Print Friendly, PDF & Email

Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα

Ο κακοστημένος καβγάς ανάμεσα σε Σύριζα και ΝΔ για το ποιανού η κυβέρνηση έκαψε τα περισσότερα δάση συνεχίζεται.

Οπως και τα κροκοδείλια δάκρυα των δημάρχων και που δεν λένε κουβέντα για τις τρομερές ελλείψεις στην πυροσβεστική.

Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα

Η συζήτηση γίνεται επάνω στα αποκαΐδια και της δικής τους πολιτικής που εφορμόζουν στην τοπική (αυτο)διοίκηση.

Τετραετίες ολόκληρες έβαζαν πλάτη για να υλοποιηθούν οι αντιλαικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και σήμερα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Το μέγεθος των ελλείψεων

 • Μείωση κονδυλίων που φτάνουν και ξεπερνούν από το 2009 μέχρι σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο.
 • Ανύπαρκτοι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους, όπως στην περίπτωση του Ζευγολατιού τον περασμένο Ιούλη.
 • Το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και πολλά από αυτά σχεδόν άχρηστα.
 • Αεροπλάνα που παρουσιάζουν βλάβες με το που σηκώνονται για πτήση.
 • «Αποψίλωση» από επιστημονικό προσωπικό που θα βοηθούσε στο συντονισμό.
 • Και πυροσβέστες να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα, χωρίς καν ένα μπουκάλι νερό ή λίγο φαγητό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, «φιλοδωρούν» με κίνητρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το παράδειγμα της «Fraport»

Η πλήρης επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της «Fraport», για τη θωράκιση της κερδοφορίας της, έγινε μέσω της μεγαλύτερης αποδυνάμωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών.

Με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές, θυμίζουμε πως ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει έγκαιρα ένα αποκαλυπτικό άρθρο και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» είχε προειδοποιήσει από τον Μάη για τις ελλείψεις στην πυροσβεστική που αφήνουν απροστάτευτες ολόκληρες περιοχές.

Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα

Παραθέτουμε απόσπασμα από άρθρο του Ριζοσπάστη:

«Τα ήδη «γερασμένα» οχήματα έχουν φορτωθεί άλλον ένα χρόνο λειτουργίας. Πέρσι από το σύνολο των 2.931 πυροσβεστικών οχημάτων, το 20,7% είχε ηλικία 0-8 χρόνια και το 25,5%, 8-13 χρόνια. Τριάντα οχήματα προστέθηκαν το 2017 από περιφερειακά προγράμματα.

Φέτος θα διατεθούν 3.189 οχήματα παντός τύπου (τα 1.858 υδροφόρα). Ορισμένα παραμένουν ακινητοποιημένα ακόμα και σήμερα, λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών.

Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ελέγχονται από τα κρατικά ΚΤΕΟ, όπως τα οχήματα του ΕΚΑΒ, των δήμων και των Περιφερειών. Ο έλεγχος αυτός κρίνεται απαραίτητος για τα πυροσβεστικά οχήματα που παρουσιάζουν χρόνια καταπόνηση, λόγω των πολλών χιλιομέτρων σε δύσβατες περιοχές που έχουν διανύσει, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν κατά το χρόνο που λειτουργούν στις πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές σε αρκετές υπηρεσίες της χώρας, για να στεγαστούν αρκετά οχήματα ιδιαίτερα το χειμώνα, ώστε να προστατεύονται από την υγρασία και την παγωνιά τα ευαίσθητα σημεία τους, ιδιαίτερα στο συγκρότημα των αντλιών.

Φέτος, θα διατεθούν για αεροπυρόσβεση 9 αεροπλάνα CL-215 και 5 CL-415. Θα χρησιμοποιηθούν δε 17 αεροπλάνα PZTL αλλά και δύο διθέσια PZTL για σκοπούς επιτήρησης.

Μπορεί, βέβαια, να διατίθεται συγκεκριμένος αριθμός αεροσκαφών, αλλά το νούμερο αυτό είναι πλασματικό, αφού πολλά αεροπλάνα μόλις τροχοδρομούν δηλώνουν βλάβη.[1]

Αναμένεται να νοικιαστούν 7 ελικόπτερα μεσαίου τύπου και 3 βαρέως τύπου. Θα χρησιμοποιηθούν και 3 Chinook, 1 Super Puma, αλλά και 3 BK της Πυροσβεστικής για τον συντονισμό.[2]

Η Πυροσβεστική την περσινή χρονιά πραγματοποίησε 65.106 εξόδους, δηλαδή 178 εξόδους τη μέρα κατά μέσο όρο. Αντιμετώπισε, ανάμεσα στα άλλα, 17.389 αστικές και 10.263 δασικές πυρκαγιές. Πάνω από 60.000 πυροσβέστες διατέθηκαν σε διάφορα συμβάντα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν 540 κενά στην υπάρχουσα οργανική των μονίμων, η οποία, σύμφωνα με το αρχηγείο του ΠΣ, αποτελείται σήμερα από 1.614 αξιωματικούς, 1.142 πυρονόμους, και 5.961 αρχιπυροσβέστες και πυροσβέστες , δηλαδή, 8.494 άτομα (σ.σ. 8.869 οργανικές θέσεις μονίμων).

Στη δύναμη αυτή προστίθενται 3.944 πενταετείς (σ.σ. οργανικές θέσεις πενταετών 4.000). Υπάρχουν δε 223 πυροσβέστες ειδικών καθηκόντων (σ.σ. 388 οι σχετικές οργανικές θέσεις).

Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα

Ωστόσο, τα πραγματικά οργανικά κενά είναι σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες 4.000. Πρόκειται για θέσεις που «εξαφανίστηκαν» πριν λίγα χρόνια από την Πυροσβεστική.

Ιδια κατάσταση και στον ατομικό εξοπλισμό. Μεγάλες ελλείψεις σε άρβυλα, σύγχρονες ατομικές προσωπίδες και σύγχρονα μέσα ατομικής προστασίας.

Φέτος, δόθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008 μια επιχειρησιακή φόρμα. Οι ειδικές στολές είναι γερασμένες, ενώ αρκετοί πενταετείς δεν έχουν πάρει ακόμα κράνη αστικού τύπου.»

Το ΚΚΕ, ήδη από τον περασμένο απρίλη, με διαδοχικές ερωτήσεις στη βουλή προσπάθησε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα – Ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ προς στους Αρμόδιους Υπουργούς:

 • 26 Απριλίου 2017: Προετοιμασία και μέτρα πρόληψης για την αντιπυρική περίοδο.
 • 19 Ιουνίου 2017: Απαράδεκτες μετακινήσεις πυροσβεστών λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • 22 Ιουνίου 2017: Ιδρυση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λιμένων σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη και επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας.
 • 11 Ιουλίου 2017: Αμεση κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων του Π.Δ. 82/2016 για τις γονικές άδειες των πυροσβεστικών υπαλλήλων.
 • 4 Αυγούστου 2017: Κίνδυνοι για την πυροπροστασία αστικών περιοχών όπου εδρεύουν Πυροσβεστικά Κλιμάκια, ελλείψει μόνιμης παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων.
 • 7 Αυγούστου 2017: Μεταστέγαση του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού Κέρκυρας.
 • 7 Αυγούστου 2017: Να προστατευτούν οι δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι και στην Ελάτη Ν.Τρικάλων.

Οταν τα στελέχη των υπόλοιπων κομμάτων ασκούν κριτική ή μυξοκλάινε για την καταστροφή που μας βρήκε από τις ξαπλώστρες των παραλιών, μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως το ΚΚΕ λειτουργεί με ψηφοθηρικό τρόπο κι από την σιγουριά της θέσης της αντιπολίτευσης;

Συμφωνείτε μαζί του ή όχι το γεγονός παραμένει:

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που κάλεσε για ακόμη μια φορά τα μέλη του να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών (το είχε ξανακάνει και το 2007) και οι οργανώσεις του βρίσκονται όλη την ώρα στο πόδι και σε επιφυλακή για τυχόν νέες πυρκαγιές.

Συμπεράσματα

Με βάση όλα τα παραπάνω, επιχειρήματα του τύπου «η φωτιά ήταν πολύ δυνατή» ή ο «Στρατηγός Ανεμος», χρησιμοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις ως δικαιολογίες για να κρυφτούν οι ευθύνες τους κι η κοινή πολιτική τους γραμμή που συνοψίζεται:

 • Περικοπές στη χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για τη δασοπυρόσβεση.
 • Αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, που το απογυμνώνει από εργαζόμενους.
 • Μείωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων Κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.
 • Πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.

Οσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, η ουσία είναι ότι αφήνουν χωρίς προστασία υποδομές, λαϊκές κατοικίες, δάση και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτή η πολιτική που αφήνει πίσω της στάχτες είναι εγκληματική.

Πυρκαγιά
Ελλείψεις στην πυροσβεστική και κροκοδείλια δάκρυα

Κι η «δημοσιονομική προσαρμογή» έρχεται σε κόντρα με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, όπως είναι η αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα και δεν τα χρηματοδοτεί, αφού δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δασών και ενίσχυσης της πυρόσβεσης.

Προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία πρέπει άμεσα να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.  Να μην καταργηθούν Πυροσβεστικά Κλιμάκια και Υπηρεσίες.

Η προστασία των δασών, της γης προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, εργατική εξουσία κι οργάνωση της οικονομίας, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα υπάρχει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σημειώσεις:

[1]. Τελικά από τα 19 Canadair τα δεκατρία παρουσίασαν σοβαρές βλάβες.
[2]. Από τα επτά ελικόπτερα που πληρώσαμε αγνοούνται τα …δύο.

Στοιχεία αντλήθηκαν από τον Ριζοσπάστη
της 7ης Μάη 2017 και της 17ης Αυγούστου 2017

Ροβεσπιέρος

(Visited 549 times, 1 visits today)