Print Friendly, PDF & Email

Από 9 έως 13 χρόνια φυλακή για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας!

Με την κατηγορία της «στάσης κατά του Ισπανικού κράτους»

Εννέα πρώην μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας καταδικάστηκαν χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση κατά του κράτους, σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια για αυτονομία της περιφέρειας και επειδή οργάνωσαν την 1η Οκτώβρη του 2017 -παρά τη δικαστική απόφαση- το δημοψήφισμα για την «ανεξαρτησία».

Διαμαρτυρίες στην Βαρκελώνη

Οι αστοί πολιτικοί τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, εκφράζοντας τμήμα του κεφαλαίου που βλέπει μεγαλύτερες δυνατότητες από μια τέτοια εξέλιξη και εντός της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα είχαν χτυπηθεί βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στις 27 Οκτώβρη το τοπικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την «ανεξαρτησία» της Καταλονίας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας, Οριόλ Ζουνκέρας, καταδικάστηκε στην πιο βαριά ποινή, 13 χρόνια, για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

«Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι […] Θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε»,

τόνισε σε επιστολή του ο σοσιαλδημοκράτης Ζουνκέρας, επικεφαλής του κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας» (ERC), που ήταν ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη, απουσία του πρώην Προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο.

Στο μεταξύ, η ισπανική Δικαιοσύνη εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουιτζντεμόντ, ενώ για άλλους έξι που έχουν διαφύγει από την ισπανική Δικαιοσύνη, εξετάζεται επίσης η ενεργοποίηση εντάλματος σύλληψης.

Από 9 έως 13 χρόνια φυλακή για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας
Από 9 έως 13 χρόνια φυλακή για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας!

Άλλοι οκτώ πρώην ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή – όπως και ο Ζουνκέρας – εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 12 χρόνια για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ (11,5 χρόνια), οι επικεφαλής των αυτονομιστικών οργανώσεων ANC και «Omnium Cultural», Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ (9 χρόνια) και 5 πρώην περιφερειακοί υπουργοί (από 10,5 έως 12 χρόνια).

Οι δικαστές απέρριψαν τις κατηγορίες για εξέγερση, που είχε διατυπώσει η Εισαγγελία ζητώντας ποινή κάθειρξης 25 ετών για τον Ζουνκέρας.

Άλλοι τρεις πρώην υπουργοί, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους, καταδικάστηκαν σε πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ ο καθένας για ανυπακοή.

Ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε σε ένα «νέο στάδιο» στην Καταλονία στη βάση ενός «διαλόγου στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας».

«Το ναυάγιο ενός (αυτονομιστικού) πολιτικού σχεδίου που απέτυχε επιβεβαιώθηκε σήμερα»,

πρόσθεσε, καταγγέλλοντας το «ρήγμα» που άφησε στην Καταλονία η απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της.

Διαμαρτυρίες στην Βαρκελώνη

Νωρίτερα, ο ηγέτης της περιφέρειας, Κιμ Τόρα, κάλεσε να δοθεί αμνηστία σε όλους, όμως ο Σάντσεθ είπε πως αυτοί θα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους, καθώς «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές στις 10 Νοέμβρη, η δικαστική απόφαση αναμένεται να έχει αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.

Ήδη με την ανακοίνωση των ποινών, στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις ξέσπασαν διαμαρτυρίες με κλείσιμο δρόμων, σιδηροδρόμων, διαδηλώσεις κ.ά.

Δεκάδες τραυματίες σε επεισόδια στη Βαρκελώνη μετά την καταδίκη των αυτονομιστών πολιτικών

Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Βαρκελώνη κατά διάρκεια των έντονων κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας να καταδικάσει 12 αυτονομιστές πολιτικούς.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE, έως τις 22:30 οι πρώτες βοήθειες είχαν περιθάλψει 78 τραυματίες.

Οι τρεις προέρχονταν από τα επεισόδια που ξέσπασαν το πρωί, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Άλλοι 75 τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις στον τερματικό σταθμό Τ1 του αεροδρομίου Ελ Πρατ, με τους 38 να βρίσκονται ακόμα υπό παρακολούθηση, τους 30 να έχουν λάβει εξιτήριο και άλλους 10 να έχουν μεταφερθεί σε άλλα ιατρικά κέντρα.

Η κινητοποίηση, έπειτα από κάλεσμα της οργάνωσης «Δημοκρατικό Τσουνάμι», είχε στόχο να διαταράξει τη λειτουργία του Ελ Πρατ.

Στη διάρκειά της επικράτησε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία της Καταλονίας (Mossos d’ Esquadra), οι δυνάμεις της οποίας έκαναν χρήση βίας, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αεροδρόμιο.

9 έως 13 χρόνια φυλακή για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα ευχαρίστησε χθες βράδυ όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις «κατά της αδικίας της καταδίκης των κρατούμενων πολιτικών».

Εξάλλου, πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, που καταδικάσθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters» πως η διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος είναι αναπόφευκτη.

Στην απάντησή του από τη φυλακή στις ερωτήσεις, που του εστάλησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Τζουνκέρας κρίνει πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στον ίδιο και στους άλλους 11 συγκατηγορούμενούς του το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενδυναμώσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας και να του εμφυσήσουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Πηγές: 902.gr και Ριζοσπάστης

(Visited 114 times, 1 visits today)