Print Friendly, PDF & Email

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία υποστηρίζει η «Wall Street Journal»

Το νησί που είναι σκεπασμένο με πάγους που λιώνουν, ενδιαφέρεται να αγοράσει ο Αμερικανός πρόεδρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Wall Street Journal», πηγές που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση του αυτόνομου νησιού, το οποίο ανήκει στην Δανία και βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία υποστηρίζει η «Wall Street Journal»

Ο Τραμπ έχει μιλήσει αρκετές φορές επί του θέματος, όχι πάντα με την ίδια σοβαρότητα, αλλά ζήτησε ήδη από τον Λευκό Οίκο να κάνει μία πρώτη έρευνα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η ιδέα είναι πιθανόν να του ήρθε την περασμένη άνοιξη, κατά την διάρκεια δείπνου με συνεργάτες του, ένας εκ των οποίων ανέφερε ότι η Δανία, η οποία χρηματοδοτεί την Γροιλανδία των 56.000 κατοίκων με 532 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αγωνίζεται για να τα βγάλει πέρα και για αυτό οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν το θέμα της αγοράς της.

«Τι λέτε; Νομίζετε ότι θα μπορούσε να δουλέψει;»

ρώτησε ο Τραμπ τους συνδαιτυμόνες του – αν και η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα θεωρεί ότι επρόκειτο περί αστείου και όχι σοβαρής ερώτησης.

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία υποστηρίζει η «Wall Street Journal»
Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία υποστηρίζει η «Wall Street Journal»

Εν τω μεταξύ, από την Δανία δεν υπάρχει καμία ένδειξη διάθεσης για πώληση της Γροιλανδίας.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο, είναι το τι ακριβώς κίνησε το ενδιαφέρον του Τραμπ.

Το νησί μπορεί να είναι μία πλούσια πηγή σπάνιων ορυκτών και πηγών ενέργειας, μεταξύ των οποίων σίδηρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος, διαμάντια, χρυσός, ουράνιο και πετρέλαιο, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων της Γροιλανδίας.

Στο νησί είναι εγκατεστημένη και η βορειότερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, η Thule Air Base.

Η αγορά της Γροιλανδίας θα έδινε στον Τραμπ την δόξα της προσθήκης εδάφους συνολικής έκτασης 2.166.086 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν κατάφεραν ούτε ο Χάρι Τρούμαν, ούτε ο Αντριου Τζόνσον, ο οποίοι είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσουν την Γροιλανδία από τους Δανούς.

Thule Air Base
Η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία (Thule Air Base)

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί την Δανία τον Σεπτέμβριο, αν και ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι το ταξίδι γίνεται για:

«Την συμμετοχή σε διμερείς επαφές και συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες».

Πάνω από όλα αυτά, ωστόσο, πλανάται το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Γροιλανδία.

Ο Τραμπ μπορεί να μην το πιστεύει, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το νησί μπορεί να βυθιστεί επειδή οι πάγοι λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Οι βιομηχανίες της Γροιλανδίας έχουν ήδη αρχίσει να υφίστανται τις συνέπειες.

Τον  Ιούλιο, όταν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έφτασαν σε ύψη ρεκόρ και η θερμότητα μετακινήθηκε βόρεια, δημιουργώντας έναν θόλο ζέστης πάνω από την Γροιλανδία, το νησί έχασε 197 δισεκατομμύρια μετρικών τόνων πάγου – ποσότητα τριπλάσια από την αναμενόμενη.

Πάγοι λιώνουν
Το φετινό καλοκαίρι η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια μετρικών τόνων πάγου

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πετέρι Ταάλας, πιστεύει ότι πρόκειται για ξεκάθαρη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής:

«Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία… Είναι η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Συμβαίνει τώρα κι αν δεν λάβουμε επείγοντα μέτρα, θα γίνει ακόμα χειρότερη».

Πηγή: Huffington Post

(Visited 234 times, 1 visits today)