Print Friendly, PDF & Email

Αναβρασμός πριν το Δημοψήφισμα της Καταλονίας (vid)

Αναβρασμός πριν το Δημοψήφισμα της Καταλονίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μαδρίτης και την τοπική κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει η 1η Οκτώβρη και το Δημοψήφισμα με ερώτημα την ανεξαρτησία της περιοχής, δημοψήφισμα που το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί παράνομο.

Κύμα συλλήψεων σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, καθώς το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έχει εξελιχθεί σε σημείο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης, που καταφέρνει να εγκλωβίζει και απλούς ανθρώπους.

Αναβρασμός πριν το Δημοψήφισμα της ΚαταλονίαςΟι πολλές εθνότητες της Ισπανίας, οι διαφορετικές γλώσσες, ήθη και έθιμα αξιοποιούνται από την αστική τάξη, μαζί με τα περί «αυταρχικής κεντρικής κυβέρνησης», για να αποπροσανατολίζονται οι εργαζόμενοι από την πραγματική αιτία των δεινών τους, που δεν είναι άλλη από την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτώβρη.

Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

«Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα .. (…) Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο»,

ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματα, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC).

Η ισπανική Εθνοφυλακή έθεσε χθες υπό κράτηση 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Καταλονίας, μιας περιφέρειας 7,5 εκατ. κατοίκων που είναι όλο και πιο διχασμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και σ’ εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της στους κόλπους της Ισπανίας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ, δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, που ανήκει στην αντιμοναρχική αριστερά της Καταλονίας.

Η επιχείρηση αυτή συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες, ιδιαίτερα σε μια αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη, όπου οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Συγκρούσεις μεταξύ «Mossos d’ Esquadra» και διαδηλωτών στη Βαρκελώνη (vid)

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας παραδέχθηκε σήμερα πως η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, αλλοίωσε τη διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση.

«Είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν», δήλωσε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Αναβρασμός πριν το Δημοψήφισμα της ΚαταλονίαςΟ πρόεδρος της κοινότητας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι «κατάργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας»

και μετά τις συλλήψεις κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για «ολοκληρωτισμό» και για παραβίαση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε το νόμο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραχόι κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αναβρασμός πριν το Δημοψήφισμα της Καταλονίας – Μετά τις συλλήψεις έρχονται οι πολιορκίες

Μία ομάδα από Εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν σήμερα τα ξημερώματα να εξέλθουν χάρις στην επέμβαση της καταλανικής αστυνομίας «Mossos d’ Esquadra», που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτίριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.

Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωί κι αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των «Mossos».

Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έριξαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι «Mossos d’ Esquadra» κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.

Η έξοδος από το πολιορκημένο κτίριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των «Mossos d’ Esquadra»Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο, είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Μετά τις δύο το πρωί σήμερα, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».

Πηγές: 902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ και El Pais

(Visited 175 times, 1 visits today)