Print Friendly, PDF & Email

Τι αλλάζει στο έγκλημα του βιασμού με τον νέο Ποινικό Κώδικα; (vid)

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την δημοσίευση του σχεδίου του Νέου Ποινικού Κώδικα και την υποβίβαση περιπτώσεων βιασμού σε πλημμέλημα, και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν φεμινιστικές κι άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά κι η Διεθνής Αμνηστία,

βγήκαν πάλι παγανιά τα γνωστά συριζοτρολάκια του διαδικτύου που με τον γνωστό τους τρόπο προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα που αποτυπώνεται στο απαράδεκτο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και το οποίο φέρνει με διαδικασίες fast-track η κυβέρνηση ένα μήνα πριν τις εκλογές.

Τα συριζοτρόλ δεν προσπαθούν απλά να βγάλουν τρελούς όσους διαμαρτύρονται αλλά βγάζουν έξω από τα ρούχα τους ακόμα και νομικούς.

Τα τρολς μάλιστα δεν διαστάζουν να αποκαλέσουν όλους αυτούς και … ψεύτες!!

Έτσι αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, αναδημοσιεύοντας ένα ιδιαιτέρως κατατοπιστικό άρθρο από το μπλογκ e-lawyer (που ασχολείται με νομικά θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα) όπου αναλύει ψύχραιμα και χωρίς υπερβολές τις εν λόγω διατάξεις.

Στο τέλος του άρθρου επισυνάπτουμε και ένα βίντεο όπου ο νομικός επεξηγεί τις αλλαγές καθώς και το προβληματικό σκεπτικό του νέου Ποινικού Κώδικα και που βλέποντάς το τα συριζοτρόλ θα αναγκαστούν να καταπιούν τη γλώσσα τους μαζί με το πληκτρολόγιο!

Τι αλλάζει στο έγκλημα του βιασμού με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που εισάγεται στην Επιτροπή της Βουλής για την Δημόσια Διοίκηση και την Δικαιοσύνη, υπάρχουν ορισμένες μεταβολές και στο ποινικό αδίκημα του βιασμού.

Μέχρι σήμερα, με το ισχύον άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, ο βιασμός είναι ένα κακούργημα που τιμωρείται ως εξής:

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών».

Τι αλλάζει στο έγκλημα του βιασμού με τον νέο Ποινικό Κώδικα
Το προτεινόμενο νέο άρθρο 336 που έρχεται σε ψηφοφορία θα ορίζει τα εξής (με τονισμό χροι αλλαγές και οι προσθήκες):

«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Εδώ λοιπόν, στον νέο ποινικό κώδικα, έχουμε τέσσερις περιπτώσεις βιασμού.

Το κακούργημα της πρώτης παραγράφου που όμως δεν αρκεί για την τέλεσή του η σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου, όπως μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει αυτός ο κίνδυνος να αφορά την ζωή ή την σωματική ακεραιότητα του ατόμου.

Δηλαδή, η βία πρέπει να είναι μόνο σωματική, όχι ψυχολογική όπως π.χ.

«Αν δεν μου κάτσεις θα αναρτήσω το βίντεο μας στο διαδίκτυο».

Αυτή η δεύτερη, ψυχολογική βία, πηγαίνει στην τέταρτη μορφή βιασμού που είναι και η προβληματική, βλέπε παρακάτω.

Η δεύτερη μορφή είναι από περισσότερους δράστες, μορφή τέλεσης που υπάρχει και σήμερα και η οποία είναι κακούργημα όπως σήμερα και μάλιστα τουλάχιστον δέκα ετών (άρα μέχρι 20), όπως ισχύει και σήμερα.

Η τρίτη περίπτωση ο θανατηφόρος βιασμός, αυτός που έχει αποτέλεσμα τον θάνατο του θύματος, ο οποίος τιμωρείται είτε με ισόβια κάθειρξη, είτε πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

Εδώ η διάταξη έχει σαφές πρόβλημα, διότι ενώ ορθώς επιβάλλει την ισόβια κάθειρξη που είναι η ποινή της ανθρωποκτονίας (άρθρο 299 ΠΚ), αίφνης παρουσιάζεται ως εναλλακτική ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο η πρόσκαιρη κάθειρξη των, τουλάχιστον, δέκα ετών!

Νομίζω ότι είναι λάθος.

Τι αλλάζει στο έγκλημα του βιασμού με τον νέο Ποινικό Κώδικα
Η τέταρτη περίπτωση είναι ο βιασμός που θα αποτελεί πλημμέλημα κι όχι κακούργημα.

Είναι ο βιασμός που επιτυγχάνεται όχι με σωματική βία, αλλά με απειλή παράνομης πράξης.

Δηλαδη με ψυχολογική βία.

Για κάποιον ακατανόητο λόγο, αυτός ο βιασμός, μολονότι μέχρι σήμερα θα ήταν κανονικά το κακούργημα της παραγράφου 1, αίφνης υποβιβάζεται σε πλημμέλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (δηλαδή έως 5) ετών.

Το θεωρώ εξόχως προβληματικό.

Το θύμα ενός βιασμού υφίσταται την ίδια σωματική συνέπεια, είτε η απειλή που του ασκείται είναι σωματική, είτε είναι ψυχολογική!

Σε έναν νόμο που το έννομο αγαθό είναι η σεξουαλική αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση του ατόμου, η διακύμανση που φτάνει μέχρι το πλημμέλημα είναι ανεπίτρεπτη και απομειώνει την ηθική απαξία που η κοινωνία μας αποδίδει στο έγκλημα του βιασμού, είτε αυτός γίνεται με σωματική είτε με ψυχολογική απειλή.

Τι αλλάζει στο έγκλημα του βιασμού με τον νέο Ποινικό Κώδικα; (vid)

Πηγή: E-Lawyer

Τελευταία ενημέρωση: Απόσυρση της επίμαχης διάταξης μετά τις αντιδράσεις

Σε «νομοτεχνικές βελτιώσεις» στο άρθρο 336 για το αδίκημα του βιασμού που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων υποχρεώθηκε να προχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Λίγο πριν την ψήφιση του νέου κώδικα ο κ. Καλογήρου προχώρησε σε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 336.

Ειδικότερα, η παραγράφος 5 του άρθρου 336 διατυπώνεται πλέον ως εξής:

«Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Τον νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Από την διαδικασία απείχαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ καθώς κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει το κρίσιμο θέμα των Κωδίκων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ροβεσπιέρος

(Visited 530 times, 1 visits today)