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αστυνομική βία, την καταστολή και τις προσαγωγές σε βάρος απεργών εργατών της εταιρείας «Amazon» στις εγκαταστάσεις της στη Μαδρίτη (συνοικία Σαν Φερνάντο ντε Εναρές).

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα και με αγριότητα εναντίον εργατών, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους που ολοκληρώνεται στις 18 Ιούλη, παλεύοντας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς και τους συλληφθέντες, εκφράζει τη στήριξή του στον σ. Ούγκο Καρράσκο, στέλεχος του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που βρίσκεται μεταξύ των προσαχθέντων και είναι αντιμέτωπος με διάφορες κατηγορίες. Απαιτεί την άμεση απόρριψη του ανυπόστατου κατηγορητηρίου σε βάρος των απεργών.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αντεργατικός χαρακτήρας του αστικού κράτους και η αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, που χρησιμοποιεί την καταστολή για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, χτυπώντας τους εργατικούς αγώνες.

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει όλους εκείνους, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συγκρότηση της νέας ισπανικής κυβέρνησης, ως μία δήθεν θετική εξέλιξη για το λαό και τους εργαζόμενους της Ισπανίας.

Αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες της «Amazon» στη Μαδρίτη! Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!». 

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της πολυεθνικής «Αmazon» που διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Αmazon», μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Η εργοδοσία της «Αmazon» απάντησε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων με τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, αλλά και με συλλήψεις εργαζομένων που περιφρουρούσαν την απεργία τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων με συλλήψεις και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και εκφράζει την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους εργαζόμενους της Αmazon».

Υπενθυμίζουμε πως τον Γενάρη του 2017 οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της «Amazon» της Ισπανίας είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη τους 48ωρη απεργία, στο μεγαλύτερο κέντρο εφοδιασμού της, στο San Fernando de Henares.

Η απεργία έγινε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον μονοπωλιακό κολοσσό για την ανανέωση συμβάσεων εργασίας περίπου 2.000 εργαζομένων που είχε λήξει τον Δεκέμβη του 2016.

Η «Amazon» επιδίωκε μέσω της αλλαγής των συμβάσεων να αυξήσει τα κέρδη της μειώνοντας το κόστος που σχετίζεται με τις υπερωριακές αποζημιώσεις και τα αντίστοιχα επιδόματα των εργαζομένων.

Πηγή: Gizmodo, NBC news, Reuters και Ριζοσπάστης

(Visited 404 times, 1 visits today)