Print Friendly, PDF & Email

Τρεις εργαζόμενοι της «Ακτωρ» νεκροί από ηλεκτροπληξία

Κι ένας ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση σε νέο εργατικό «ατύχημα» λίγο έξω από την Ερέτρια! Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας

Τραγωδία στο Γυμνό της Ερέτριας στην Εύβοια με τρεις εργάτες νεκρούς και έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος διερευνώνται.

Τρεις εργαζόμενοι της «Ακτωρ» νεκροί από ηλεκτροπληξία
Τρεις εργαζόμενοι της «Ακτωρ» νεκροί από ηλεκτροπληξία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κόπηκε κάποιο σύρμα και με την ταλάντωση του όπως κόπηκε, ακούμπησε στη μέση τάση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χτυπηθούν από την τάση του ρεύματος και οι τρεις να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Μάλιστα η σορός του ενός εργάτη εγκλωβίστηκε στο στύλο ρεύματος και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσει με ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και το ειδικό βραχιονοφόρο όχημα.

Οι εργαζόμενοι ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου του Ακτωρα, (ανήκει στον Ομιλο Ελλάκτωρ) που έχει αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Με σοβαρά εγκαύματα και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο τέταρτος εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι τρεις νεκροί ήταν 45, 54 και 57 ετών.

Πρόκειται για το χειριστή γερανοφόρου, το βοηθό του και τον έναν εναερίτη, η σορός του οποίου εγκλωβίστηκε στο στύλο ρεύματος.

Και οι τρεις ήταν από τη Χαλκίδα, δύο ελληνικής καταγωγής και ένας αλβανικής καταγωγής.

Ο σοβαρά τραυματισμένος είναι 35 ετών, εναερίτης, ο οποίος έπεσε από το στύλο. Είναι από το χωριό Μαλακώντας, αλβανικής καταγωγής.

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Σωματείο Ενέργειας

«Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα, με τρείς συναδέλφους να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ερέτρια Εύβοιας, ενώ ένας ακόμα είναι σοβαρά τραυματίας.

Οι συνάδελφοι εργάζονταν σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ (συνεργείο ΑΚΤΩΡ) και δούλευαν στο δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η μέση τάση φαίνεται να ήταν ηλεκτρισμένη!

Το Δ.Σ. του Σωματείου και όλοι οι συνάδελφοι, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και στους οικείους των αδικοχαμένων συναδέλφων μας.

Ευχόμαστε δύναμη στις οικογένειές τους.

Οχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας.

Η συσσώρευση των συχνών «ατυχημάτων» δεν οφείλεται σε μια «κακιά στιγμή», δεν φταίει η «κακιά η ώρα»… Πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα.

Έχουν ακέραιη την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευταίων χρόνων που έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνουν συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ.

Εντατικοποιούν συνεχώς την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια.

Εχουν παγιώσει την ευέλικτη εργασία και τις εργολαβίες, άλλωστε και οι συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο στην Εύβοια. Η πολιτική της απελευθέρωσης στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας.

Οι εργολάβοι μαζί με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Τρεις εργαζόμενοι της «Ακτωρ» νεκροί από ηλεκτροπληξία

Εχουν μόνο στόχο τους, τον οποίο και διαφημίζουν συνεχώς, τη συνεχή αύξηση των κερδών και την υλοποίηση των σχεδιασμών όλων των κυβερνήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου της ενέργειας. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ώρες από τις εξαγγελίες και τα
ευχολόγια της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης για όλους», με πολλές θέσεις εργασίας.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι το ζεστό χρήμα των δεκάδων δις ευρώ για να φάνε. Εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τους όρους και τις συνθήκες αυτών των θέσεων εργασίας.

Θα μας βρουν απέναντί τους.

Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε το αυτονόητο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ώστε να επιστρέφουμε μετά τη δουλειά όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας».

Πηγή: 902.gr

(Visited 693 times, 1 visits today)