Print Friendly, PDF & Email

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα λεπτό προς λεπτό (vid)

Η οικογένεια Φύσσα πριν από δύο ακριβώς χρόνια δημοσιοποίησε οπτικοακουστικό υλικό πριν και μετά τη δολοφονία του γιού της Παύλου

Εν αναμονή της αυριανής απόφασης του δικαστηρίου για τους ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αναδημοσιεύουμε την τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που αποτυπώνει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπως αυτή παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια, (5 Οκτώβρη 2018) παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου καλλιτέχνη και πλήθους κόσμου στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά.

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα λεπτό προς λεπτό

Πρόκειται για το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε και κατά την διάρκεια της δίκης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το βίντεο διάρκειας 43 λεπτών, αποτυπώνει ξεκάθαρα το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα αρκετά πριν την δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή πριν το φονικό, αλλά και τις ενέργειες του κατηγορούμενου δολοφόνου και των συνεργών του.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αλλά και οι συνήγοροι της, σωστά εκτιμούσαν πως ήταν επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης του υλικού, καθώς μέσα από αυτό, αποδεικνύεται η οργανωμένη επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλα μέλη της ΧΑ αλλά και τα:

«Τεράστια κενά και λάθη που έκαναν οι διωκτικές αρχές».

Παρούσα ήταν από νωρίς η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, που λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του υλικού, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το πώς είχε εξαφανιστεί η υπόθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα λεπτό προς λεπτό

Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως δεν έχει δει το υλικό, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να αντέξει την ψυχολογική πίεση.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι η δίκη αυτή δεν είναι μια μικρή δίκη. Δεν κατηγορείται ένας, οπότε έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια και το δολοφόνο. Εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός.

Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσανε να μας βοηθήσουν, αυτή η δίκη δυστυχώς δεν ακούγεται, πάει να θαφτεί, δεν ακούγεται. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική μας, εμείς το κάνουμε.

Για να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις εάν υπάρχουν. Για εμάς δεν υπάρχει δικαίωση. Εδώ, σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δικαίωση.

Θα γυρίσει ο Παύλος; Αυτό θέλουμε. Όμως δεν γυρίζει. Έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό, το έχω πει χιλιάδες φορές και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά, με το να είμαστε στο δρόμο, να είμαστε η οικογένεια εκεί»

είχε δηλώσει τότε η Μάγδα Φύσσα.

Όπως διευκρινίστηκε, η μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας ανατέθηκε πριν περίπου τριάμιση χρόνια από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου,

με σκοπό την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και επιδίδεται στην χωρική και χρονική ανάλυση των γεγονότων που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Μνημείο Παυλου Φύσσα

Στόχος ήταν να αποδειχθεί και να αποκαλυφθεί η πραγματική θέση των εμπλεκομένων, σε χρόνο και τόπο, ώστε να βρεθεί η αλήθεια.

Η συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου κατά την ομιλία της, είχε αναφέρει πως:

«Όλα όσα διαδραματίζονται στο δικαστήριο τα τελευταία 3,5 χρόνια, λόγω του ότι η δίκη δεν καλύπτεται από τα μμε, σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να σας φέρουμε στο κλίμα τι ακριβώς αποδεικνύεται μέσα στην αίθουσα, αλλά να αντιληφθείτε αυτό που και εμείς πλέον πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση».

Στην τοποθέτησή της, η Χρύσα Παπαδοπούλου, μία ακόμη συνήγορος της οικογένειας, επεσήμανε πως από τον συνδυασμό των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ότι:

«Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα: 1ον γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν και άλλους χρυσαυγίτες εκτός από τον Ρουπακιά, και 2ον, εάν μπορούσαν να αποτρέψουν την δολοφονία, δεδομένου ότι ήταν στο σημείο αρκετά λεπτά πριν».

Το χρονικό της δολοφονίας Φύσσα λεπτό προς λεπτό (vid)

Ροβεσπιέρος

(Visited 1.897 times, 1 visits today)