Print Friendly, PDF & Email

Το ΣτΕ αποφάσισε για τα κομμένα Δώρα στο δημόσιο!

Οριστικά Συνταγματική η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ..

Συμβούλιο της επικρατείας

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από την 7μελή σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του, είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της «ισότητας και της αναλογικότητας».

Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου.

Το ΣτΕ αποφάσισε για τα κομμένα Δώρα στο δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι είναι συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, των ΟΤΑ, κλπ..

Δεν διαψεύδει την ουσία των διαρροών η Πρόεδρος ΣτΕ

Με αφορμή τις διαρροές (η απόφαση δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί), η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ, αναφέρει ότι:

«Οι δικαστικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση και είναι ανακοινώσιμες μόνο με τη δημοσίευσή τους. […] Η δημοσιοποίηση αποτελέσματος με βάση «πληροφορίες», ανεξαρτήτως των ζητημάτων νομιμότητας, δεν υπηρετεί την πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση και δημιουργεί σύγχυση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΣτΕ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις διαρροές, αφού διαψεύδει μόνο τις «περιγραφές» της διαδικασίας από κάποια δημοσιεύματα όπου περιέχουν:

«Ανακριβείς περιγραφές μυθιστορηματικού χαρακτήρα, που προσβάλλουν το δικαστήριο και συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς».

Το ΣτΕ αποφάσισε για τα κομμένα Δώρα στο δημόσιο – Ένα καλό μάθημα για το μέλλον

Το ΣτΕ αποφάσισε για τα κομμένα Δώρα στο δημόσιο

Ετσι, μετά την απόφαση για την Συνταγματικότητα των κομμένων Δώρων των συνταξιούχων, ακόμα μία απόφαση του ΣτΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης και του Αστικού Συντάγματος.

Με βάση τα παραπάνω και την επικείμενη δημοσιοποίηση της απόφασης (που καθυστερεί και για προεκλογικούς λόγους) αποδεικνύεται ότι κανένα αστικό δικαστήριο κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το ΣτΕ, δεν μπορεί να ανατρέψει με αποφάσεις του την οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και να πάει κόντρα στα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών.

Επιπλέον, όλος αυτός ο ντόρος κι ο πανικός που προκλήθηκε, εξυπηρέτησε μονάχα τα ταμεία του αστικού κράτους (μάζεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από παράβολα) καθώς επίσης και τα δικηγορικά γραφεία-κοράκια που – για ακόμη μία φορά – πούλησαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους δημοσίους υπαλλήλους εισπράττοντας δεκάδες χιλιάδες 20ευρα και 50ευρα…

Η επιστροφή των μισθολογικών απωλειών και των κομμένων δώρων κι επιδομάτων δεν μπορεί να αποτελεί ατομική υπόθεση και δικαστικών «αγώνων».

Απαιτείται επίμονος, μαζικός κι οργανωμένος αγώνας όλου του λαού (όχι μόνο του δημοσίου) που θα διεκδικεί –με κινηματικούς όρους– την επιστροφή ενός μεγάλου μέρους ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών που επέφερε στους εργαζόμενους η καπιταλιστική κρίση και η μνημονιακή βαρβαρότητα.

βιομηχανία προσφυγών

Κι αυτό μπορεί να γίνει μονάχα ασκώντας τεράστια πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή), πίεση που θα την εξαναγκάσει να πάρει την πολιτική απόφαση για επαναφορά των κομμένων δώρων και μισθών.

Ας γίνει μάθημα για το μέλλον, τουλάχιστον για όσους ήλπιζαν (κι ήταν πολλοί) πως χωρίς κόπο και με ελάχιστο κόστος θα έβαζαν στις τσέπες τους μερικές χιλιάδες ευρώ…

Με πληροφορίες από News247

Ροβεσπιέρος

(Visited 514 times, 1 visits today)