Print Friendly, PDF & Email

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑ

«Θάψιμο» για μέρες από όλους τους αρμόδιους, εντός και εκτός νοσοκομείου
Στάση εργασίας από Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών για αύριο Πέμπτη 18/7

Το θάνατο ενός ακόμα εργαζόμενου τις τελευταίες μέρες, μετά από τον εργάτη στη ΛΑΡΚΟ την περασμένη βδομάδα, αυτήν τη φορά σε εργολαβικό συνεργείο που δούλευε μέσα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ),

καταγγέλλουν συνάδελφοί του και οι διοικήσεις του Σωματείου Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου Καθαριστών – Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων.

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑΣύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» συνάδελφοί του, ο αδικοχαμένος εργαζόμενος δούλευε σε συνεργείο της εργολαβικής εταιρείας «Οικολογική ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΓΝΑ.

Την Τετάρτη 10/7, που ο υδράργυρος έφτασε να δείξει 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, ο εργολάβος δίνει εντολή στον Ρ. Π. να καθαρίσει τους αύλειους χώρους του νοσοκομείου, από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι.

Λίγο πριν σχολάσει δήλωσε ότι νιώθει αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στο οποίο τελικά ξεψύχησε τα ξημερώματα της Πέμπτης 11/7.

Οι συνάδελφοι του εργαζόμενου, ο οποίος είχε έρθει πρόσφατα στη δουλειά, απαιτούν επίσημη ενημέρωση, καθώς όπως καταγγέλλουν:

«Ενώ γνώριζαν η διοίκηση, ο εργολάβος, όλοι, κανείς δεν έλεγε κουβέντα. Ούτε καν πότε θα γίνει η κηδεία του δεν μας είπαν!».

Να σημειωθεί ότι οι 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Οικολογικής ΑΕ» στο 251 ΓΝΑ είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.

Με αφορμή και το θάνατο του συναδέλφου τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και καταγγέλουν:

«Μας έκαναν μπαλάκι από τη μία Επιθεώρηση Εργασίας στην άλλη. Στον Πειραιά, όπου ανήκει η «Οικολογική ΑΕ», μας είπαν ότι πρέπει να πάρουμε στην Επιθεώρηση που ανήκει το έργο.

Πήραμε στα παραρτήματα της Αγίας Παρασκευής, Αμπελοκήπων, μέχρι και στο υπουργείο Εργασίας, όπου μας απάντησαν ότι δεν είναι αρμόδιοι! Πήραμε στον πενταψήφιο αριθμό και μας παρέπεμψαν στα κανάλια για να βρούμε το δίκιο μας!»

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑ

Την ίδια ώρα, κάτω και από την προσπάθεια του εργολάβου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, συνεχίζουν οι ίδιες συνθήκες γαλέρας και μετά την περασμένη Πέμπτη.

«Πέφτουμε ο ένας μετά τον άλλο», καταγγέλλουν εργαζόμενοι. «Πηγαίνουμε στα Επείγοντα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας συμπαραστέκεται όπως κι όσο μπορεί. Είμαστε 80 άνθρωποι, απλήρωτοι, που πρέπει να καλύπτουμε πολλά πόστα. Δεν φτάνουμε, ο εργολάβος μάς κάνει μπαλάκι στη διοίκηση για να πληρωθούμε και από κει το ίδιο».

Στις 31 Ιούλη λήγει η σύμβαση έργου με την «Οικολογική ΑΕ».

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑΑπό 1η Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα συνάπτουν συμβάσεις 10 ημερών με εργολαβική εταιρεία του ίδιου ιδιοκτήτη με διαφορετική επωνυμία και ΑΦΜ, με λιγότερα ένσημα και άδειες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Χτες, κοντά στους εργολαβικούς εργαζόμενους βρέθηκαν το Συνδικάτο Καθαριστών – Καθαριστριών Αττικής και το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων.

Στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τη διοίκηση του νοσοκομείου,εισέπραξαν την απάντηση ότι… απαγορεύεται επειδή είναι στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οι εργολάβοι, που κατά τ’ άλλα… «εκδιώχθηκαν» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να θησαυρίζουν ξεζουμίζοντας εργαζόμενους, διαφημίζουν με κυνισμό τα… «πιστοποιητικά» τους, όπως κάνει στην ιστοσελίδα της η «Οικολογική ΑΕ», αναφέροντας ότι διαθέτει:

«Το βασικό πιστοποιητικό διεθνούς προτύπου OHSAS 18001:2007 για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία».

Και ενώ 80 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, πεθαίνουν πάνω στο πόστο για ένα κομμάτι ψωμί,

«Ο κύκλος εργασιών της Οικολογικής είναι μεγαλύτερος από 30.000.000 ευρώ, ο οποίος προέρχεται αμιγώς από την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, αφού εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, επισημαίνουν πως πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα και διεκδικούν την άμεση λήψη μέτρων Υγείας και ασφάλειας, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και την άμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο.

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑ

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑ«Οι διοικήσεις του Σωματείου καθαριστών – καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου καθαριστών – καθαριστριών Αττικής και περιχώρων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας Ρ.Π. που βρήκε τραγικό θάνατο από θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο ΓΝΑ την περασμένη Πέμπτη 11/7/2019, καθαρίζοντας εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες καύσωνα.

Πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό της κερδοφορίας εργολάβων – δουλεμπόρων, που δρουν ανενόχλητοι σε όλους τους χώρους δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση των θανάτων στον κλάδο της καθαριότητας τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός όπως θέλουν να το παρουσιάζουν εργοδότες και κυβερνήσεις αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, της ανασφάλειας, της απληρωσιάς, της έλλειψης ατομικών μέσων Υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των εργολάβων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές.

Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην κρίση μεγαλοεργολαβικές εταιρείες γιγαντώθηκαν, τα κέρδη τους πολλαπλασιάστηκαν, αλλά για τους εργαζόμενους οι συνθήκες εργασίας έγιναν χειρότερες.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ανάπτυξη θα έρθει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Στην καθαριότητα των νοσοκομείων την ίδια ώρα που οι εργολάβοι εισπράττουν εκατομμύρια από δημόσια έργα εσύ μένεις απλήρωτος για μήνες, ενώ καλύπτεις πάγιες ανάγκες, αγωνιάς για την ανανέωση της σύμβασης σου κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Αυτή η κατάσταση είναι φανερό πλέον πως δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνη της, θέλει τη δική σου συμμετοχή στους αγώνες, στο δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση των σωματείων μας, ώστε να την ανατρέψουμε.

Όχι άλλοι νεκροί συνάδελφοι στο βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας!

Πέθανε εργολαβικός εργαζόμενος από θερμοπληξία στο 251 ΓΝΑΤα Διοικητικά Συμβούλια των δυο σωματείων στηρίζουμε την απόφαση που πήραν οι συνάδελφοι στη συνέλευση τους να προχωρήσουν την Πέμπτη 18 Ιούλη σε στάση εργασίας, 11 π.μ. – 1 μ.μ. καταγγέλλοντας τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους και διεκδικώντας:

– Άμεση λήψη μέτρων Υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν να γυρίζουμε ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειές μας.

– Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων μας.

– Άμεση υπογραφή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο».

Πηγές: 902.gr καιΡιζοσπάστης

(Visited 688 times, 1 visits today)