Print Friendly, PDF & Email

Βιβλιοπαρουσίαση – Δύο αυτοβιογραφικές νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη!

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Έντυποις» δύο νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη, «Το καινούργιον χωρίον του Σάββα» και «Ψηλά το κεφάλι».

Πρόκειται για αυτοβιογραφικές εν πολλοίς διηγήσεις για το στρατό και τη μετανάστευση.

Το καινούργιον χωρίον του Σάββα

Βιβλιοπαρουσίαση - Δύο αυτοβιογραφικές νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη

Εκδότης «Έντυποις» – Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2019 – Αριθμός σελίδων 64 – Διαστάσεις 21×14- Τιμή 8,48€

Από τη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση στον καπιταλιστικό παραλογισμό της Ελλάδας.

Η σκληρή και συνάμα τρυφερή διαδρομή ενηλικίωσης του Σάββα, που συγκινεί.

Απόσπασμα:

«…Όσο μιλούσα άρχισαν να τρέχουν τα μάτια μου! Πονούσε η καρδιά μου. Ήθελα τον μπαξέ μου, το ποταμάκι, την παρέα με τα γέλια, την ανέμελη ζωή που είχα πριν έρθουν οι αλλαγές, πριν έρθει ο πόλεμος, πριν έρθει ο υπάλληλος να μου πάρει το πουκάμισο.

Το Καχέτι ήθελα, πριν το κάνουν εταιρεία, ήθελα το βραβείο που άνοιγε τις πόρτες στα μαγαζιά, τη μάνα μου να παίζει πιάνο, να μιλάει για τα πλάνα και το μέλλον.

Και δεν μπορούσα να τα πω. Έτρεχαν τα δάκρυαά μου γι’ αυτά που είχα και τα έχασα. Τα έχασα κι εγώ και οι άλλοι χωρίς μάχη. Τα έχασα με τα χέρια κάτω. Νόμιζα πως θα τα είχα για πάντα χωρίς να ασχοληθώ, χωρίς να παλέψω για να τα κρατήσω. Έτρεχαν τα δάκρυά μου γιατί αισθανόμουν κι εγώ υπεύθυνος και φταίχτης…»

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ψηλά το κεφάλι!

Βιβλιοπαρουσίαση - Δύο αυτοβιογραφικές νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη

Εκδότης «Έντυποις» – Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2019 – Αριθμός σελίδων 130 – Διαστάσεις 21×14 – Τιμή 9,86€

Σκοπιές, βολές στο βρόντο, στρώσιμο κρεβατιού, αποψιλώσεις, καψώνια, αναφορές, ένστολα στραβά και αγκυλώσεις.

Ανούσια θητεία, δοσμένη με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και με… Ψηλά το κεφάλι.

Απόσπασμα:

«Παρουσιάστηκα για την θητεία μου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μετά από αναβολή λόγω σπουδών. Είχα, ήδη, ένα παιδί και μου κόβανε τρείς μήνες, θα υπηρετούσα δεκαοκτώ. Τρεις μήνες λιγότερο, όπως και να το κάνεις, ήταν κάτι…

…Δεκαοκτώ μήνες! Αδύνατο να θυμάσαι κάθε μέρα, κάθε επεισόδιο, κάθε πρόσωπο. Μόνο αυτά που σου έκαναν εντύπωση, που νομίζεις πως είχαν κάποια σημασία και πάλι, όχι όλα. Εμένα, πάντως, όλα μου έκαναν εντύπωση, τότε. Ήμουν σε «αποστολή», έτσι αισθανόμουν. Είχα τις κεραίες υψωμένες στην αδικία, στη μείωση της προσωπικότητας, σε θέματα παραβίασης της δημοκρατίας».

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Έγραψαν για τα βιβλία:

Έτσι λοιπόν οι ήρωες και των δύο διηγημάτων μας (ο Πάνος κι ο Σάββας) πίστεψαν στις δυνάμεις τους, πίστεψαν στη δύναμη της αλληλεγγύης και του αγώνα και δε δέχτηκαν άλλοι να ορίζουν την πατημασιά τους, γιατί:

«Κοίτα (Σάββα), την ιστορία δεν την έχουμε για να την κάνουμε μουσείο, (η Ιστορία) είναι για να βγάζουμε διδάγματα. Σήμερα, δεν μας κυνηγάν με τα κουμπούρια, αλλά ο αγώνας είναι σκληρός και τώρα. Θέλει να παλεύεις από μικρός για να μην ξεγελαστείς απ’ το σχολείο, απ’ την Εκκλησία, την τηλεόραση, τον φόβο, τα παραμύθια και τα ψέματα.

Όλ’ αυτά δουλεύουν για να μην πιστεύεις στη δύναμη σου και ν’ αφήνεις άλλους να σε εκπροσωπούν και να σε χορεύουν όπως θέλουν. Να πιστεύεις στη νίκη και στην επικράτηση!».

Κατερίνα Καστρίδου

Βιβλιοπαρουσίαση - Δύο αυτοβιογραφικές νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη
Βιβλιοπαρουσίαση – Δύο αυτοβιογραφικές νουβέλες του Πάνου Αλεπλιώτη!

«Φύγαμε αργά κρατώντας «Το καινούργιον χωρίον του Σάββα» και «Ψηλά το κεφάλι», δυο μικρά-μεγάλα βιβλία από τις εκδόσεις Εντύποις που αξίζει να διαβαστούν».

Ατέχνως

«Διάβασα ήδη, 7 φορές το «Καινούργιον χωρίον του Σάββα» και 6 το «Ψηλά το κεφάλι». Κάθε φορά που διάβαζα τον Σάββα δάκρυζα και κάθε φορά με το «Ψηλά το κεφάλι» γέλαγα, θύμωνα με την ένστολη αντιδημοκρατικότητα, θυμόμουν τη δική μου θητεία και σιχτίριζα όσους σκύβουν το κεφάλι. Χαίρε, φίλε αγαπημένε Πάνο και καλώς και επαξίως όρισες στις τάξεις αυτών που γράφουν».

Στέλιος Κανάκης

Βιογραφικό:

Ο Πάνος Αλεπλιώτης γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται και μεγάλωσε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Τελείωσε το γυμνάσιο στα Φάρσαλα και σπούδασε Γεωλογία στην Σουηδία στην πόλη Ουψάλα.

Πάνος Αλεπλιώτης

Δούλεψε σαν γεωλόγος και χωροτάκτης-περιβαλλοντολόγος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο μέσα από τις σελίδες του Ατέχνως.

Οι νουβέλες «Το καινούργιον χωρίον του Σάββα» και το «Ψηλά το Κεφάλι» είναι η πρώτη του συγγραφική δουλειά.

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 217 times, 1 visits today)