Print Friendly, PDF & Email

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας!

Την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει με γρήγορα βήματα όλη τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς,

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας

οι ΝΑΤΟικοί έχουν σηκώσει τα μανίκια και οργώνουν την Ελλάδα, στήνοντας φιέστες αλλά και λογής – λογής «σχήματα», για να διαφημίσουν και να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τη βρώμικη δράση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Έτσι, κάτω από τον γενικό τίτλο – πρόκληση:

«Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή περιοχή»,

η επονομαζόμενη «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» διοργανώνει αυτήν την περίοδο «ημερίδες» σε διάφορες πόλεις,

 • με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης,
 • των υπόλοιπων αστικών κομμάτων,
 • εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση,
 • στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,

και με θεματολογία που «ξεπλένει» τον βρώμικο ρόλο της λυκοσυμμαχίας και την ελληνική συμμετοχή, ενώ ταυτόχρονα βάζει το λαό να παρακαλά να τον δέσουν χειροπόδαρα για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εκμεταλλευτών του.

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας
Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας!

Π.χ. αναπτύσσονται θέματα όπως:

 • «Ασφάλεια, Σύγχρονοι Κίνδυνοι, Αντιμετώπιση»,
 • «Κίνδυνοι Εσωτερικής Ασφάλειας, Συμμετοχική Ασφάλεια – Πρώτα ο Πολίτης»,
 • «Ασφάλεια, Διεθνής Συνεργασία, Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον – Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Οι εν λόγω ημερίδες ξεκίνησαν για φέτος από την Αθήνα, στις 20/9, με θέμα:

«Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Προτεραιότητες και προοπτικές για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»,

όπου συζητήθηκαν:

«Οι προοπτικές και τα θέματα ασφάλειας μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στις Βρυξέλλες, με έμφαση στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, τις Εθνικές Αμυντικές Βιομηχανίες στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και στην πολυδιάστατη συμμετοχική ασφάλεια».

Επόμενοι σταθμοί έχουν οριστεί η Πάτρα στις 2/11, η Κομοτηνή στις 20/11, η Θεσσαλονίκη στις 23/11, ο Βόλος στις 29/11 και τα Γιάννενα στις 12/12.

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας

Στην Πάτρα, η ΝΑΤΟϊκή φιέστα με τον τίτλο:

«Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή περιοχή – Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον»

θα γίνει με την «ευγενική χορηγία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς μια σειρά από στελέχη της, όπως φαίνεται από το προσχέδιο προγράμματος των ομιλιών, θα παραστούν για να εξωραΐσουν την πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία άλλωστε υλοποιούν.

Το ίδιο ενδιαφέρον με τα στελέχη της κυβέρνησης έδειξαν και αυτά από τη ΝΔ, που επίσης θα παραστούν, ενώ οι διοργανωτές έστειλαν προσκλητήρια στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας, προκειμένου να προλογίσουν τη συζήτηση.

Για την «υποστήριξη της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ»

Όλες αυτές οι μαζώξεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «απευθύνονται στο ευρύ κοινό», με στόχο την:

«Ενημέρωση σε σχέση με την ευρύτερη έννοια της Ασφάλειας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, τη Συμμετοχική Ασφάλεια και τον διάλογο με ενημερωμένους πολίτες για τον δυνητικό ρόλο που μπορεί να έχει η Κοινωνία των Πολιτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων».

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας
Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας!

Οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωσή τους, κάνοντας ξεκάθαρους τους στόχους τους περί προπαγάνδισης των ΝΑΤΟικών προταγμάτων σε όσο το δυνατόν πιο πλατιά ακροατήρια:

«Επιδιώκουμε την όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή φορέων της τοπικής Κοινωνίας Πολιτών, με έμφαση στη νέα γενιά και τον γυναικείο πληθυσμό, εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμελητηρίων και των τοπικών ΜΜΕ, πανεπιστημιακών, φοιτητών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών κάθε δραστηριότητας».

Ευρωατλαντικά «έργα και ημέρες»

Η Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΕΕΑΕΣ) αυτοπροβάλλεται ως «μη κυβερνητικός οργανισμός»:

«Με στόχο την ενασχόληση με τα διεθνή θέματα, την Ευρωατλαντική Συνεργασία, την Ασφάλεια».

Πρόεδρός της είναι ο Θεοδόσης Γεωργίου.

Κινείται καθαρά από αμερικανοΝΑΤΟικούς κύκλους και εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη «Διεθνή Ένωση Ατλαντικού Συμφώνου» («Eurodefense»), διεθνές δίκτυο που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90 από τους Ζακ Σαντέρ και Μισέλ Μπαρνιέ.

Η «Eurodefense» έχει συμβούλια σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βρετανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ρουμανία) και στόχο να αποκτήσει παραρτήματα σε όλη την ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας

Βασικός σκοπός της, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, είναι:

«Να προωθήσει στην κοινή γνώμη μια ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας» ή, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, «να εκπροσωπήσει τους πολίτες στο ΝΑΤΟ».

Τα «πιστεύω της» συμπυκνώνουν τα γνωστά ευρωατλαντικά «δόγματα» όπως:

«Η σημασία των προκλήσεων της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας επιβεβαιώνει την ανάγκη να διατηρήσουμε, σήμερα όπως και χτες, τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ […]

Η ευρεία κοινότητα των συμφερόντων μεταξύ των μελών της ΕΕ στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας απαιτεί δυνατότητες για άμεση και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και δράση».

Επισήμως προωθεί τους σκοπούς αυτούς με τη διοργάνωση διεθνών συσκέψεων και συμποσίων:

«Ώστε […] να ενθαρρύνονται τα κοινά συμφέροντα και η ευρύτερη ιδέα της ευρωπαϊκής άμυνας και να παρουσιάζει προτάσεις σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και σε ανώτερα όργανα της ΕΕ»,

ενώ έχει ιδρύσει έως και τμήμα νέων όπου μετέχουν άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 32 ετών, για να στάζει από νωρίς στις νεανικές συνειδήσεις το ευρωατλαντικό δηλητήριο.

Στα θρανία της… ΝΑΤΟικής προπαγάνδας

Το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο μάλιστα έχει και «σχολή», το «Διεθνές Κέντρο για Σπουδές Ηγεσίας» (ICLS), που μεταξύ άλλων πραγματοποιεί «θερινές σχολές», με έδρα – μάλλον όχι τυχαία – τα Χανιά και πιο συγκεκριμένα τις εγκαταστάσεις του «Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου»,

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας
Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας!

ένα από τα ιδρύματα του «Διεθνούς Κέντρου για τις Αναβαθμισμένες Μεσογειακές Αγρονομικές Σπουδές», το οποίο στήθηκε το μακρινό 1962 με Πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του ICLS διαβάζουμε ως «υποστηρικτές του» το ίδιο το ΝΑΤΟ(!), την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τραπεζικούς και κατασκευαστικούς ομίλους (CCC), τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ κ.ο.κ.

Ανάμεσα στα προγράμματα σπουδών που πρόσφερε φέτος το καλοκαίρι, διακρίνουμε το ετήσιο «Μεσογειακό Φόρουμ» που πραγματοποίησε στις 26-30/7 με θέμα:

«Οικονομία, Ενέργεια, Πολιτική και Δύναμη»,

το οποίο καλούσε:

«Ηγέτες, διαμορφωτές αποφάσεων και ιδιώτες να συζητήσουν τις υπάρχουσες διεθνείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στα αλληλοσυνδεόμενα αυτά ζητήματα».

Επίσης, το «Σεμινάριο Ασφάλειας», που πραγματοποίησε 23-29/7 με θέμα τη «νέα Ατζέντα Ασφάλειας».

Στη σχετική πρόσκληση, διαβάζουμε:

«Ένα γεμάτο εβδομαδιαίο πρόγραμμα […] ανοιχτό σε φοιτητές, ερευνητές, νέους επαγγελματίες και ιδιώτες […] ένας συνδυασμός μάθησης, εφαρμογής της γνώσης στην πράξη, επισκέψεων σε αποκλειστικές τοποθεσίες, πολιτισμού και διασκέδασης».

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας

Κι ακόμα προγράμματα όπως το «Ηγέτες για το μέλλον μας»:

«Διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους υποσχόμενους ηγέτες στο Λύκειο (15-18 χρόνων), βασισμένο σε άτυπες εκπαιδευτικές μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια των – σχεδόν – 3 εβδομάδων πρόγραμμα, οι διαλέξεις, τα αυθεντικά παιχνίδια προσομοίωσης και διαδραστικής μάθησης σε θέματα που, συνήθως, δεν διδάσκονται αλλού, θα ανοίξουν νέες παραγωγικές προοπτικές…»

διαβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα.

Γυναίκες στην υπηρεσία της λυκοσυμμαχίας

Η εκδήλωση στην Πάτρα οργανώνεται σε συνεργασία με την οργάνωση «Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια – Ελλάς» (WIIS-Hellas), που τη συνδέουν στενοί δεσμοί με την ΕΕΑΕΣ.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αλίκη Μητσάκου, είναι παράλληλα ιδρυτικό μέλος της ΕΕΑΕΣ (και σύζυγος του προέδρου της, Θεοδόση Γεωργίου).

Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν έχει λείψει και από προηγούμενες ανάλογες εκδηλώσεις:

«Το ΝΑΤΟ που μπορεί να μην ξέρετε. Ασφάλεια και Αμυνα πέρα από τις παλιές βασικές έννοιες»

Κινητοποίηση ΣΕΤΗΠ και ΟΓΕ ενάντια σε φιέστα του ΝΑΤΟ
Από την κινητοποίηση ΣΕΤΗΠ και ΟΓΕ ενάντια σε αντίστοιχη φιέστα του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου, τον περασμένο Μάρτη

και ομιλήτρια την ίδια την αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ, αναλαμβάνοντας μάλιστα να συνδέσει τη ΝΑΤΟική φιέστα… με τη Μέρα της Γυναίκας.

 • Η ίδια ανέλαβε να κάνει και την εισαγωγή στην ενότητα:

«Γυναίκες: Ειδική οπτική στην Ασφάλεια, Αμυνα και την Τρομοκρατία»,

στο 26ο ετήσιο συμπόσιο της Ενωσης (με θέμα «ΝΑΤΟ & ΕΕ – Υβριδικές Απειλές – Τρομοκρατία – Ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών»), που διοργανώθηκε το Δεκέμβρη του 2017 στο ίδιο «φιλόξενο» υπουργείο.

Τα όσα λέει εκεί αναπαράγουν τους στόχους του ΝΑΤΟ, που έχει στραμμένη την προσοχή του στη:

«Διασφάλιση της πλήρους και ενεργού συμμετοχής των γυναικών, στην πρόληψη, στη διαχείριση και την επίλυση των συγκρούσεων»,

αφού με βάση τα «διδάγματα» από τις ιμπεριαλιστικές του επεμβάσεις ανά τον κόσμο, συμπεραίνει πως η αξιοποίηση των γυναικών σε αυτές είναι παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει την:

«Αποτελεσματικότητά» του, να διευκολύνει την πρόσβαση στον εκάστοτε τοπικό πληθυσμό, την άντληση πληροφοριών και την εξασφάλιση μεγαλύτερης «υποστήριξης» από αυτόν, συνολικά στην «επιτυχία των επιχειρήσεων».

Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας
Το ΝΑΤΟ είναι φίλος μας και θέλει το καλό μας!

Και η οργάνωση «Women in International Security» (WIIS), ως παράρτημα της οποίας εμφανίζεται η συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης, είναι η καλύτερη …μαθήτρια των ΝΑΤΟϊκών μαθημάτων.

Συνεχείς παρεμβάσεις…

Η ΕΕΑΕΣ κάθε χρόνο διοργανώνει ένα «ετήσιο συμπόσιο», όπως το 2016, με τίτλο:

«Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. ΝΑΤΟ και EΕ»,

που έγινε με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και ομιλητή μεταξύ άλλων τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάϊατ.

Ακολούθησε το συμπόσιο το Δεκέμβρη του 2017, με τίτλο:

«Προκλήσεις Ασφαλείας: ΝΑΤΟ & ΕΕ, Υβριδικές Απειλές – Τρομοκρατία – Ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών»

και ομιλητές – μεταξύ άλλων – την Κέιτ Σμιθ, πρέσβειρα της Βρετανίας, την Κέιτ Μπερνς, επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας, και την Σάσα Μούλερ, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ

Επίσης, στις 2 Μάρτη φέτος διοργάνωσε την προαναφερόμενη φιέστα, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον, ανοίγοντας τότε τη φιέστα, ο πρόεδρος της Ένωσης, Θ. Γεωργίου, έλεγε ότι τα όποια σχέδια, μικρά ή μεγάλα, δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς την υποστήριξη της λεγόμενης κοινής γνώμης.

Άλλωστε, και στο περιθώριο των προαναφερόμενων «συμποσίων» λεγόταν από τους διοργανωτές ότι:

«Αποσκοπούν στην υποστήριξη της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ»,

βάζοντας ως πρόβλημα ότι η:

«Ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για το ΝΑΤΟ»,

ότι υφίσταται και «αρνητικές επιρροές», την ίδια ώρα που η Ελλάδα αποτελεί «χώρα – κλειδί» για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ…

Κάψιμο σημαίας ΗΠΑ

Οι ευρωατλαντικές εκδηλώσεις, με σκοπό τη «ζύμωση» της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, πολλαπλασιάζονται συνολικά.

Στο πλαίσιο αυτό, μεσοβδόμαδα στο Μέγαρο Μουσικής έγινε «συζήτηση στρογγυλής τράπεζας»:

 • «Σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών ΝΑ Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης»,
 • «με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (NATO Public Diplomacy Division)
 • και του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου».

Θ. Τ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 518 times, 1 visits today)