Print Friendly, PDF & Email

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Κονγκό: Η χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2011

Θανατηφόρο ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς εξαιτίας της έλλειψης μαζικού εμβολιασμού!

Το τελευταίο ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς στη ΛΔ του Κονγκό έχει σκοτώσει 2.758 ανθρώπους ενώ έχουν νοσήσει 145 χιλιάδες σε 23 από τις 26 επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στις 10 Ιουνίου.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»  χαρακτηρίζουν την επιδημία ως τη χειρότερη που έχει δει η χώρα από το 2011.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Κονγκό: Η χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2011

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως από τις αρχές Ιουλίου, η ιλαρά έχει σκοτώσει περισσότερους από όσους οι άλλες δύο επιδημίες, Έμπολα και χολέρας μαζί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

«Τα θύματά της ιλαράς έφθασαν τα 1.981, ενώ του Έμπολα 1.676 και της χολέρας 279».

Παρά το μέγεθος της επιδημίας, υπάρχει μια ανησυχητική έλλειψη  σε προσωπικό και πόρους. Οργανώσεις και υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα έχουν συγκεντρώσει μόλις 2.5 εκατομμύρια από τα περίπου 9 εκ. δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε αντίθεση με την επιδημία του ιού Έμπολα στα ανατολικά της χώρας, όπου πολλές οργανώεις έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της επιδημίας και λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς η επιδημία ιλαράς δεν δείχνει κανένα σημάδι περιορισμού»,

λέει ο επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην χώρα, Karel Janssens.

Και συνέχισε:

«Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την επιδημία, πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουμε την ανταπόκριση και μάλιστα αυτό να γίνει άμεσα.

Είναι κρίσιμο να ληφθούν γρήγορα και προσαρμοζόμενα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της ασθένειας στις κοινότητες, αλλά με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα τονίζουμε τις μεγάλες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές επαρχίες του Κονγκό τον Ιούλιο η επιδημία χειροτέρεψε, τα κρούσματα αυξήθηκαν αντί να μειωθούν.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Κονγκό: Η χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2011
Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Κονγκό: Η χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2011

Έτσι και δεν γίνει μια μαζική κινητοποίηση και δεν παρθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα η επιδημία θα γίνει ακόμα πιο θανατηφόρα.

Από την αρχή του έτους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας του Κονγκό έχουν εμβολιάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά ενώ έχουν περιθάλψει περίπου 28.000 ασθενείς, σε 13 επαρχίες της χώρας.

Πρόσφατα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέπτυξαν μια κινητή ομάδα στην επαρχία Mai-Ndombe, στα δυτικά της χώρας για να αντιμετωπίσουν άμεσα το ξέσπασμα της επιδημίας και την εξάπλωσή της σε γειτονικές επαρχίες.

«Η απλή μεταφορά εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν ένα τιτάνιο έργο»,

είπε ο συντοντιστής της κινητής ομάδας, Pierre Van Heddegem.

Συνεχίζοντας τόνισε πως:

«Έπρεπε να διατηρήσουμε τα εμβόλια σε χαμηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε μια «αλυσίδα ψύξης». Αυτό απαιτούσε εξοπλισμό, ψυγεία, καύσιμα και οχήματα γρήγορης μεταφοράς καθώς κι ένα καλό σύστημα διαχείρισης.

Όμως πολλές ζώνες υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν λαβει καμία υποστήριξη από άλλους οργανισμούς, παρά τις διαπιστωμένες ανάγκες».

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, για την οποία δεν βρεθεί θεραπεία.

Ιδιαιτέρως τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπλοκές της ασθένειας από ότι οι ενήλικες και ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν από τη θανατηφόρα ασθένεια είναι ο εμβολιασμός.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα – Κονγκό: Η χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2011
Μεταφορά εμβολίων σε απομακρυσμένες επαρχίες της ΛΔ του Κονγκό

Η ιλαρά εξακολουθεί να κατέχει την πρωτιά ως αιτία θανάτου των μικρών παιδιών παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχει διαθέσιμο ένα φτηνό και αποτελεσματικό εμβόλιο.Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»  βρίσκονται στο Κονγκό από το 1977.

Ο οργανισμός διαθέτει αρκετές ομάδες ταχείας επέμβασης κατά μήκος της χώρας, που ανταποκρίνονται σε ξεσπάσματα ανθρωπιστικών κρίσεων.

Με πληροφορίες από «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροβεσπιέρος

(Visited 318 times, 1 visits today)