Σεισμός 7.5R και τσουνάμι με 830+ νεκρούς στην Ινδονησία (vid)

Σε τουλάχιστον 832 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον  πολλοί εκ των οποίων παρασύρθηκαν από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5R στη νήσο Σουλαουέσι της Ινδονησίας.

Η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών διευκρίνισε ότι τώρα αποτιμά πως η περιοχή που επλήγη είναι μεγαλύτερη απ’ ότι πίστευε αρχικά.

Οι τοπικές αρχές υποπτεύονται πως ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 1000.

Σεισμός 7.5R και τσουνάμι με 830+ νεκρούς στην ΙνδονησίαΕκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για ένα φεστιβάλ στην παραλία της πόλης όταν το κύμα χτύπησε τη στεριά και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε ένα αρκετά στενό κολπίσκο που όπως αποδείχτηκε συνέβαλε στο να υψωθεί το θεώρατο κύμα καθώς αυτό έβγαινε προς στη στεριά.

Ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών (BNPB) Βίλεμ Ραμπανγκιλέϊ δήλωσε πως οι νεκροί ανέρχονται στους 420, ενώ η προηγούμενη καταμέτρηση έκανε λόγο για 420.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος τύπου της BNPB ανέφερε ότι οι ζημιές είναι «εκτεταμένες» κι ότι χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν καταρρεύσει.

«Το τσουνάμι παρέσυρε αυτοκίνητα, κορμούς δέντρων, σπίτια, παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του».

Πολλά νοσοκομεία εκκενώθηκαν κι όσα λειτουργούν δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εκατοντάδων τραυματιών.

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου στην πόλη Παλού.

Τεράστιο τσουνάμι χτυπάει την ακτή

Ο αντιπρόεδρος της χώρας Τζουσούφ Κάλα είναι περισσότερο απαισιόδοξος λέγοντας πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες.

Δραπέτευσαν από τις φυλακές

Την ίδια ώρα, οι μισοί και πλέον από τους 560 κρατουμένους των φυλακώνς του Παλού δραπέτευσαν, όταν οι τοίχοι κατέρρευσαν από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενός φύλακα:

«Ήταν πολύ δύσκολο για τους φύλακες να εμποδίσουμε τους κρατουμένους στο να διαφύγουν καθώς είχαμε όλοι πανικοβληθεί κι έπρεπε να σώσουμε τους εαυτούς μας.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα που δεν προλάβαμε ούτε καν να ενημερώσουμε τους ανωτέρους μας».

Σεισμός 7.5R και τσουνάμι με 830+ νεκρούς στην ΙνδονησίαΕίναι χαρακτηριστικό πως τον κύριο σεισμό των 7,5 R πριν το τσουνάμι, ακολούθησαν πολλοί ακόμα μετασεισμοί ένας από τους οποίους ήταν μεγέθους πάνω από 6,7 R.

Νωρίτερα πριν το μεγάλο σεισμό, είχε σημειωθεί ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 6,1 R στο κεντρικό Σουλαουέσι, όπου πληροφορίες έκαναν λόγο για αρκετούς νεκρούς, 10 τραυματίες και δεκάδες κατεστραμένα σπίτια.

Ο ισχυρότερος από τους δύο σεισμούς είχε επίκεντρο 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κεντρικού Σουλαουέσι, στην πόλη Ντονγκάλα και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Πολλά νοσοκομεία εκκενώθηκαν μετά τον πρώτο σεισμό κι όσα εξακολοθούν να λειτουργούν δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των εκατοντάδων τραυματιών.

Σεισμός 7.5R και τσουνάμι με 830+ νεκρούς στην Ινδονησία

{"autoplay":"true","autoplay_speed":3000,"speed":300,"arrows":"true","dots":"true"}

Με πληροφορίες από το AFP και το News.com.au

Ροβεσπιέρος

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 76 times, 1 visits today)
Back2Top