Print Friendly, PDF & Email

Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»

Πάμφθηνο εργατικό δυναμικό με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα!

Στο έδαφος του συνολικότερου αντεργατικού πλαισίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι νέοι εργαζόμενοι αποτελούν για την εργοδοσία μια μεγάλη δεξαμενή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού με ελάχιστα δικαιώματα.

Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»
Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»

Το πιο εμβληματικό αντεργατικό μέτρο των τελευταίων χρόνων ενάντια στους νέους εργαζόμενους, το οποίο βέβαια αξιοποιήθηκε συνολικά ενάντια στην εργατική τάξη, είναι ο περιβόητος «υποκατώτατος» μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών (511€ μεικτά ή 429 € καθαρά),

τον οποίο καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (μειώνοντας τον προηγούμενο κατώτατο μισθό κατά 32%!) και τον διατηρεί στο ακέραιο εδώ και σχεδόν 4 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα ότι, με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαθέτει η μεγαλοεργοδοσία, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα του «υποκατώτατου» μισθού δεν είναι πλέον η κατώτατη, αλλά η… ανώτατη αμοιβή για τους νέους εργαζόμενους, ηλικίας 15 – 24 ετών, αφού στην πράξη οι μισθοί τους κυμαίνονται στα 300 – 450 ευρώ!

Αυτό βέβαια συμβαίνει καθώς πολλοί νέοι αναγκάζονται να δουλέψουν με μερική απασχόληση και συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, μέσα από μια πληθώρα «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, που έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία, με καθεστώς «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης», με ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την «ανακύκλωση» της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, σε αυτό το έδαφος γιγαντώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία, με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνει όλη η εργατική τάξη, η νέα βάρδια της είναι αυτή που μπαίνει πιο έντονα στο στόχαστρο της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, γεγονός που με τη σειρά του αξιοποιείται για το παραπέρα χτύπημα όλων των εργαζομένων.

Ένα ακόμα δώρο στην εργοδοσία

Επιχειρώντας να «κουκουλώσει» όλη αυτήν την άθλια πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι – μετά από 4 χρόνια που τον εφάρμοσε στο ακέραιο – προτίθεται να καταργήσει τον «υποκατώτατο» μισθό.

Ωστόσο, κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αποκαλύφθηκε η φάκα:

Η κατάργηση του «υποκατώτατου» θα συνοδευτεί με ένα νέο δώρο προς την εργοδοσία, με την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση διαφημίζει την επικείμενη κατάργηση του «υποκατώτατου» για τους νέους, διασφαλίζει ταυτόχρονα ότι δεν θα επιβαρυνθεί ούτε στο ελάχιστο η μεγαλοεργοδοσία,

απαλλάσσοντάς την από εισφορές που θα έπρεπε να πληρώνει και «ταΐζοντάς» την με κρατικό χρήμα από τη φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!

Με την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, μάλιστα, οι ίδιοι νέοι που πληρώνονται σήμερα με τον «υποκατώτατο» μισθό, θα δουν τη θέση του να παίρνει η «δαγκάνα» της φοροληστείας, αφού ακόμα και ο εργαζόμενος που θα αμείβεται με περίπου 500€ το μήνα θα πρέπει να δίνει ένα μισθό το χρόνο στην εφορία!

Αύξηση της απασχόλησης – δραματική μείωση των μισθών

Η αύξηση του αριθμού των νέων εργαζομένων 15 – 24 ετών αλλά και η συνεχής δραματική μείωση του μισθού τους είναι η βασική διαπίστωση από την επεξεργασία των στοιχείων στα «Μηνιαία στοιχεία απασχόλησης» του ΕΦΚΑ για το μήνα Ιούνη των ετών 2011 – 2017.

Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»
Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»

Ο Ιούνης και ο Δεκέμβρης είναι οι μόνοι μήνες που δίνονται στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων ανά ηλικιακή κατηγορία, σε συνδυασμό με το μέσο μισθό που αντιστοιχεί στις κατηγορίες αυτές.

Παρουσιάζουμε τα στοιχεία που αφορούν στον Ιούνη, καθώς είναι από τους μήνες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά απασχόλησης, ειδικά μάλιστα στους νέους, λόγω της τουριστικής περιόδου.

Αναλογικά αντίστοιχη άλλωστε είναι και η εικόνα των στοιχείων του Δεκέμβρη.

Η πρώτη διαπίστωση είναι η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων 15 – 24 ετών, τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και αναλογικά ως προς το σύνολο των απασχολουμένων.

  • Τον Ιούνη του 2012 οι νέοι εργαζόμενοι 15 – 24 ετών ήταν 115.905 (το 7,6% του συνόλου των εργαζομένων),
  • τον Ιούνη του 2014 έφθασαν τους 168.183 (9,5% του συνόλου)
  • και τον Ιούνη του 2017 ήταν 231.711 (11% του συνόλου).

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το ύψος των μισθών.

Η συνεχής μείωσή τους χρόνο με το χρόνο οδήγησε σε μια συνολική μεγάλη μείωση που έφθασε το 38,07% για τους απασχολούμενους 15 – 19 ετών και το 38,5% για τους απασχολούμενους 20 – 24 ετών (Πίνακας 1).

Η ιδιαίτερα έντονη επιδείνωση της κατάστασης των νέων εργαζομένων, μέσα στη συνολική επίθεση στην εργατική τάξη, αναδεικνύεται και από την αναλογία του δικού τους μέσου μισθού προς τον συνολικό μέσο μισθό όλων των εργαζομένων, που επίσης μειώθηκε και είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλός.

Χαρακτηριστικά, ο μέσος μισθός της κατηγορίας 20 – 24 ετών τον Ιούνη του 2011 ήταν το 60% του μέσου μισθού του συνόλου των εργαζομένων, για να πέσει στο 50% το 2017.

Στην εξέλιξη αυτή επιδρά προφανώς η καθιέρωση του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους το 2012, σε συνδυασμό με όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο που αναφέρθηκε παραπάνω.

Χαρακτηριστικά, ένας ακόμα μηχανισμός διασφάλισης ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού είναι το ολοένα και διευρυνόμενο καθεστώς της μαθητείας, η οποία επεκτείνεται πέρα από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και στα ΕΠΑΛ και στα ΙΕΚ.

Οι σπουδαστές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης προσφέρουν εργασία για 6 ώρες τη μέρα με το 75% του μεροκάματου του «υποκατώτατου» μισθού, δηλαδή με 17,12€ μεικτά ή 16,84€ καθαρά!

Από αυτά τα 17€, μάλιστα, τα 11€ τα βάζει ο ΟΑΕΔ (δηλαδή κατά βάση οι εργαζόμενοι μέσω των εισφορών τους) και μόνο τα 6€ ο εργοδότης!

Τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο, είναι μόνο αυτά που καταγράφονται επίσημα. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.

Νέοι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν καθημερινά 10ωρα, έξι μέρες τη βδομάδα για 500€ μισθό, νυχτερινά 8ωρα για 600€, με ένα κομμάτι της εργασίας τους ή και ολόκληρο ανασφάλιστο…

Θετικά ισοζύγια χάρη στα φθηνά εργατικά χέρια

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» πάλι για το μήνα Ιούνη, οι προσλήψεις εργαζομένων 15 – 24 ετών έχουν υπερτριπλασιαστεί μεταξύ των ετών 2013 – 2018.

Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»
Τα θετικά ισοζύγια του Ιούνη προκύπτουν σχεδόν στο σύνολό τους από προσλήψεις νέων εργαζομένων με ημερομηνία λήξης και με τα ψίχουλα του «υποκατώτατου» και της «μαθητείας»

Σε ένα μήνα με τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης τα στοιχεία δείχνουν τη σαφή προτίμηση της εργοδοσίας στο να προσλαμβάνει το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία:

  • Τον Ιούνη του 2013 έγιναν 18.843 προσλήψεις εργαζομένων 15 – 24 ετών (το 17,46% του συνόλου των προσλήψεων).
  • Τον Ιούνη του 2015 ανέβηκαν στους 43.586 (το 22,74% του συνόλου).
  • Τον Ιούνη του 2018 έγιναν 71.639 προσλήψεις νέων εργαζομένων (το 25,3% του συνόλου).

Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στον Πίνακα 2, τα θετικά ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων που καταγράφονται τον Ιούνη των ετών 2013 – 2018, οφείλονται κατά κύριο λόγο ή και αποκλειστικά στις προσλήψεις νέων εργαζομένων, που προσλαμβάνονται με ημερομηνία λήξης σε κλάδους όπως ο Τουρισμός – Επισιτισμός, τα Τρόφιμα, για εποχική παραγωγή και αλλού, αμειβόμενοι με τα ψίχουλα του «υποκατώτατου» μισθού…

Διέξοδος η ταξική πάλη, με οδηγό τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες!

Σε πολλούς νέους εργαζόμενους χωρίς εμπειρία συλλογικών αγώνων, οι οποίοι δέχονται την πολύμορφη παρέμβαση της αστικής προπαγάνδας και βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν μοιάζει πιθανόν αδιέξοδη.

Όμως, τόσο η ιστορία του εργατικού κινήματος όσο και η πείρα από σύγχρονους εργατικούς αγώνες, από σημαντικές μάχες και εστίες αντίστασης σε κλάδους και χώρους δουλειάς δείχνουν το δρόμο της διεξόδου, το δρόμο της οργάνωσης και της ταξικής πάλης μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στη βαρβαρότητα που βιώνουν.

Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»
Στοιχεία ΕΦΚΑ: Εφιάλτης των νέων η «Δίκαιη Ανάπτυξη»

Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλλιεργούν τη γραμμή της ταξικής υποταγής και προσπαθούν να βάζουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, που δεν επιτρέπουν να γραφτούν στα σωματεία χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε καθεστώς «ευελιξίας»,

η διέξοδος βρίσκεται στη μάχη που δίνει το ταξικό εργατικό κίνημα για την οργάνωση των νέων, για την πάλη όλων των εργαζομένων απέναντι στην εκμετάλλευση, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για να βγουν μπροστά οι δικές τους σύγχρονες ανάγκες που είναι ασυμβίβαστες με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Πηγή: «Ριζοσπάστης»

(Visited 343 times, 1 visits today)