Print Friendly, PDF & Email

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι! (εικ)

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Σωκράτης»: «Μόνιμος κίνδυνος για τη ζωή μαθητών – εκπαιδευτικών! Ενδεικτικά παραδείγματα τα 26ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών»

Την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά σχολεία του Δήμου Αχαρνών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το 26ο και το 29ο Δημοτικό Σχολείο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης».

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι
Στα σχολεία αυτά έχουν πέσει σοβάδες σε δύο σχολικές αίθουσες εξαιτίας της διαβρωμένης στέγης και η μια από αυτές παραμένει κλειστή επειδή μπάζει νερά.

Οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν τις ευθύνες Κυβέρνησης – Περιφέρειας αλλά και της Δημοτικής Αρχής Αχαρνών (ΠΑΣΟΚ) που έχουν εγκαταλείψει πλήρως τα σχολεία χωρίς τη στοιχειώδη συντήρηση και προειδοποιούν  ότι αν δεν αλλάξει σύντομα η τραγική αυτή κατάσταση ο κίνδυνος να υπάρξουν θύματα είναι υπαρκτός!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα μήνα το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο 9ο Δημοτικό Αχαρνών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Πριν από λίγες μέρες είχαν πέσει μάρμαρα και στο προαύλιο του 12ου Γυμνασίου του Ολυμπιακού Χωριού.

Ακολουθεί ανακοίνωση:

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι
Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι!

«Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» έχει καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν μια σειρά από περιστατικά που έχουν προκύψει στον Δήμο Αχαρνών σε σχέση με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.

Περιστατικά που έχουν να κάνουν με την έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών στην πλειονότητα των σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής και που θέτουν σε μόνιμο κίνδυνο τις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες στην πτώση μαρμάρων στον προαύλιο χώρο του 12ου Γυμνασίου του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ δεν έχει περάσει ένας μήνας από παρόμοιο περιστατικό στο 9ο Δημοτικό Αχαρνών.

Ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 26ο και 29ο Δημοτικό Σχολείο.

Στο κτήριο του 26ου και 29ου Δημοτικού Σχολείου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της στέγης με αποτέλεσμα την πτώση σοβάδων σε 2 σχολικές αίθουσες.

Η μία εκ των δύο παραμένει κλειστή, καθώς στάζουν και νερά από το ταβάνι, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται σε κοντέινερ προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι

Τα προβλήματα  αυτά θα προκύψουν σε άλλες τρεις αίθουσες, σύμφωνα με την υπηρεσία του Δήμου που έλεγξε την κατάσταση του κτηρίου, ενόσω οι μαθητές φοιτούν μέσα σ’αυτές!

Η κατάσταση είναι γνωστή σε Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δημοτική αρχή.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να λειτουργούν σε συνθήκες παλαιότερων εποχών, που καμία σχέση δεν έχουν με τις δυνατότητες και τις ανάγκες που αντιστοιχούν στην εκπαίδευση, όπως θα έπρεπε να είναι αυτή τον 21ο αιώνα.

Σχολεία που στεγάζονται σε κοντέινερ, που τον χειμώνα παγώνουν και το καλοκαίρι βράζουν. Κτήρια που είναι μονίμως ασυντήρητα, με σοβάδες και μάρμαρα να πέφτουν δίπλα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή παραπέμπεται προκλητικά στις καλένδες ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος, ο οποίος ξεκίνησε με την υλοποίηση εγκυκλίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (το 2001!) και ακόμα να ολοκληρωθεί.

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι
Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι! (εικ)

Και αυτό καθίσταται ιδιαίτερα εγκληματικό σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, που ήδη τα προηγούμενα χρόνια θρήνησε νεκρούς από αντίστοιχες παραλείψεις.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» με υπόμνημα που συνυπέγραφαν τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής, απευθύνθηκε πριν 2 χρόνια στον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, για τα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής μας.

Δυο χρόνια μετά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ουσιαστική επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές.

Η Δημοτική Αρχή έλαμψε δια της απουσίας της στις 2 πρόσφατες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών – γονιών που έγιναν  αναφορικά με τη χρηματοδότηση των σχολείων και τα κτιριακά προβλήματα.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δημοτική Αρχή ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Όμως όλοι μαζί, χέρι-χέρι συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση στα σχολεία με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται.

Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι
Υπό κατάρρευση τα σχολεία στο Μενίδι!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, το λαό της περιοχής να συνεχίσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα, πριν να έχουμε χειρότερα. Να απαιτήσουμε λύσεις για την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών μας.

Καλούμε  στην  «Πορεία Αγώνα Μενίδι – Α. Λιόσια» που διοργανώνει ο Σύλλογός μας μαζί με σωματεία και  φορείς της περιοχής στις 31 Μάρτη για τη συνολικότερη υποβάθμιση των περιοχών μας  και την  άθλια κατάσταση των σχολείων μας.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε τη μία!
Ολοι στον αγώνα!»

Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

(Visited 333 times, 1 visits today)