Print Friendly, PDF & Email

Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… «θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!..», τον Σοσιαλισμό!»

Με αυτό το σύνθημα το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του και οδεύει προς την κορύφωσή με το πλούσιο σε πρόγραμμα κεντρικό τριήμερο της Αθήνας, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ.

Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ
Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ

Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ένα από τα στοιχεία του προγράμματος που ξεχωρίζει και φέτος είναι τα αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στις Σκηνές και δημοσιεύουμε σήμερα.

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο:

«Στ’ όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…».

Ο τίτλος είναι δανεισμένος από τον όρκο που έδωσαν το 1937, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του ποιητή, λογοτέχνες από όλο τον κόσμο στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο των Συγγραφέων.

«Στ’ όνομά σου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που πέθανες στην Ισπανία για τη λευτεριά του ζωντανού λόγου, εμείς, οι ποιητές από πολλές χώρες του κόσμου, που μιλάμε και γράφουμε σε διάφορες γλώσσες, ορκιζόμαστε εδώ πέρα, όλοι μαζί, πως τ’ όνομά σου δε θα ξεχαστεί ποτέ πάνω στη Γη, και στ’ όνομά σου, όσο που θα υπάρχει τυραννία και καταπίεση, να τις καταπολεμήσουμε, όχι μονάχα με το λόγο μα και με τη ζωή μας».

Στον ποιητή, λοιπόν, που εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1936 από τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και μέσα από το έργο του «τραγούδησε» την αγάπη αλλά και το θάνατο, κατήγγειλε την τυραννία και όρθωσε το ανάστημά του σε κάθε μορφή αδικίας, είναι αφιερωμένο το μουσικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 21.30 στην Κεντρική Σκηνή.

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Φαραντούρη. Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου.

Την ίδια μέρα, στην Κεντρική Σκηνή στις 23.00 θα πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα με τίτλο:

«Έχω την αγάπη πρίμα…».

Οι Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης και Γιώτα Νέγκα, με την ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε αγαπημένα και χιλιοτραγουδισμένα λαϊκά, παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, με θέμα τη θάλασσα και την ξενιτιά.

Περπατάς και βροντάς προς το 43ο

Στη Λαϊκή Σκηνή στις 21.00, ο αγαπημένος μας Παντελής Θαλασσινός θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα όπου θα κυριαρχούν τραγούδια του στιχουργού Αλκη Αλκαίου, ο οποίος ευτύχησε να μελοποιηθεί από πολλούς συνθέτες και τραγουδοποιούς εδώ και 40 χρόνια.

Ο λόγος του είναι αιχμηρός και όχι πάντα εύκολα κατανοητός, χρειάζεται ο ακροατής να κάνει αναγωγές στην κοινωνία, στην Ιστορία, στις ιστορικές προσωπικότητες για να μπορέσει να τα κατανοήσει.

Και από την άλλη, με τον πιο τρυφερό τρόπο γράφει για τις καθημερινές προσωπικές στιγμές που βιώνει ο καθένας μας, για τον έρωτα, τη μοναξιά, την αγάπη.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του Π. Θαλασσινού είναι πάνω στους στίχους του Α. Αλκαίου, με τίτλο:

«12+1 Ηλιοτρόπια».

Στην ίδια σκηνή, στις 23.00 ο Γιώργος Μαργαρίτης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που πέρα από τις δικές του μεγάλες επιτυχίες θα περιλαμβάνει αγαπημένα παλιά λαϊκά τραγούδια.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

«Η δύναμη βγαίνει από τις γροθιές…».

Αυτός είναι ο τίτλος που «ντύνει» το αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου, την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στις 21.30 στην Κεντρική Σκηνή.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχήστρωση έχουν οι Θάνος Μικρούτσικος και Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν οι Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Διονύσης Τσακνής.

Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ
Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ (Από το περσινό αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο)

Ένα μουσικό «ταξίδι» στα πολιτικά τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου σε στίχους όλων των μεγάλων ποιητών, καθώς και σε διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

Μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί και η παρουσίαση κάποιων τραγουδιών από τη «Μάνα» του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χ. Αϊσλερ και μουσική επεξεργασία του Θ. Μικρούτσικου.

Ακόμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς θα ακουστεί και το «Προσκλητήριο της Γ’ Διεθνούς».

«Δυο τάξεις χτυπιούνται σε πάλη στερνή
Ο κόσμος θ’ αλλάξει, έχει φτάσει η στιγμή…»

Την ίδια μέρα στις 23.00 στη Λαϊκή Σκηνή, σε επιμέλεια της σκηνοθέτριας Κίρκης Κάραλη θα παρουσιαστεί αφιέρωμα σε αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, παλιότερου αλλά και πιο σύγχρονου.

Τίτλος του αφιερώματος:

«Τραγούδια σε γκρο πλαν».

Θα τραγουδήσουν ηθοποιοί, οι οποίοι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στην Κεντρική Σκηνή στις 21.30 ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό.

Μας χάρισε πάνω από 400 αγαπημένα τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους συνθέτες των τελευταίων 50 χρόνων.

Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ
Σπουδαία αφιερώματα στο πρόγραμμα του 45ου φεστιβάλ της ΚΝΕ

Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση στα «Λαϊκά» του Μίκη Θεοδωράκη, από τη «Θητεία» του Γιάννη Μαρκόπουλου στο «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» του Γιάννη Σπανού, από το «Ελεύθεροι κι ωραίοι» του Σταύρου Κουγιουμτζή στον «Αμλετ της Σελήνης» του Θάνου Μικρούτσικου και το «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια» του Σταύρου Ξαρχάκου, η υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου ήταν αυτή που σημάδεψε τη δισκογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

Στη Λαϊκή Σκηνή στις 22.30, ο λαϊκός μουσικός Γρηγόρης Βασίλας θα πραγματοποιήσει ένα μουσικό «οδοιπορικό» στο εργατικό τραγούδι από τη δεκαετία κιόλας του ’30.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 291 times, 1 visits today)