Print Friendly, PDF & Email

Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid

Νέα στοιχεία για την υποκαταγραφή της πραγματικής κατάστασης έρχονται από Ολλανδία και Ρωσία, η οποία ανέβηκε στην 3η θέση παγκοσμίως με 186.000 νεκρούς

Σε πάνω από 82,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπέρασαν τα 1,8 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, στοιχεία για την υποτιμημένη καταμέτρηση των θανάτων από την Covid-19 –που ισχύει γενικά για τα περισσότερα κράτη– βγήκαν στη δημοσιότητα και από Ολλανδία και Ρωσία.

Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid
Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid

Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι περίπου 186.000 θάνατοι φέτος οφείλονταν στον νέο κορωνοϊό, ενώ επίσημα μέχρι χτες είχαν ανακοινωθεί σχεδόν 56.000 θάνατοι.

Με αυτό το δεδομένο η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς το σύνολο των θανάτων, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 343.000 θάνατοι) και τη Βραζιλία (πάνω από 191.000).

Στην Ολλανδία ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής.

Μέχρι την περασμένη βδομάδα είχαν καταγραφεί 162.000 θάνατοι, περίπου 13.000 περισσότεροι από το αναμενόμενο σε μία κανονική χρονιά.

Επισήμως καταγράφονται περισσότεροι από 11.000 θάνατοι εξαιτίας Covid-19, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους, όπως και των κρουσμάτων, πιθανώς είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς λόγω έλλειψης διαγνωστικών μέσων και δυνατοτήτων των εργαστηρίων, μόνο οι σοβαρά ασθενείς πέρασαν από διαγνωστικά τεστ, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της επιδημίας.

Την ίδια στιμγή τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη επιδίδονται σε κούρσα για την εξασφάλιση εμβολίων, παζαρεύοντας με τους φαρμακευτικούς ομίλους για επιπλέον δόσεις, ενώ την ίδια ώρα οι αστικές κυβερνήσεις δεν παίρνουν μέτρα για τη θωράκιση των συστημάτων Υγείας και την προστασία των εργαζομένων και του λαού στα εργοστάσια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid

Προχτές ανακοινώθηκε ότι μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει εντοπιστεί και στην Ιταλία.

Η ιταλική μετάλλαξη «είναι παρεμφερής αλλά όχι ίδια με την βρετανική» και «υπάρχει πιθανότητα η πρώτη να προηγήθηκε της δεύτερης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Ιολογίας.

Εξήγησε ότι η ανακάλυψη έγινε παρακολουθώντας έναν ασθενή ο οποίος είχε μολυνθεί τον περασμένο Απρίλη, αλλά για μήνες συνέχιζε να είναι θετικός, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δεν έχουν αποσαφηνίσει αν πρόκειται για μετάλλαξη που αυξάνει τη μεταδοτικότητα της Covid-19, ωστόσο εκτιμούν πως «το εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και σε αυτήν την περίπτωση».

Η Βρετανία, όπου σημειώνεται έξαρση της πανδημίας, θα αρχίσει εμβολιασμό και με το εμβόλιο της «AstraZeneca» από τις 4 Γενάρη, καθώς η έγκρισή του από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ακόμη αίτηση έγκρισης, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να εγκριθεί μέσα στο Γενάρη.

Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid
Ρωσία: Υπερτριπλάσιος ο πραγματικός αριθμός θανάτων από Covid

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχτές, στην επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε και συγκεκριμένος αριθμός δόσεων του εμβολίου, που αναμένεται να έρθει στη χώρα μέχρι το τέλος Γενάρη (περίπου 500.000)…

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 360 times, 1 visits today)