Print Friendly, PDF & Email

Τον ξυλοκόπησαν επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του!

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και εστιατόρια Λευκάδας και πρώην επαρχίας Βόνιτσας

Μετά τον ξυλοδαρμό εργαζόμενης σε ξενοδοχείο στις Αχαρνές επειδή αρνήθηκε να δουλέψει σαν δούλα 16 ώρες, ακόμα ένα περιστατικό έρχεται να ταράξει τα νερά της «βαριάς» μας βιομηχανίας, αυτής του τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τον ξυλοδαρμό ενός εργαζόμενου από την εργοδοσία ξενοδοχείου (από συγγενείς του εργοδότη) όπου εργάζεται, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε ξενοδοχεία και καταστήματα της Λευκάδας.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε το περιστατικό εργοδοτικής βίας που αντιμετώπισε συνάδελφός μας στο ξενοδοχείο «Royal» στο Νυδρί.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφός μας τόλμησε να ζητήσει το αυτονόητο, το αντίγραφο της σύμβασής του, προκαλώντας την οργή της εργοδοσίας με συνέπεια τον ξυλοδαρμό του».

Τον ξυλοκόπησαν επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του
Τον ξυλοκόπησαν επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του!

Το Σωματείο τονίζει πως:

«Η εργοδοσία σε όλη την Ελλάδα, μαζί και στην περιοχή μας, έχει αποθρασυνθεί εντελώς με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Μπροστά στο κέρδος της επιχείρησης δεν λογαριάζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζομένων, ούτε τις υποχρεώσεις, ούτε καν σέβονται τη δουλειά που έχουν προσφέρει οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή τους».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καταγγέλλουμε το περιστατικό εργοδοτικής βίας που αντιμετώπισε συνάδελφός μας στο ξενοδοχείο «Royal» στο Νυδρί.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφός μας, τόλμησε να ζητήσει το αυτονόητο, το αντίγραφο της σύμβασής του, προκαλώντας την οργή της εργοδοσίας με συνέπεια τον ξυλοδαρμό του.

Αυτή η κατάπτυστη ενέργεια από μεριάς της εργοδοσίας ήταν σε συνέχεια διάφορων ενεργειών και εκβιασμών προκειμένου να του κάνουν «τη ζωή δύσκολη» και ο συνάδελφός μας να υπογράψει «οικειοθελή αποχώρηση».

Η συγκεκριμένη πράξη εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, όσο «βαριά» κι αν είναι, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία».

Η εργοδοσία σε όλη την Ελλάδα, μαζί και στην περιοχή μας, έχει αποθρασυνθεί εντελώς με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Μπροστά στο κέρδος της επιχείρησης, δε λογαριάζουν τίποτα. Ούτε την επιβίωση των εργαζόμενων, ούτε τις υποχρεώσεις, ούτε καν σέβονται τη δουλειά που έχουν προσφέρει οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή τους.

Από τη πρώτη μέρα που ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση και οι εργοδότες μας κοροϊδεύουν!

Θέλουν να μας πείσουν ότι ο λόγος που προχώρησαν σε απολύσεις, σε εκ περιτροπής εργασία (μισή δουλειά – μισός μισθός), σε αναστολή συμβάσεων με εισόδημα 534 ευρώ και πολλούς από μας χωρίς δικαίωμα αυτού του επιδόματος (εργαζόμενοι εξτρά, εργολαβικοί, εποχικοί επισιτισμό κ.α.), είναι η πανδημία, ότι ο εχθρός είναι ο ιός.

Τον ξυλοκόπησαν επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του
Τον ξυλοκόπησαν επειδή ζήτησε αντίγραφο της σύμβασής του!

Οι εργοδότες, είτε μικροί, είτε μεγάλοι, είτε «καλοί», είτε «κακοί» σκέφτονται αποκλειστικά το κέρδος της επιχείρησής τους.

Σε αυτό έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης με όλα τα παραπάνω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Στο δια ταύτα, για να στηριχτούν με αυτά τα μέτρα οι επιχειρηματίες βγαίνει ένας λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, χάνοντας μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Ποιος εργαζόμενος μπορεί να ζήσει φέτος με 2.500-3.000 ευρώ όλη τη χρονιά για να στηριχτούν οι επιχειρηματίες, ενώ πέρυσι έβγαζε τα διπλάσια ή και παραπάνω;

Ας θυμηθούμε όμως τα προηγούμενα χρόνια που οι τζίροι και τα κέρδη, χωρίς την πανδημία, τραβούσαν την ανηφόρα εμείς τι βιώναμε; Την εντατικοποίηση, το ότι γινόμασταν τα παιδιά για όλες τις δουλειές, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τις διάφορες συμβάσεις, ενός μήνα, μιας μέρας, των 10 ωρών την εβδομάδα.

Ο κατάλογος συνεχίζεται με τις απλήρωτες υπερωρίες, τα κομμένα ρεπό, την απλήρωτη μαθητεία μέχρι τις διαφόρων ειδών προσβολές της αξιοπρέπειάς μας και πολλά άλλα που τα ξέρει καλά ο κάθε εργαζόμενος.

Τελευταία, έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ανυπόστατων συκοφαντιών από την εργοδοσία που με ένα «εξώδικο» κατηγορούν συναδέλφους μας από «ανάρμοστη συμπεριφορά» μέχρι και για κλοπές με σκοπό να υφίσταται «λόγος απόλυσης» και το εξώδικο παίζει το ρόλο της λεγόμενης «προειδοποίησης απόλυσης».

Κανένας, επίσης, δε λέει το λόγο που πριν, χωρίς την πανδημία, δεν εφαρμοζόταν οι κλαδικές μας Συλλογικές Συμβάσεις που με αγώνες είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Δε λένε κουβέντα για το τι απέγιναν τελικά όλα αυτά τα κέρδη που αποκόμισαν οι επιχειρηματίες στη περίοδο της ραγδαίας ανάπτυξης, όταν μας έλεγαν να κάνουμε θυσίες, και να περιμένουμε βελτίωση της ζωής μας.

Για να μπορούν να βγάζουν πολλά κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο που κατάργησε τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, το 8ωρο, το πενθήμερο.

Για να διασφαλίσουν τη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, όλες οι κυβερνήσεις τους, σιγά-σιγά, μας
έβγαλαν από τα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, μας έστειλαν για σύνταξη 380 ευρώ στα 67!

Άλλωστε, από την αρχή φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν μας είχε στο νου της αφού δεν είχαν ενταχτεί στο μηχανισμό στήριξης, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, εποχικοί σε ξενοδοχεία, συμβασιούχοι σε 12μηνης λειτουργίας, με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Αν οφείλουμε κάπου την ένταξη των εποχικών του τουρισμού στο βοήθημα των 534 ευρώ είναι στους μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες που σήκωσαν τα ταξικά συνδικάτα από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, τις συνεχόμενες, μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων συναδέλφων σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη.

Αλλά και εδώ με τις συμβολικές κινητοποιήσεις του σωματείου μας τον Απρίλη και την έγγραφη παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου. Όπως επίσης, και μαζί με το Εργατικό Κέντρο ΛευκάδαςΒόνιτσας στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Μοτοπορεία από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Στη περίοδο της καραντίνας, επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα catering, είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι! Χωρίς εμάς είναι σκέτα κουφάρια, τίποτα δε δουλεύει.

Όλοι εμείς, έχουμε τη δύναμή μας! Το σωματείο μας, για να μην είμαστε μόνοι μας απέναντι στην εργοδοσία, στις αυθαιρεσίες τους!

Γραφόμαστε στο σωματείο μας συμμετέχουμε στη λειτουργία του ενημερωνόμαστε τακτικά για τις δράσεις του!

Όποιος εργαζόμενος θέλει να ενημερώσει ή να καταγγείλει και να διεκδικήσει για εργασιακά θέματα πρώτα να απευθύνεται στο σωματείο!

Γινόμαστε οι συνδετικοί κρίκοι του για να γίνουμε πιο πολλοί, πιο δυνατοί!»

Το περιστατικό καταγγέλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Με πληροφορίες από 902.gr και aftodioikisi.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 418 times, 1 visits today)