Print Friendly, PDF & Email

«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο!

Μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε νόμιμες τις απολύσεις εγκύων δικαιώνοντας τον ισπανικό τραπεζικό κολοσσό Bankia, ακόμα μια Απόφαση Δικαστηρίου στην Ελλάδα αυτή τη φορά δικαιώνει οίκο ευγηρίας που απέλυσε την 24χρονη νοσηλεύτρια Κρυσταλλία Στάθη, μόλις τους ανακοίνωσε πως είναι έγκυος.

Συνέλαβαν καθηγητές επειδή κατήγγειλαν απόλυση εγκύου

Το περιστατικό συνέβη το 2014 ενώ η δικαστική απόφαση που βγήκε πριν έναν μήνα, όχι μόνο είναι υπέρ της εργοδοσίας αλλά επιδικάζει στην νεαρή μητέρα να πληρώσει και τα δικαστικά τους έξοδα,  αξίας 200€!

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για το θέμα στο Πρωτοδικείο Χανίων ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους η 28χρονη σήμερα Κρυσταλλία Στάθη τόνισε πως θα προσβάλει με έφεση την συγκεκριμένη απόφαση.

Μιλώντας για το χρονικό της υπόθεσης, εξήγησε πως όταν τους ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος της έδωσαν μια εβδομάδα άδεια:

«Μετά πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχω άλλη μία εβδομάδα άδεια και εν τέλει πήγα εκεί και μου είπαν ότι απολύθηκα. Τους είπα ότι αυτό είναι παράνομο αφού τους έχω ανακοινώσει πως είμαι έγκυος.

Πήγα στην Επιθεώρηση Εργασίας, τους ενημέρωσαν ότι αυτό είναι παράνομο και ότι πρέπει να με ξαναπροσλάβουν, όμως δεν συμμορφώθηκαν και κινήθηκα δικαστικά.»

Η απολυμένη προσέθεσε:

«Η απόφαση βγήκε πριν ένα μήνα περίπου κι ήταν απογοητευτική. Βγήκε υπέρ των εργοδοτών καθώς κρίθηκε πως υπήρχε σπουδαίος λόγος που με απέλυσαν. Επικαλέστηκαν ψευδείς λόγους ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου. Μάλιστα μου επέβαλαν και πρόστιμο, τα δικαστικά έξοδα 200 €.»

Κινητοποίηση στα Δικαστήρια

Την Δευτέρα το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών, προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια.

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην γραμματεία που Πρωτοδικείου, αναφέρουν τα εξής:

«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο
«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο!

«Η εργοδοσία με πρόφαση ότι η εργαζόμενη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της λόγω εγκυμοσύνης, την απέλυσε. Η ίδια δεν έσκυψε το κεφάλι και διεκδίκησε το δικαίωμά της για δουλειά. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της εργοδοσίας.

Για τους εργοδότες η προστασία της μητρότητας είναι κόστος και για αυτό η ΕΕ , οι δικαστές και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της καθώς και η δική μας κυβέρνηση ΣυριζΑνέλ που εξυπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, συστηματικά παίρνουν μέτρα κατά των εργαζομένων και κατά των λαών γενικότερα.

Αυτό φαίνεται και με την τελευταία απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου της ευρωπαϊκής ένωσης σε βάρος των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, καθώς «νομιμοποιεί» την απόλυσή τους από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους με μια γροθιά να φωνάξουμε για αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Να παλέψουμε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πραγματική προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, που πρέπει να επιβληθεί και μέσω Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Σταματάμε πια να είμαστε μόνοι στην επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης! Γινόμαστε μέλη του σωματείου μας. Δίνουμε το χέρι στον συνάδελφο μας! Απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης»

Πηγή: zarpanews.gr

Κατά τα άλλα οι «υπερασπιστές» της «Πατρίδας», της «Θρησκείας» και της «Οικογένειας», λέξη δεν λένε για τα συνεχόμενα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και καταπάτησης του Ιερότερου δικαιώματος ενός ανθρώπου, να γίνει γονιός.

«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο

Με δυο λόγια –για να καταλαβαίνουν και τα ούγκανα– τι μήνυμα περνάνε οι εργοδότες στα κορίτσια με την στάση τους;

«Πως άμα θέλεις να δουλεύεις για να επιβιώσεις, ΜΗΝ κάνεις παιδιά!»

Τι λένε οι δικαστές στις γυναίκες και μέλλουσες μητέρες;

«Και τι με νοιάζει εμένα που πήγες κι έμεινες έγκυος; Πήγαινε ρίξτο αλλιώς θα χάσεις τη δουλειά σου…»

Κι όσοι δεν μιλάνε έτσι ανοικτά επειδή – μέχρι προσφάτως τουλάχιστον – φοβόντουσαν τον νόμο, σκέφτονται και κάνουν ότι μπορούν ώστε να πιέσουν μέχρι ορίων το κορίτσι, να το αγχώσουν, να το βαρυφορτώσουν μπας και βάλει ο καλός «θεούλης» το χεράκι του κι αποβάλει και γλιτώσουν το κόστος της αδείας της.

Κουβέντα δεν λένε λοιπόν οι πατριδοκάπηλοι για τις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Ούτε λέξη! Και πως να πουν; Φωνάζουν μόνο πως γεμίσαμε ξένους!!

Αφού είναι οι ίδιοι «χριστιανοί» που παθαίνουν αναφυλαξία στο άκουσμα και μόνο της λέξης «απεργία» και μισούνε κάθετί που παραπέμπει σε ταξικό αγώνα.

«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο
«Νόμιμη» η απόλυση εγκύου που έφαγε και πρόστιμο!

Κι από κοντά και πάντα στο πλάι τους βρίσκεται το κράτος κι η αστική «Δικαιοσύνη».

Τόσο νοιάζονται για τον «Ελληνισμό» και για την «υπογεννητικότητα», που οι «ευαισθησίες» τους κι ο «πατριωτισμός» τους φτάνουν μέχρι το σήκωμα μιας πλαστικής μπλε σημαίας…

Που από την ντροπή της κι εκείνη, έχει πλέον κοκκινήσει… και φωνάζει σε όσους με θράσος την βαστούν:

«Ξεφτίλες και παλιοτόμαρα μη με λερώνετε με τα ξερά σας!»

Εσείς «Μπατριώτες»; Δεν την ακούτε;

Ροβεσπιέρος

(Visited 692 times, 1 visits today)