Print Friendly, PDF & Email

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Δεν είναι λοιπόν πόλεμος «η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον πλανήτη» που γίνεται «στο λιγότερο ειρηνικό μέρος της Γης» όπου «οι Ταλιμπάν κατέχουν μεγαλύτερη έκταση από ότι όταν έκαναν την εισβολή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»;

Η λογική αυθαιρεσία της κυβέρνησης («δεν είναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες») βασίζεται φυσικά στην Ευρωπαϊκή πολιτική που επιβάλλει αυτό το διαχωρισμό, καθώς και στο αίολο επιχείρημα ότι:

«Στις χώρες τους δεν γίνεται πόλεμος».

Εκδήλωση Αλληλεγγύης για το λαό της Συρίας

Συνεχίζουν μια ακροδεξιά έως φασιστική φρασεολογία, προκειμένου να προωθήσουν μια ακόμα πιο αντιμεταναστευτική ρατσιστική πολιτική.

«Οι πρόσφυγες φεύγουν επειδή διώκονται, οι μετανάστες φεύγουν οικειοθελώς».

Αυτή είναι η θεωρία.

Έτσι θεωρούν σαν «πρόσφυγες» μόνο τους Σύριους και για όλους τους άλλους, λένε ότι οι χώρες τους είναι «ασφαλείς χώρες», για επαναπροώθηση.

«Καθαρές», στοχευμένες μα και ασυνάρτητες κουβέντες λέει η κυβέρνηση!

Ανοιξε το θέμα ο Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας τους Αφγανούς από τους Σύριους και λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι:

«Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα».

(Κι άλλους διαχωρίζει, αλλά σήμερα θα ασχοληθώ μόνο με τους Αφγανούς).

«Πρόθυμη» για συνεργασία με τη ΝΔ η Χρυσή Αυγή
Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Κι έρχεται στη συνέχεια ο Άδωνις στον Real FM που λέει πιο καθαρά:

«Το Αφγανιστάν δεν είναι χώρα εμπόλεμη. Κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους».

Ωστε λοιπόν δεν είναι εμπόλεμη χώρα το Αφγανιστάν;

Για να δούμε μερικά δεδομένα.

Πρώτοι οι Αφγανοί σε αφίξεις

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR, τους 8 πρώτους μήνες του 2019, οι Αφγανοί ήταν πρώτοι σε αφίξεις, με 39%.

Κι αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνέχεια, σαν ποσό ανάλογο με τον αριθμό των νεκρών αμάχων σ’ αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Β. Αιγαίου, το Σεπτέμβριο π.χ. του 2019, από όσους έφτασαν στη Λέσβο το 63% ήταν από το Αφγανιστάν.

Οι υπηρεσίες ασύλου αναγνωρίζουν τους περισσότερους Αφγανούς σαν πρόσφυγες

Από τις 6.911 αιτήσεις για άσυλο που υποβλήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2019, οι 2.283 (33%) είναι από Αφγανούς.

Από αυτούς, το 72% αναγνωρίζονται σαν πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

Δηλαδή οι υπηρεσίες ασύλου αναγνωρίζουν ότι στο Αφγανιστάν δεν είναι «καλά τα πράγματα» και «δεν είναι ασφαλής χώρα».

Από τον Ιούνιο του 2019, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γερμανία, Ντόμινικ Μπαρτς, ανακοίνωσε ότι:

«Γίνεται πόλεμος στο Αφγανιστάν και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες Η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα επιτρέπει τους επαναπατρισμούς μόνο σε εξαιρετικές υποθέσεις».

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;
Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Και συνέχισε:

«Οι Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα που ανατράπηκε από την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2001, όταν επενέβη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, έχουν ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της αφγανικής επικράτειας.

Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας με σκοπό τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης».

Τι είναι πρόσφυγας;

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών λέει για τους Πρόσφυγες:

«Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Αφού λοιπόν τους Αφγανούς δεν τους θεωρούν «πρόσφυγες» θα πει ότι θεωρούν πως δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις – συνθήκες εκεί.

Δηλαδή ότι στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει:

«Φόβος διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη».

Μάλιστα.

Για να δούμε λοιπόν.

Ας διευκρινίσω πάλι ότι δεν είναι δικός μου ορισμός αυτός, ούτε νομίζω ότι έχει έννοια ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι; Ερευνα του BBC: «Η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο»

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Το BBC και το πρόγραμμα ACLED, αναφέρουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι:

«Η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο. […] Κατά μέσο όρο 74 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν καθημερινά στο Αφγανιστάν. […] Η 18η Αυγούστου, ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα για τους αμάχους, με 112 νεκρούς.

Μόνο στις 27 Αυγούστου, σκοτώθηκαν 162 άνθρωποι. […] Οι θάνατοι τον Αύγουστο του 2019 στο Αφγανιστάν, είναι τρεις φορές υψηλότεροι από τη Συρία ή την Υεμένη».

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι; Ερευνα της Global Peace Index: «Το λιγότερο ειρηνικό μέρος του κόσμου»

Τον Ιούνιο του 2019, το Αφγανιστάν ονομάστηκε «το λιγότερο ειρηνικό μέρος στον κόσμο», αφού κατατάσσεται τελευταίο από τις 163 χώρες που αναφέρονται στο σχετικό κατάλογο, σύμφωνα με έκθεση του Global Peace Index με τίτλο: «Measuring Peace in a complex Word 2019».

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;
Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Ο ΟΗΕ (UNAMA) και η International Crisis Group αναφέρουν:

«Σήμερα οι Ταλιμπάν κατέχουν μεγαλύτερη έκταση από αυτή που κατείχαν όταν έγινε η εισβολή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη χώρα… Τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν ξεπέρασαν τα θύματα στη Συρία και την Υεμένη.

8.239 περιστατικά με θύματα αμάχους, 2.563 νεκροί και 5.676 τραυματίες. Το 41% όλων των θανάτων αμάχων είναι γυναίκες και παιδιά. […] Κύριες αιτίες είναι οι βομβιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις αυτοκτονίας οι συγκρούσεις στο έδαφος και οι εναέριες επιθέσεις. […]

Από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. […] Αυτή την χρονική στιγμή οι Ταλιμπάν κατέχουν έκταση μεγαλύτερη από την έναρξη της εισβολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ το 2001».

Μάλιστα η Βρετανική «Guardian» λέει πως η Αφγανική κυβέρνηση (μαριονέτα των ΗΠΑ) και το ΝΑΤΟ σκοτώνουν περισσότερους αμάχους από τους Ταλιμπάν.

Ενώ αμερικάνικες πηγές υπολογίζουν συνέχεια το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν, που έχει ξεπεράσει πια τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Διαπραγματεύεσεις κάνουν πάντα οι εμπόλεμοι (ΗΠΑ – Ταλιμπάν)

Σας μοιάζουν όλα αυτά σαν ένας πόλεμος που τέλειωσε;

Ακόμα κι η wikipedia γράφει:

«Πόλεμος στο Αφγανιστάν: 2001–σήμερα».

Αν …«τέλειωσε ο πόλεμος» γιατί τότε η «Ναυτεμπορική» το τελευταίο μόνο δίμηνο (Σεπτέμβρης – Οκτώβρης) χρησιμοποιεί τους παρακάτω τίτλους:

– «Τραμπ: Πολύ καλές οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη».
– «Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε ο όγδοος γύρος των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ταλιμπάν».
– «Αφγανιστάν: Πολύ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν»,

σε άρθρα της που περιγράφουν βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας, επιθέσεις με φορτηγά, αεροπορικές επιθέσεις, βομβαρδισμούς, στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά… λάθος επιθέσεις αλλά πάντα επιθέσεις και μάλιστα πολύνεκρες;

Από άλλες χώρες

Παρόμοια θα μπορούσαμε να γράψουμε και για ανθρώπους που μας έρχονται από άλλες χώρες, όπως: Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιράν, Νιγηρία κλπ.

Είναι χώρες ασφαλείς;

Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες παροχής ασύλου, χαρακτηρίζουν σαν «πρόσφυγες» 9 στους 10 Σομαλούς (88,9%), που και σ’ αυτούς αναφέρθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς τα δεδομένα αυτά, με τη λογική, αντιλαμβάνεται ότι όλη η ιστορία του διαχωρισμού «προσφύγων» και «μεταναστών» είναι μια ανόητη μεθόδευση, μέσα στα πλαίσια της συνολικής αδιέξοδης (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Οσο για την πλειοψηφία που είναι δήθεν «μετανάστες» κι όχι «πρόσφυγες», αυτό δεν προκύπτει «με καμιά παναγία», ούτε καν από τα δικά τους στοιχεία.

Το Αφγανιστάν δεν είναι εμπόλεμη χώρα, κύριε Αδωνι;

Στο Αφγανιστάν λοιπόν έχει πόλεμο κύριε Γεωργιάδη και στην Ελλάδα έρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες κύριε Μητσοτάκη, σύμφωνα με πηγές που τις θεωρείτε έγκυρες.

Κι όσο συνεχίζετε να υπηρετείτε τα «Δουβλίνα» και τις άλλες συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο θα χώνεστε πιο βαθιά στο αδιέξοδο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Του φαύλου κύκλου:

«Επεμβάσεις – πόλεμοι – πρόσφυγες – στρατόπεδα συγκέντρωσης παντού».

Μάνος Δούκας

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 428 times, 1 visits today)