Print Friendly, PDF & Email

Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή! (vid)

«Μπράβο στο παλικάρι που αντιδρά, βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος»

Αντιδράσεις ανάμεσα στους στρατευμένους προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, όπως η «Sea Guardian», στην οποία τις επόμενες μέρες θα πάρει μέρος η φρεγάτα «Ναβαρίνον» του Πολεμικού Ναυτικού.

Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή
Η φρεγάτα «Ναβαρίνον»

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο πλήρωμα, το πλοίο θα αποπλεύσει στις 20 Νοέμβρη από τη Σαλαμίνα για το ΚΕΝΑΠ της Σούδας και μετά από ολιγοήμερη προετοιμασία θα αναλάβει αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τελικός προορισμός είναι το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, όπου θα παραμείνει λίγες μέρες και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 14 Δεκέμβρη.

Αντιδρώντας στη συμμετοχή της φρεγάτας σε μια ακόμα ΝΑΤΟική αποστολή, ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης (Στρατεύσιμος Δίοπος Μηχανικός – Τ/ΜΗΧ) που υπηρετεί στο πλοίο, βγήκε χτες στην αναφορά και δήλωσε τη διαφωνία του.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ριζοσπάστης», είπε:

«Η ματωμένη σημαία του ΝΑΤΟ ντροπιάζει τον ελληνικό στόλο. Οι δολοφόνοι των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου κάνουν τον χωροφύλακα στη γειτονιά μας. Δεν έχει καμία δουλειά η φρεγάτα «Ναβαρίνον» να συμμετέχει σε αυτές τις αποστολές».

Πλούσιο ιστορικό

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Ναβαρίνον» έχει πλούσιο ιστορικό συμμετοχών σε αποστολές του ΝΑΤΟ, που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αντίθετα, μπλέκουν τους στρατευμένους και όλο τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, από την όξυνση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις και αποστολές, που στην πραγματικότητα συνιστούν πολεμική προπαρασκευή της αμερικανοΝΑΤΟικής φονικής μηχανής.

Φρεγάτα Ναυαρίνου
Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή!

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα πήρε μέρος το 2017 στην επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες – μέλη του.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τη μετεξέλιξη της επιχείρησης «Active Endeavour» και έχει στόχο τον «έλεγχο και την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνδέεται επιχειρησιακά με την επιχείρηση «SOPHIA» της ΕΕ στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο μάλιστα της «Sea Guardian», η φρεγάτα «Ναβαρίνον» πραγματοποίησε «εστιασμένες επιχειρήσεις», που προέβλεπαν την ανάπτυξη ναυτικής ομάδας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Συμμετείχαν σ’ αυτές μεταξύ άλλων και πλοία από την Ιταλία και την Τουρκία.

Το Μάρτη του 2017, το ίδιο πλοίο συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με μονάδες της Μόνιμης ΝΑΤΟικής Ναυτικής Δύναμης, Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου και Κεντρικού Αιγαίου.

Συμμετείχαν επίσης η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» καθώς και αεροσκάφη «Μ-2000» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η ισπανική φρεγάτα «ESPS MENDEZ NUNEZ», η καναδική φρεγάτα «HMCS ST JOHN’S» και το ισπανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «ESPS PATINO».

Η άσκηση απέβλεπε στην ενδυνάμωση της μηχανής του ΝΑΤΟ και στην προετοιμασία της για συγχρονισμένες δολοφονικές αποστολές.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2018 πραγματοποιήθηκε διήμερη συνεργασία του «Ναβαρίνον» με τη «Sea Guardian».

Χαιρετίζουν τη στάση του

Ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης είχε εναντιωθεί και παλιότερα, με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», στη συμμετοχή της φρεγάτας όπου υπηρετεί σε ΝΑΤΟικές αποστολές.

«Sea Guardian»
Αφίσα του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Sea Guardian» του 2016 με τη συμμετοχή του ελληνικού υποβρυχίου Παπανικολής

Η στάση του αυτή αναγνωρίζεται πλατύτερα και χαιρετίζεται από συνδικαλιστές και απόστρατους.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α., σημειώνει:

«Μπράβο στον ναύτη Παπαδάκη που έχει συνειδητοποιήσει τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού και τον δηλώνει χωρίς ενδοιασμό!

Μπράβο στο παλικάρι που αντιδρά, βλέποντας ότι στέλνουν το πλοίο που υπηρετεί σε μια πολεμική επιχείρηση, που δεν έχει καμιά δουλειά με τα σύνορα της πατρίδας, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος».

και ο υποναύαρχος ολοκλήρωσε:

«Ας ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ένα πλοίο κρούσης του στόλου μας πρόκειται να πλεύσει πολύ μακριά από τις Θερμοπύλες που οφείλει να φυλάττει και, αν απαιτηθεί, τότε κανένα ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να διαφεντέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, πολύ περισσότερο που τέτοια αποστολή δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε είναι το μοναδικό πλοίο που εμπλέκεται σε κάτι ανάλογο».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Θανάσης Ευαγγελάκης, σημείωσε:

«Το ΔΣ της ΠΕΜΕΝ χαιρετίζει για άλλη μια φορά την παλικαρίσια στάση του συνάδελφου Σταύρου Παπαδάκη, μέλους του σωματείου μας, να βγει σε αναφορά στη Φρεγάτα «Ναυαρίνον», όπου υπηρετεί και να καταγγείλει τη συμμετοχή της φρεγάτας σε αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αποστολές.

Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαμορφώνει επικίνδυνες εξελίξεις για τη χώρα, μετατρέποντάς την σε βασικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τις βάσεις που διαθέτει, σε μια περίοδο που φουντώνουν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, τα θύματα είναι οι λαοί.

Και η στάση στρατευμένων, όπως αυτή του συναδέλφου μας Σταύρου Παπαδάκη, είναι στάση πραγματικής υπεράσπισης του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς στις εξελίξεις. Να εντείνουμε τη δράση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να καταδικάσουμε την εμπλοκή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!».

Τη «νέα πράξη αντίστασης του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη χαιρετίζει και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΚΕΘΑ, αναφέρει: 

«Η πράξη του είναι πατριωτική και τιμάει το λαϊκό αισθητήριο για ειρήνη, δικαιοσύνη, σεβασμό στους λαού της περιοχής μας, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.

Στεκόμαστε δίπλα στο ναύτη, στηρίζουμε την αντίδρασή του όταν είδε την αποστολή του πλοίου του σε μια πολεμική επιχείρηση, που είναι άσχετη με την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας του, για τη φύλαξη των οποίων στρατεύτηκε και ο ίδιος, όπως είχε χρέος.

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα
Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή!

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία, αεροπλάνα και άλλες στρατιωτικές μονάδες είναι απαράδεκτο και εγκληματικό να απομακρύνονται από τα σύνορα της χώρας, ακόμα περισσότερο όταν η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα είναι πλέον καθημερινή και βίαιη.

Τα στρατιωτικά οπλικά συστήματα είναι πληρωμένα με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού και μοναδική τους αποστολή είναι η άμυνα της χώρας!

Στηρίζουμε και σφίγγουμε θερμά το χέρι του ναύτη Παπαδάκη!

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμιά δουλειά να συμμετέχει σε αποστολές υποστήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Απαιτούμε:

  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί μας από τις αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να πάψει η χώρα μας να είναι ορμητήριο για ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, όλες οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία στην Ελλάδα. Όχι στην αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη χώρα μας.
  • Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους δολοφονικούς οργανισμούς των ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Ναύτης με «κάκαλα» κατήγγειλε ανοικτά Νατοϊκή αποστολή (vid)

Πηγές: Ριζοσπάστης, 902.gr και Ελληνοφρένεια

(Visited 610 times, 1 visits today)