Print Friendly, PDF & Email

Σέρβοι καρκινοπαθείς κατέθεσαν μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

Κατά την διάρκεια των Νατοϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας το 1999

Πάνω από δυο δεκαετίες μετά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι συνέπειες του νατοϊκού εγκλήματος δεν αφορούσαν μόνο τους άμεσους θανάτους και καταστροφές που προκάλεσαν, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που άφησαν στην υγεία των κατοίκων, ακόμα και των στρατιωτών που υπηρέτησαν στις «ειρηνευτικές» δυνάμεις της περιοχής.

Σέρβοι καρκινοπαθείς κατέθεσαν μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου
Σέρβοι καρκινοπαθείς κατέθεσαν μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

Εν προκειμένω ο λόγος για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στις βόμβες που έπεσαν στη διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών, προκαλώντας εκτόξευση των περιστατικών καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Το δικηγορικό γραφείο Άλεξιτς της πόλης Νις στη Σερβία ετοίμασε τις 5 πρώτες αγωγές κατά του ΝΑΤΟ, που θα κατατεθούν στα δικαστήρια της χώρας για λογαριασμό καρκινοπαθών, κυρίως στρατιωτών, αστυνομικών και εφέδρων που βρίσκονταν στο Κόσοβο, τα Μετόχια και το νότο της Σερβίας το 1999 και τα επόμενα χρόνια εμφάνισαν νεοπλασίες.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ως επικεφαλής της νομικής ομάδας ο Ιταλός δικηγόρος Άντζελο Φιόρε Ταρτάλια, ο οποίος στην Ιταλία έχει κατορθώσει να κερδίσει τελεσίδικα 181 καταδικαστικές αποφάσεις υπέρ των πελατών του, Ιταλών στρατιωτών που ως μέλη των «ειρηνευτικών αποστολών» σε Κόσοβο και Μετόχια έπαθαν καρκίνο λόγω του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Ταρτάλια έχει εγγραφεί στο δικηγορικό σύλλογο της Νις από πέρσι και δηλώνει πως με τη βοήθεια των αποφάσεων του ιταλικού δικαστηρίου και άλλών στοιχείων, θα αποδείξει την αιτιακή σύνδεση μεταξύ της μόλυνσης με απεμπλουτισμένο ουράνιο και του καρκίνου που εμφάνισαν οι πελάτες του.

Οι αποζημιώσεις που υπολογίζεται πως θα λάβει έκαστο από τα θύματα θα ανέρχονται τουλάχιστον σε 100.000 ευρώ.

Το δικηγορικό γραφείο ζητά, όπως και στην ιταλική περίπτωση, οι πελάτες του να απαλλαγούν από την καταβολή δικαστικών εξόδων, καθώς πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

«Ήταν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, κατανάλωναν τροφή, νερό κι ό,τι άλλο στο πεδίο, όπως οι Ιταλοί στρατιώτες και ήρθαν σε επαφή με βαρέα μέταλλα και απεμπλουτισμένο ουράνιο όταν ο στρατός μας αποσύρθηκε από το Κόσοβο και τα Μετόχια»,

λέει ο Αλέξιτς.

Συνολικά 2.000 άνθρωποι έχουν προσεγγίσει το γραφείο ως τώρα, υποβάλλοντας ιατρικές εκθέσεις, οι οποίες εξετάζονται από πραγματογνώμονες, καθώς στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν μόνο οι υποθέσεις που έχουν επαρκείς ιατρικές αποδείξεις για τη σύνδεση απεμπλουτισμένου ουρανίου και καρκινοπάθειας.

Οι κατηγορίες θα αφορούν την ίδια τη Βορειατλαντική συμμαχία, καθώς πρόκειται για μια διεθνή οργάνωση με ξεχωριστή από τα κράτη – μέλη νομική υπόσταση και προϋπολογισμό.

Σε αντίθεση με την ιταλική περίπτωση, όπου οι αποζημιώσεις, ύψους μεταξύ 700.000 και 1 εκ. ευρώ, πληρώθηκαν από ιταλικό υπουργείο άμυνας, το οποίο έστειλε τους στρατιώτες στην αποστολή, εν προκειμένω σε περίπτωση καταδίκης, το κόστος θα υποχρεωθεί να το καταβάλλει στα θύματα το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Σέρβοι καρκινοπαθείς κατέθεσαν μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου
Σέρβοι καρκινοπαθείς κατέθεσαν μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

Στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν επίσης γραπτά τεκμήρια κατά των ηγετών του ΝΑΤΟ και των χωρών – μελών που συμμετείχαν στο βοβμαρδισμό, όπως και οι ετυμηγορίες των ιταλικών δικαστηρίων και οι ιατρικές πραγματογνωμοσύνες των στρατιωτών που υπηρέτησαν στις πληγείσες περιοχές το επίμαχο διάστημα.

Αρχικά οι αγωγές θα είναι «πιλοτικές», δηλαδή θα γίνουν σε μικρούς αριθμούς, με στόχο να ενοποιηθούν οι δικαστικές πρακτικές σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από politika.rs

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 828 times, 1 visits today)