Print Friendly, PDF & Email

Νέα Ιωνία: Η δημοτική αρχή βεβήλωσε μνημείο εθνικής αντίστασης!

Ξερίζωσαν 22 κυπαρίσσια αφιερωμένα στους 22 εκτελεσμένους από ντόποιους και ξένους φασίστες στο Μπλόκο της Καλογρέζας!

Αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο – καταγγελία την οποία και δημοσιεύουμε (οι σημειώσεις και οι τονισμοί δικοί μας):

«Σήμερα 29 Αυγούστου πληροφορήθηκα ότι στην περίοδο του κορωνοϊού κάποιοι εργαζόμενοι του δήμου έβγαλαν τα 22 φυτεμένα -εδώ και τέσσερα χρόνια- κυπαρίσσια από τον ενιαίο χώρο δεξιά του μνημείου της Καλογρέζας.

Ρίτσος - Μπλόκο Καλογρέζας

Τα 22 κυπαρίσσια ήταν μια συμβολική ένδειξη τιμής και μνήμης για τα 22 παλικάρια που εκτελέστηκαν στο μπλόκο της Καλογρέζας από τους ντόπιους και ξένους φασίστες.

Κάτω από κάθε δέντρο υπήρχε και μια επιγραφή με το όνομα του κάθε εκτελεσμένου (δείτε φώτο εξωφύλλου).

Μετά από επιτόπια έρευνα (δείτε φωτογραφίες παρακάτω) που έκανα μαζί με τον Γιώργο Μερτζανάκη, πιστοποιούμε υπεύθυνα τα εξής:

Τα δέντρα ξεριζώθηκαν και κάποια από αυτά -κάπου 10- σκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή μεταφυτευμένα σε διάφορες θέσεις χωρίς τις πινακίδες με τα ονόματα των ηρώων και σε κάκιστη κατάσταση έτοιμα να ξεραθούν.

Σίγουρα οι εργαζόμενοι του Δήμου πήραν εντολή από την δημοτική αρχή για να προχωρήσουν σε αυτή τη βέβηλη πράξη.

Νέα Ιωνία: Η δημοτική αρχή βεβήλωσε μνημείο εθνικής αντίστασης
Νέα Ιωνία: Η δημοτική αρχή βεβήλωσε μνημείο εθνικής αντίστασης!

Δε θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι η πρώτη φάση αυτής της κακοήθειας ήταν το να φύγουν τα δέντρα από τον ενιαίο χώρο, η δεύτερη να μαραθούν περιμετρικά και τέλος στο αρχικό σημείο να μπει κάποια βαρκούλα ή κανένα κιούπι με λουλουδάκια μυκονιάτικου ή βυζαντινού στυλ.

Οι δημότες που ακόμα έχουν μέσα τους κρίση ιστορική μνήμη και αισθητική, σίγουρα δε θα ξαφνιαζόντουσαν από τις πρωτοβουλίες της Δημάρχου αλλά αυτήν τη φορά ξεπέρασε κάθε φαντασία.

Της κ. Δήμαρχου δεν της αρκει να διοικεί αλλά πρέπει και να βεβηλωνει.

Η δήμαρχος (Δέσποινα Θωμαΐδου) και η παράταξη της («Δύναμη Προοπτικής» στηρίχτηκε από τη ΝΔ αλλά εμφανίζεται ως «ανεξάρτητη») προσπαθεί να εξαφανίσει την ιστορική μνήμη.

Μνήμη που όπως φαίνεται τους ενοχλεί εξαιρετικά.

Νέα Ιωνία: Η δημοτική αρχή βεβήλωσε μνημείο εθνικής αντίστασης

Απαιτούμε και προτείνουμε ως πολίτες:

—  Την αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του κατάσταση με σεβασμό στην ιστορική μνήμη.

Δημόσια συγνώμη προς τους πολίτες και τις οικογένειες των εκτελεσμένων. Να απολογηθεί η δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο και να γίνει αναζήτηση ευθυνών».

Τάκης Βίνης και Γιώργος Μερτζανάκης

Τη βεβήλωση του μνημείου καταγγέλλουν και οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή που στην ανακοίνωσή τους -μεταξύ άλλων- επισημαίνουν ότι:

«Η πράξη αυτή της δημοτικής αρχής προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αν συνδυαστεί με την κάλυψη που έχει δώσει ουκ ολίγες φορές σε αντικομμουνιστικές – φασιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση του χώρου του μνημείου του Μπλόκου της Καλογρέζας!»

Δέποινα Θωμαΐδου
Νέα Ιωνία: Η δημοτική αρχή βεβήλωσε μνημείο εθνικής αντίστασης!

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Για ένα να είναι σίγουρη η δημοτική αρχή: Την Ιστορία και το προοδευτικό μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί με τίποτα να τα ξεριζώσει».

Για το λαό και τη νεολαία της Νέας Ιωνίας, η θυσία των κομμουνιστών και αγωνιστών του Μπλόκου της Καλογρέζας θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης και διδαχή για όλες τις επόμενες γενιές, φωτίζοντας το δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της αδικίας, για να …«μπορούμε να ανασαίνουμε», για να νικήσει η ζωή!».

Ροβεσπιέρος

(Visited 891 times, 1 visits today)