Print Friendly, PDF & Email

18,5 εκατομμύρια αμερικανοί ζούνε σε ακραία φτώχεια!

Οι φτωχοί φτωχότεροι υπό τον Τραμπ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

18,5 εκατομμύρια αμερικανοί ζούνε σε ακραία φτώχεια
Ο Φίλιπ Άλστον

Η φτώχεια στις ΗΠΑ είναι εκτενής αλλά γίνεται και βαθύτερη, υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι πολιτικές του οποίου δείχνουν να στοχεύουν στην απομάκρυνση του «δικτύου προστασίας»  από εκατομμύρια άπορους ανθρώπους,

και ταυτόχρονα επιβραβεύονται οι πλουσιότεροι, επισημαίνει σε έκθεσή του ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια, Φίλιπ Άλστον.

Την ώρα που οι κοινωνικές παροχές κι η πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη έχουν περικοπεί, η φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβραβεύει τους μεγιστάνες και τις εταιρείες – κολοσσούς «με απροσδόκητα έσοδα»,

εντείνοντας περαιτέρω την ανισότητα, τονίζεται στην έκθεση του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Στην έκθεση τονίζεται πως:

«Αν και οι πολιτικές των αμερικανικών κυβερνήσεων μετά τον «πόλεμο εναντίον της φτώχειας» του προέδρου Λίντον Τζόνσον, τη δεκαετία του 1960, ήταν «στην καλύτερη περίπτωση αμελείς»,

οι πολιτικές που ακολουθούνται τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί εσκεμμένα προκειμένου οι φτωχότεροι να μην επωφελούνται πλέον από βασικά μέσα προστασίας, να τιμωρούνται όλοι όσοι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας, ενώ η στοιχειώδης υγειονομική κάλυψη κατέστη προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί παρά θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη».

Σχεδόν 41 εκατομμύρια Αμερικανοί, ήτοι το 12,7%, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 18,5 εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μεταξύ των φτωχών, ο ένας στους 3 είναι παιδί.

18,5 εκατομμύρια αμερικανοί ζούνε σε ακραία φτώχειαΟ εισηγητής του ΟΗΕ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των νέων στις βιομηχανικές χώρες.

Και πρόσθεσε:

«Οι πολίτες των ΗΠΑ ζουν λιγότερο και αντιμετωπίζουν περισσότερες ασθένειες σε σύγκριση με τους πολίτες όλων των πλούσιων δημοκρατιών, εξαλείψιμες τροπικές νόσοι ολοένα κι αυξάνονται, ενώ καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακίσεων… και το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας στον ανεπτυγμένο κόσμο».

18,5 εκατομμύρια αμερικανοί ζούνε σε ακραία φτώχεια

Εντούτοις, τα στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, στα οποία αναφέρθηκε, καλύπτουν μονάχα το 2016, και ο ίδιος δεν παρουσίασε συγκρίσιμα στοιχεία για το εύρος της φτώχειας πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Αυστραλός, ένας βετεράνος ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, θα παρουσιάσει την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μέσα στον μήνα.

Η έκθεσή του βασίζεται στην περιοδεία που ο ίδιος έκανε τον Δεκέμβριο σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, από την Αλαμπάμα έως το Λος Άντζελες, αλλά και στο αμερικανικής κυριότητας Πουέρτο Ρίκο.

18,5 εκατομμύρια αμερικανοί ζούνε σε ακραία φτώχεια

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Γενεύη προσπαθώντας να εξωραίσει την κατάσταση, δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση στο Reuters:

«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την παροχή οικονομικών ευκαιριών για όλους τους Αμερικανούς».

Πηγή: Reuters

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην μητρόπολη του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ρίξτε και μια ματιά στο παρακάτω άρθρο όπου φαίνεται η παγκόσμια λίστα των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών…

Παγκόσμια Βιομηχανία Όπλων – Η λίστα των εξοπλισμών

Γιατί σε αυτό το σάπιο σύστημα χρήματα για να κάνουν πολέμους που εξυπηρετούν το συμφέρον των αστών, εύκολα βρίσκονται κι ακόμα ευκολότερα ξοδεύονται, ενώ οι ανάγκες της κοινωνίας που παράγει αυτό τον αμύθητο πλούτο συνεχώς ψαλιδίζονται…

Έτσι εξηγείται λοιπόν και το γεγονός πως παρά την διαχρονική και χυδαία αντικομμουνιστική προπαγάνδα, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και της ΕΣΣΔ, παρά τις αστοχίες και τα λάθη, ακουμπάνε ολοένα και σε περισσότερο κόσμο, ακόμα και εντός τις ΗΠΑ…

Ροβεσπιέρος

(Visited 589 times, 1 visits today)