Print Friendly, PDF & Email

Νεκροί δύο εργαζόμενοι σε εργατικά «ατυχήματα» στην Πάτρα

Καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας: Οχι άλλο αίμα συναδέλφων μας στο βωμό του κέρδους – Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες!

Δύο ακόμα εργαζόμενοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο όσων έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» λόγω των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας.

Νεκροί δύο εργαζόμενοι σε εργατικά «ατυχήματα» στην Πάτρα
Νεκροί δύο εργαζόμενοι σε εργατικά «ατυχήματα» στην Πάτρα

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας:

«Την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς συναδέλφους μας έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο κλάδος μας θρηνεί σήμερα άλλους δύο εργαζόμενους που υπέστησαν εργατικό ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Τα δύο εργατικά ατυχήματα συνέβησαν με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Το πρώτο συνέβη στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού, σε επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρων όπου ο συνάδελφος που εργάζονταν εκεί, ηλικίας 58 ετών καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο..!

Ο άλλος συνάδελφος ηλικίας 66 ετών, που εργάζονταν στα έργα επέκτασης, βιομηχανίας παρασκευής φαρμάκων στην ΒΙΠΕ, υπέστη ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας του, όταν ανυψούμενο με γερανό φορτίο έπεσε, καθώς ο ιμάντας που το συγκρατούσε έφυγε από την ασφάλεια..!!

Την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς συναδέλφους μας έχει η κυβέρνηση και η εργοδοσία που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Στη συνέχεια το συνδικάτο τονίζει ότι με συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις έχει αναδείξει τις βαθύτερες αιτίες των «ατυχημάτων».

Όπως αναφέρει για αυτά ευθύνονται:

• Τα μεγάλα όρια συνταξιοδότησης των εργαζομένων, και ιδιαίτερα αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, που τους αναγκάζουν να εργάζονται έως τα γεράματα προκειμένου να επιβιώσουν.

• Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς και η απουσία ελέγχων από τις απονευρωμένες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

• Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία που γενικεύεται στον κλάδο μας.

• Η έλλειψη των κατάλληλων μέσων και των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και τα ανύπαρκτα σχέδια ασφαλών εργασιών (ΣΑΕ), ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που θερίζει εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και η πανδημία!

• Η ανύπαρκτη σχεδόν συντήρηση και ο περιοδικός έλεγχος των μεταφορικών μέσων, των δομικών και χωματουργικών μηχανών καθώς και των ανυψωτικών μηχανών με τα φθαρμένα συρματόσχοινα, σάπιους ιμάντες και διαλυμένες μπούμες.

• Η ανοχή των κυβερνήσεων στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα χαμηλά πρόστιμα, που αποτρέπουν τις υπηρεσίες.

Νεκροί δύο εργαζόμενοι σε εργατικά «ατυχήματα» στην Πάτρα
Νεκροί δύο εργαζόμενοι σε εργατικά «ατυχήματα» στην Πάτρα

Στην ανακοίνωση το συνδικάτο απαιτεί:

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο συναδέλφους μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

Την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στην Πάτρα.

Και καταλήγοντας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν αύριο Τετάρτη 3 Μάρτη στην έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, στις 5:00μμ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια «στις οικογένειες και τους οικείους των σκοτωμένων συναδέλφων μας».

Ροβεσπιέρος

 

(Visited 267 times, 1 visits today)