Print Friendly, PDF & Email

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία» (vid)

Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων έξω από Ιδιωτικά Κέντρα Υγείας και Υπουργείο Υγείας

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»,

με αυτό το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν έξω από Ιδιωτικές Κλινικές σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και έξω από το Υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις»,

φώναξαν διεκδικώντας τη στήριξη της δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν κόντρα στην πολιτική που έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία, σε εφιάλτη την κάθε εφημερία και σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα που διατύπωσαν οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή, υπενθύμισε ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου.

Το αίτημα αυτό είναι επιτακτικό σήμερα που το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο. Είναι κρίμα, τόνισε, ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και την ίδια στιγμή ιδιωτικές κλινικές, πλήρως εξοπλισμένες να μένουν άδειες, να μην αξιοποιούνται, να μην επιτάσσονται. (Εδώ το βίντεο).

Ανάσα ελπίδας για τους μαχόμενους υγειονομικούς χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, νοσοκομειακός γιατρός, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου στο «Αγία Όλγα».

Στο βόρειο τομέα, όπου δύο δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μίας νόσου», υπάρχουν τα μεγαθήρια της λεωφόρου Κηφισίας με 70 κρεβάτια ΜΕΘ και 1.000 κρεβάτια νοσηλείας, υπογράμμισε. (Εδώ το βίντεο).

«Οι εγκληματικές τους ευθύνες δεν πρόκειται να κρυφτούν», ξεκαθάρισε ο Πάνος Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»
«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

Οπως εξήγησε, στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 125 ασθενείς διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, σε αναμονή για ΜΕΘ, ενώ η συμβολή των ιδιωτών ανέρχεται σε …5 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Αττική.

«Θα συνεχίσουμε μαζί με τα σωματεία, τους φορείς, τις συλλογικότητες τον αγώνα για την υγεία του λαού και δεν πρόκειται να μας φιμώσουν»,

σημείωσε καταγγέλλοντας τις διώξεις που επιστρατεύει η κυβέρνηση ενάντια σε υγειονομικούς. (Εδώ το βίντεο)

Τη στήριξη της ΟΕΝΓΕ στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματά της, μετέφερε η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα»,

τόνισε. (Εδώ το βίντεο).

Τις παράλληλες κινητοποιήσεις έξω από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια με την απαίτηση να ενταχθούν σήμερα στην εφημερία, χαιρέτισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΑ.

«Τους το λέμε καθαρά θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους και θα διεκδικούμε το αυτονόητο»,

σημείωσε και αναφέρθηκε στα αιτήματα για την υγεία, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας, τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων. (Εδώ το βίντεο).

Εξω από τις κλινικές «Υγεία» και «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών» στο Μαρούσι ακούστηκε δυνατά το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα

«Με καταστολή δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα Νοσοκομεία»,

ακούστηκε έξω από την ιδιωτική κλινική «Υγεία», στο Μαρούσι.

Σωματεία και φορείς συγκεντρώθηκαν έξω από το θεραπευτήριο για να ακουστεί δυνατά το αίτημα για επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στην συγκέντρωση μίλησαν η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ, η Δέσποινα Μπαρμπίτσα, εκ μέρους του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και ο Κώστας Σταυρόπουλος, ΓΓ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ).

Στο Μαρούσι έγινε επίσης συγκέντρωση σωματείων και φορέων της περιοχής έξω από το «Ιατρικό Κέντρο Αθηνών».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Τάσος Καστόρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής.

Συγκέντρωση και στο «Metropolitan General» στον Χολαργό

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στο νοσοκομείο «Metropolitan General» στο Χολαργό από σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χονδρόπουλος, γιατρός στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου, Χολαργού, Βριλησσίων, Ψυχικού καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Παπάγου – Χολαργού (μέλος της ΟΓΕ) έδωσαν ηχηρό «παρών» με συνθήματα και πανό έξω από την ιδιωτική κλινική.

Εστειλαν μήνυμα αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας και παράλληλα τους κλινικάρχες να θησαυρίζουν ακόμα και τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, προσλήψεις για να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες και όλες τις λοιπές απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Εργαζόμενοι και σωματεία διαδήλωσαν και στην «Ευρωκλινική» και στο «Ερρίκος Ντυνάν» στους Αμπελόκηπους

«Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία»,

ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση που έγινε έξω από την «Ευρωκλινική», στους Αμπελόκηπους, από σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, με τα ίδια αιτήματα.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτησαν ο Κ. Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και η Ηλέκτρα Κολοβού, εκ μέρους του σωματείου των εργαζομένων της Ευρωκλινικής και της διοίκησης του Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στους Αμπελόκηπους, από την Ομάδα Γυναικών 7ου Διαμερίσματος (μέλος της ΟΓΕ) και την Επιτροπή Ανέργων και Εργαζομένων 1ου – 7ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Βασικό αίτημα να επιταχτούν άμεσα όλες οι ιδιωτικές κλινικές της περιοχής, χωρίς αποζημίωση από το κράτος, με παράλληλη ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό της ΠΦΥ.

Η κινητοποίηση των δύο φορέων ξεκίνησε από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής και οι διαδηλωτές συναντήθηκαν στην «Ευρωκλινική Αθηνών» με τα συνδικάτα που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση εκείνη την ώρα.

Συγκέντρωση σωματείων και στον Πειραιά για την άμεση επίταξη του «Metropolitan» και άλλων ιδιωτικών κλινικών Υγείας

Την άμεση επίταξη του ιδιωτικού νοσοκομείου «Metropolitan» και των υπόλοιπων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας απαίτησαν εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα στην απογευματινή συγκέντρωση, στην οποία καλούσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδίες και συνδικάτα.

Η συγκέντρωση έγινε στην είσοδο του «Metropolitan», όπου σωματεία ναυτεργατικά, εκπαιδευτικών, επισιτισμού – τουρισμού, Σύλλογοι Γυναικών κ.ά. άνοιξαν πανό με συνθήματα για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας, μοίρασαν ανακοινώσεις σε περαστικούς και σε επιβάτες οχημάτων.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία έχει χτυπήσει κόκκινο! Το δημόσιο σύστημα Υγείας αφήνεται για ακόμα μια φορά ανοχύρωτο στο τρίτο κύμα! […] Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, έρχεται από πάνω και ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές ειδικευμένους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα.

Κι αν για τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, όπως αυτά που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους στην Αττική, η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα, την ίδια στιγμή που τους στέλνει «πελατεία», η κοροϊδία της απογειώνεται με τα τελεσίγραφα που μοιράζει σε αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μήπως και μπαλώσει καμιά τρύπα.

[…] Κριτήριο λοιπόν της κυβέρνησης στη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» δεν είναι απλά το πώς δεν θα θιγούν τα κέρδη των κλινικαρχών, αλλά το πως θα στηριχθεί κι από πάνω η κερδοφορία τους.

Πρόκειται για μια πολιτική – «άγιο δισκοπότηρο» για όλα τα αστικά κόμματα, που θεωρούν αυτονόητη την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη λειτουργία ακόμα και του δημόσιου συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα μοιράζει «δουλειές» σε ιδιώτες.

Το σύστημα Υγείας δηλαδή που αποδείχθηκε όχι σωτήριο, αλλά φονικό σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη του  κόσμου. […] Ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού είναι επιτακτική ανάγκη να γιγαντωθεί σήμερα.

Φτάνει πια. Δεν παίζουμε άλλο τη ζωή μας κορώνα – γράμματα. Διεκδικούμε την άμεση επίταξη του Νοσοκομείου «Metropolitan» και συνολικά του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όλων των δομών του, χωρίς καμιά αποζημίωση των ιδιοκτητών αυτών των δομών». (Εδώ το βίντεο)

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντ. Νταλακογιώργος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, αναφερόμενος στις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»
«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

Η Στέλλα Βαρδούνια, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ανέδειξε τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, από τη μια οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και από την άλλη στην διόγκωση του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Η Γεωργία Σαργκάνη, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, σημείωσε πως οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ελάχιστες, υπολειτουργούν και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών. (Εδώ το βίντεο)

Ο Κώστας Πολύδωρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, κατάγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικές δομές Υγείας.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Ξουράφη να ανακοινώνει την πραγματοποίηση σύσκεψης την Τετάρτη 24 Μάρτη στις 6 μ.μ. με τα σωματεία του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο για την κλιμάκωση της πάλης.

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία» (εικ)

«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»
«Βάλτε τα κέντρα στην εφημερία, στηρίξτε τη δημόσια και δωρεάν Υγεία»

Με πληροφορίες από 902.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 307 times, 1 visits today)