Print Friendly, PDF & Email

Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο!

Με fake news παρουσιάστηκαν από διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ οι εορτασμοί της 30ής επετείου από τις ανατροπές στην Τσεχοσλοβακία…

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από το σημαδιακό σωτήριο εκ του παραπετάσματος έτος 1989 και σε όλη την πρώην σοσιαλιστική κεντρική και ανατολική Ευρώπη οι εκδηλώσεις χαράς για την προσχώρηση στον «ελεύθερο κόσμο» κορυφώθηκαν μέσα στο Νοέμβρη, και λογικά θα συνεχιστούν αμείωτες ως τα Χριστούγεννα, όπου εικάζουμε ότι τα πανηγύρια θα ολοκληρωθούν με μια θεατρική αναπαράσταση της εκτέλεσης του Τσαουσέσκου στις 25/12/1989.

Κατά μία ειρωνεία της ιστορίας στην Τσεχία και τη Σλοβακία, το χαρμόσυνο γεγονότο (που θα έλεγε και ο Σημίτης) της αποτίναξης του κομμουνιστικού ζυγού τιμάται ανήμερα της δικής μας επετείου του Πολυτεχνείου,

γεγονός που σκορπίζει προφανώς τεράστιο φθόνο στις ψυχές των φιλελέ που πολύ θα το ήθελαν να υπήρχε τέτοια γιορτή στην Ελλάδα, αντί για παλαιοκομμουνιστικές εκδηλώσεις όπως αντιϊμπεριαλιστικής πορείες στην αμερικανική πρεσβεία.

Έτσι λοιπόν, στις 17 Νοέμβρη γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια από τη «Βελούδινη Επανάσταση», που κατέληξε στην καπιταλιστική παλινόρθωση και λίγα χρόνια μετά στο διαχωρισμό της Τσεχοσλοβακίας σε δύο κράτη.

Πρώτο θέμα
Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο!

Φιέστες οργανώθηκαν και στις δυο χώρες, αλλά τόσο σε ντόπια, όσο και σε διεθνή ΜΜΕ, το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι εκδηλώσεις στην Τσεχία, με φωτογραφίες μιας λαοθάλασσας να προβάλλονται ως προερχόμενες από τη γιορτή για την πτώση του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Στο «Πρώτο Θέμα» για παράδειγμα είδαμε είδηση με τίτλο:

«Την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος γιορτάζουν σήμερα πολίτες σε Τσεχία και Σλοβακία»

και την παραπάνω εικόνα.

Μόνο που η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προέρχεται από κάποια εκδήλωση για την πτώση του επάρατου σοσιαλισμού, αλλά από τη μεγάλη πράγματι αντικυβερνητική διαδήλωση της 16ης Νοέμβρη στην Πράγα.

Κι αν κάποιος σπεύσει να το αποδώσει στη γνωστή δημοσιογραφική ποιότητα του «Πρώτου Θέματος», ανάλογη λαθροχειρία διαπράττει και το πιο «σοβαρό» Time, γράφοντας πως 250.000 Τσέχοι μαζεύτηκαν για «την 30ή επέτειο της Βελούδινης επανάστασης» για να θέσουν τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό.

Είναι γνωστό ότι εδώ και κάποιο διάστημα η χώρα συνταράσσεται από τέτοιες διαδηλώσεις, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Andrej Babis.

Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο
Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο – Fake News από το έγκριτο TIME

Προφανώς οι διαδηλωτές δε διακρίνονται καθόλου από φιλοκομμουνιστικά αισθήματα, αντίθετα ένα από τα σημεία για τα οποία εγκαλούν τον πρωθυπουργό είναι ότι η κυβέρνησή του στηρίχθηκε σε ψήφο ανοχής από το ΚΚ Βοημίας – Μοραβίας κι ότι ο ίδιος συνεργάστηκε με τις αρχές πριν το 1989.

Ο Babis βέβαια έχει κάνει ουκ ολίγες δηλώσεις μετανοίας για το παρελθόν του, όπως και την περασμένη Κυριακή, όπου επισκέφθηκε ένα αντικομμουνιστικό μνημείο της πρωτεύουσας, επισημαίνοντας πως «δεν είναι περήφανος» που υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και μόνο το ότι χρειάζεται αντικυβερνητικό στίγμα για να κινητοποιήσει μαζικά κόσμο ώστε να «τιμήσει» παρεμπιπτόντως και την πτώση «του κομμουνισμού» είναι ενδεικτικό για το πόσο συγκινείται ακόμα και το πιο σφόδρα αντικομμουνιστικό κομμάτι του λαού στην Τσεχία.

Καταλαβαίνει όμως κανείς καλύτερα τη σκοπιμότητα της σύμφυσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με τις εκδηλώσεις για τις ανατροπής, όταν δει φωτογραφίες από τους κανονικούς εορτασμούς ανήμερα της 17ης Νοέμβρη.

Όπως οι παρακάτω, που προέρχονται από την αναπαράσταση της πορείας των φοιτητών που θεωρείται ότι έδρασε ως καταλύτης της «Βελούδινης Επανάστασης»:

Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έκτακτο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για παράσταση διαμαρτυρίας σε υπουργείο μαζεύει ίσως και περισσότερο κόσμο.

Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο

Λίγο πιο «πλούσια» ήταν η εικόνα στις βραδινές εκδηλώσεις με τα κεράκια και τα παιχνίδια με φωτορυθμικά σε προσόψεις κτιρίων, αλλά και πάλι δεν πουλούσε τόσο καλά όσο η κοσμοπλημμύρα της προηγούμενης μέρας.

Τι καλύτερο λοιπόν από το να μην αφήσουμε κάποιες λεπτομέρειες όπως οι ημερομηνίες και ο ακριβής στόχος της λαοσύναξης να χαλάσουν μια όμορφη ιστορία αντικομμουνιστικού ενθουσιασμού.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Τσεχία
Τσεχία: Όταν το αντικομμουνιστικό παραμύθι δεν έχει δράκο!

Εξάλλου, όπως σημειώνει και το έγκριτο «Reuters», κατά βάση οι άνθρωποι πήγαν για… μπύρες, λόγω του «ασυνήθιστα ζεστού για την εποχή καιρού».

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 820 times, 1 visits today)