Print Friendly, PDF & Email

Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τουίτ του ανταποκριτή του ANT1 και της Real News στις ΗΠΑ, κ. Τσίτσα ήταν από αυτά που σε βάζουν σε ρεπορταζιακό πυρετό.

Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έρευνα, ευτυχώς, απέδωσε και οι λόγοι που αυτά τα δύο σημαντικότατα ερωτήματα και οι απαντήσεις που ακολούθησαν, δεν περιελήφθησαν (λογοκρίθηκαν;) στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, εξηγήθηκαν.

Διότι, το ίδιο το κείμενο των απαντήσεων είναι αποκαλυπτικό.

Με πρώτη την μή απάντηση του εκπροσώπου στο θέμα ύπαρξης αμερικάνικου αιτήματος για την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών.

Στη σχετική ερώτηση, απαντά αφήνοντας το θέμα ανοικτό, παρουσιάζοντάς το, ουσιαστικά, ως διμερές και κρατώντας ισορροπίες μεταξύ των «ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Και, επίσης, αμφισβήτησε ξανά τη νομιμότητα του Χάρτη της Σεβίλλης, αδειάζοντας ουσιαστικά και πάλι τη χώρα μας (όπως και η ΕΕ, συνεπακόλουθα), καθώς ο Χάρτης είναι μάλλον ελληνικό χαρτί. Κάτι που επιβεβαιώνει και παλαιότερο τουίτ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» μιλά η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία
Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» μιλά η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Κοινώς, με τις απαντήσεις στις δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις, όλο το παραμυθάκι της κυβέρνησης (με την ενισχυτική διδασκαλία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ) περί «αμερικάνικης αλληλεγγύης κατά της Τουρκικής επιθετικότητας» αναδεικνύονταν μεγαλοπρεπώς και μάλιστα το άδειασμα ερχόταν από αρχή ανώτερη του καλού μας πρέσβη και μεγάλου φίλου της Ορθοδοξίας.

Αυτά όλα απέκρυψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτά δεν μεταφέρθηκαν και δεν δόθηκαν ως πληροφορίες στην Ελληνική κοινή γνώμη, γιατί θα κατέστρεφαν την παιδικής αφέλειας εικόνα που καλλιεργείται για τις ελληνο-αμερικανικές και τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Ευτυχώς, όμως, μεταδόθηκαν από το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, που κάνει τη δουλειά του σωστά, και όχι λογοκρίνοντας όσα λένε οι αληθινοί ηγέτες του μικρού μας προτεκτοράτου.

Στα παραλειπόμενα, υπήρξε λάθος αναφορά του εκπροσώπου του Στεητ Ντηπάρτμεντ στη Θεσσαλονίκη, ως ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Δένδια- ο υπουργός Εξωτερικών κατάγεται από τους Παξούς και μεγάλωσε στην Κέρκυρα.

Στο «ζουμί» όμως.

Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρώτη κομμένη ερώτηση, έγινε από τον συνάδελφο Μιχάλη Ιγνατίου, και αφορούσε και την αποστρατικοποίηση των νησιών – ήταν αυτό το μέρος της ερώτησης που δεν απαντήθηκε, ενώ τονίστηκε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι «ΝΑΤΟικές» και «σύμμαχοι»:

Ερώτηση: Σύμφωνα με αναφορές, ο κ. Πομπέο, ο υπουργός Πομπέο πηγαίνει στην Ελλάδα ως διαμεσολαβητής στην ένταση με την Τουρκία.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η πληροφορία είναι σωστή.

Και η δεύτερή μου ερώτηση: Ζητήσατε από την Ελλάδα να αποσύρει στρατό και όπλα από τα νησιά του Αιγαίου; Υπάρχουν δημοσιεύματα και γι αυτό.

Απάντηση Στέητ Ντηπάρτμεντ: Όπως γνωρίζετε, μιλήσαμε γι’ αυτό και ο Υπουργός έχει βεβαίως μιλήσει γι’ αυτό πάρα πολλές φορές, για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει εκφράσει το βαθύ του ενδιαφέρον για τις προκλήσεις ποy είχαμε εκει, αλλά και πάλι, εναγκαλιζόμενος τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στο διάλογο. Καλοσωρίζουμε την ανακοίνωση της 22ας Σεπτεμβρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και φυσικά το ενθαρρύνουμε. Οπότε είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί το θέμα.

Όπως γνωρίζετε, τον περασμένο μήνα, ο Υπουργός έχει συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια στη Βιέννη και επίσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου της Τουρκίας λίγες μέρες μετά, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Βεβαίως, η ικανότητα αποκλιμάκωσης και κατόπιν συνομιλιών μεταξύ των δύο αυτών ΝΑΤΟικών συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, είναι τόσο σημαντική και μειώνει την πιθανότητα κάποιων περιστατικών ή δυστυχημάτων, οπότε συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν μπροστά και, ιδανικά, να μπορέσουν να δημιουργήσουν/ ολοκληρώσουν μια συμφωνία.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που επικεντρώνεται όπως έχω πει και στην αρχή, στη διμερή μας σχέση με την Ελλάδα.

Έχουμε κάνει πραγματικά τόσα πολλά σε ένα χρόνο, μπορούμε να τα δούμε, κάποιες από τις νέες εξελίξεις, η ενεργειακή διαφοροποίηση, όπως είπα, είναι σημαντικό θέμα στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, και θα αναδείξουμε θέματα όπως η ενεργειακή συνεργασία και οι οικονομικοί δεσμοί.

Και για τη Σούδα, όπως υπονόησα, θα επικεντρωθούμε στην συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας.

Η καλή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι, φυσικά, προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας, κι όλων των συμμάχων μας στο σύνολο της ΕυρωΑτλαντικής περιοχής.

Είναι προτεραιότητα για μας, για το ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαιτέρως παρόντες εκεί, οπότε προσμένουμε αυτές τις ευκαιρίες.

Η δεύτερη ερώτηση έγινε από το συνάδελφο Θανάση Τσίτσα, ο οποίος και μας τράβηξε την προσοχή με του τουίτ του.

Ερώτηση: Υποθέτω ότι η επίσκεψη του Υπουργού στην Ελλάδα θα καλύψει την πρόσφατη θαλάσσια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θα ήθελα μια διευκρίνηση στο εξής: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέηβιντ Σάτερφηλντ, είπε πριν λίγες ημέρες ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλης έχει κάποια νομική αξία.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η δήλωση του πρέσβη καθρεφτίζει την Αμερικάνικη πολιτική σχετικά με την διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση Στέητ Ντηπάρτμεντ: Σας ευχαριστώ, κύριε, και επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη που εξέφρασε και η ΕΕ, ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμμία νομική σημασία.

Από θέση αρχής ο πρέσβης Σάτερφηλντ υπογράμμισε πολλές φορές, όπως είπε ο υπουργός, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να λύνουν τα θέματα θαλασσίων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν παίρνουμε θέση σε θέματα θαλασσίων συνόρων ή γενικά στο θέμα του πώς θα έπρεπε τα κράτη να οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους.

Γι’ αυτό και ενθαρρύναμε όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν το διάλογο και τις ευκαιρίες και τις θεσμικές δομές που έχουμε για να διαλεγόμεθα, να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία για να λύσουν αυτά τα ζητήματα, ενώ αποκλιμακώνουν και αποφεύγουν οποιαδήποτε μονομερή βήματα, τα οποία αυξάνουν την ένταση και τον κίνδυνο περιστατικών ή δυστυχημάτων.

Η Εισαγωγή του Εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που προηγήθηκε των ερωτήσεων

«Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Είναι κάτι λιγότερο από χρόνο που πήγαμε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διμερούς μας Στρατηγικού Διαλόγου και ενός αριθμού άλλων υποχρεώσεων εκεί.

Νομίζω πως, εξετάζοντας όσα έγιναν σε αυτό το χρόνο, υπογραμμίζεται πόσο ισχυροποιήθηκαν οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πράγματι στην καλύτερη φάση δεκαετιών και αυτή η επίσκεψη θα υπογραμμίσει ένα έτος αληθινών επιτυχιών στις διμερείς μας σχέσεις.

Θα προσγειωθούμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί αυτή την καταπληκτική ιστορική πόλη.

Είναι, βεβαίως, μια είσοδος στα Βαλκάνια, όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, και θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και υπογραμμίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έγινε σε αυτή την περιοχή.

Είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του υπουργού Δένσια, που προσθέτει κάτι σε αυτό, και, φυσικά, πιστεύω ότι η επίσκεψη του υπουργού [Πομπέο] εκτός πρωτευουσών του δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξει την ευρύτερη σχέση μας με την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.

Θα επιδείξουμε, στη Θεσσαλονίκη, πως, μαζί με την Ελλάδα, επενδύουμε στο μέλλον τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και των Βαλκανίων.

Πομπέο - Μητσοτάκης
Όσα λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, γιατί τα κρύβει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νομίζω σημειώναμε στην αναγγελία της επίσκεψης ότι ο Υπουργός θα υπογράψει διμερή συμφωνία επιστήμης και τεχνολογίας.

Θα υπάρξει επαφή με ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού τομέα της ενέργειας, που θα δεχθεί ο Υπουργός για να συζητήσει και αναδείξει την ενεργειακή διαφοροποίηση και τα σχέδια υποδομών στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι έχετε πολύ καλή γνώση της προσπάθειας να βοηθηθεί η Ελλάδα να γίνει ικανότερος εταίρος με τις ΗΠΑ σε θέματα διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας της ενέργειας.

Η Οικονομική Αναπτυξιακή Επιχείρηση (Development Finance Corporation), πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα και εργάζεται στην υποστήριξη ενός αριθμού σχεδιασμών εκεί, μεταξύ των οποίων και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Οπότε έχουμε πολλά να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη.

Την επόμενη μέρα θα πάμε στην Κρήτη, στο νησί της Κρήτης, να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη – είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του επίσης- και να επισκεφτούμε τη βάση της Σούδας.

Αυτό είναι, νομίζω, ακόμη ένα παράδειγμα της συνεργασίας τον τομέα της Ασφάλειας που, φυσικά, επεκτάθηκε μετά την υπογραφή, πέρυσι, της αναθεώρησης και επέκτασης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε πραγματικά πολλές διμερείς δράσεις στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο.

Μπορέσαμε να αυξήσουμε τη δράση μας στη Σούδα και βεβαίως διασφαλίσαμε πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπα και πριν, αυτές είναι πραγματικά μεγάλες εξελίξεις σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται με τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους, και στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα».

Το αυθεντικό κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του State Department…

Λαμπρινή Θωμά

Πηγή: Kosmodromio.gr

(Visited 346 times, 1 visits today)