Νεκρή 56χρονη εργαζόμενη στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Εργάτες θύματα στον βωμό του κέρδους των αφεντικών! Νέα εργατικά «ατυχήματα» και στον όμιλο Βιοχάλκο

Ένα ακόμα θύμα μετρά η εργατική τάξη στον βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, με θύμα μία 56χρονη εργαζόμενη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 07:30 το πρωί, όταν η γυναίκα, κάτω από άγνωστες συνθήκες, συνεθλίβη από βιομηχανικό πλυντήριο εντός της επιχείρησης όπου εργαζόταν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το χέρι της άτυχης 56χρονης μάγκωσε σε κύλινδρο ενός πλυντηρίου, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να την τραβήξει τουλάχιστον μέχρι τον ώμο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ αλλά παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να τη σώσουν. Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Στον χώρο του δυστυχήματος βρέθηκε άμεσα και αντιπροσωπεία του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας.

Εξάλλου, δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» στο όμιλο της Βιοχάλκο στα Οινόφυτα να έρχονται να προστεθούν στη μαύρη λίστα των σακατεμένων για το μεροκάματο.

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, τα ξημερώματα της Παρασκευής, λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της εργασίας 35χρονος στις εγκαταστάσεις της ΧΑΛΚΟΡ, ενώ λίγη ώρα αργότερα, το χέρι 25χρονου εργαζόμενου «πιάστηκε» σε μηχανή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα δάχτυλα του χεριού του.

Όπως αναφέρει το σωματείο, τα δύο περιστατικά συνέβησαν στις μηχανές «Σπίνερ 7» και «Σπίνερ 5», «δηλαδή δύο εργατικά ατυχήματα σε ένα χώρο που η ζέστη είναι αποπνικτική (απουσία εξαερισμού) και η εντατικοποίηση και τα 12ωρα έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας εκφράζει την συμπαράσταση του στους συναδέλφους και δηλώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό τους για οτιδήποτε χρειαστούν.

Παράλληλα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του «για το γεγονός ότι στον ίδιο όμιλο μέσα στο 2026 και μόνο στην περιοχή μας, έχουν σημειωθεί, θάνατος, ακρωτηριασμοί, λιποθυμίες και επαγγελματικές ασθένειες, με πολύ μεγάλη συχνότητα», τονίζοντας ότι:

«Το καθεστώς των 12ωρων που ακολουθείται συστηματικά στην ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε βλαπτικά γεγονότα από τα οποία όλοι οι εργάτες και εργάτριες έχουν συμφέρον να προστατευτούν.

Ο Στασινόπουλος δηλώνει ότι βγάζει εμπορεύματα αξίας 1.000.000 € από κάθε εργάτη που έχει, όμως πληρώνει με ψίχουλα, εξοντώνει το κορμί μας και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας.

Υπάρχουν τμήματα όπου οι συνθήκες είναι τραγικές χωρίς εξαερισμό και με τους εργάτες να αναπνέουν καμένα λάδια και αναθυμιάσεις από την επεξεργασία των σωλήνων (που οδηγούν μοιραία σε επαγγελματικές ασθένειες).

Είναι τραγικό το 2026 στη βιτρίνα της βιομηχανίας στη Βοιωτία που λέγεται ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ να υπάρχουν ολόκληρα τμήματα χωρίς εξαερισμό, μηχανές χωρίς επαρκή ασφάλεια, ενώ εξαερισμό διαθέτουν μέχρι και τα κοτέτσια σήμερα».

Νέα εργατικά «ατυχήματα» και στον όμιλο Βιοχάλκο

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο τους, σημειώνοντας:

«Συνάδελφοι αποκούμπι είναι το σωματείο, καμιά εμπιστοσύνη στην εταιρεία.

Σε όλο τον όμιλο Στασινόπουλου στην περιοχή μας, από τη Θίσβη, τα καλώδια στη Θήβα, μέχρι τα Οινόφυτα και την Αρτάκη, οι συνθήκες δουλειάς είναι εξαντλητικές, απαράδεκτες και τα μεροκάματα μικρά, τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Έχουμε συμφέρον να συσπειρωθούμε όλοι στο συνδικάτο μετάλλου Βοιωτίας και να παλέψουμε οργανωμένα ώστε να προστατευθεί η ζωή μας και να βελτιωθεί το εισόδημα μας, να μην επιτρέψουμε σε συνθήκες πολέμου να μας τσακίζουν τη ζωή ενώ αυτοί βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται».

΄Το συνδικάτο απαιτεί:

— Καμιά συγκάλυψη και απόκρυψη των εργατικών ατυχημάτων, η εταιρεία να τα δηλώσει στην υπεύθυνη υπηρεσία. Να μην διανοηθεί ο Στασινόπουλος να τα ρίξει στους εργάτες ότι τάχα «έφταιγαν αυτοί» ή «η κακιά ώρα».

— Να σταματήσουν τα 12ωρα και η εντατικοποίηση, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο το ύψος των αναγκών μας.

— 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο σε όλο τον Όμιλο και ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους.

Και καλεί την επιθεώρηση να κάνει έλεγχο στη ΧΑΛΚΟΡ και ειδικά στον χώρο των «Σπινερ» προκειμένου διαμορφώσει πόρισμα το οποίο να κοινοποιηθεί και στο συνδικάτο, καθώς φτάνουν πληροφορίες ότι οι συνθήκες εκεί είναι άκρως ανθυγιεινές.

Πηγή: 902.gr

Μοιραστείτε το