Print Friendly, PDF & Email

Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ!

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση Σύριζα/Ανέλ για τις «διαψεύσεις» της στις σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ για προετοιμασίες υποδοχής πυρηνικών στον Άραξο

Την ημέρα που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ένα απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ, ότι έχουν προχωρήσει εκτεταμένες εργασίες και προετοιμασίες στην αεροπορική βάση του Αραξου, προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου.

Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ

Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο.

Το περιεχόμενο του εγγράφου έφερε στη δημοσιότητα ενημερωτική ιστοσελίδα militaire.gr στις 18 Οκτώβρη:

«Πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Άραξου; Κι όμως μπορούν να μας έρθουν οποιαδήποτε στιγμή!»

Και το άρθρο συνέχιζε:

«Πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στον Άραξο; Το ΚΚΕ το ΄χει καταγγείλει, η κυβέρνηση το διαψεύδει αλλά ένα είναι βέβαιο: Στην αεροπορική βάση του Αραξου γίνονται έργα για εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά των Αμερικανών!»

Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου σε νατοϊκή σύσκεψη εξετάστηκαν λεπτομερώς οι εργασίες «εκσυγχρονισμού» της αεροπορικής βάσης στον Άραξο.

Μεταξύ των έργων που εξελίσσονται είναι κι εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων» όπως αναφέρονται σε άκρως απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο προς το ΥΠΕΘΑ.

Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί ακόμη και πριν αλλά ειδικά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Ουάσινγκτον-Αγκυρας, «ψάχνονται» για τα πυρηνικά που έχουν στην Βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών ο Άραξος

Τα πρώτα 24ωρα μετά από το πραξικόπημα παρωδία στην Τουρκία, υπήρξε τεράστια αγωνία στις ΗΠΑ για τα πυρηνικά που είναι αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ.

Από τότε υπάρχει σχεδιασμός για σταδιακή μεταφορά τους σε πιο «φιλικό έδαφος». Φαίνεται ότι το ελληνικό έδαφος θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο. Ειδικά μετά από το ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

Το θέμα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είχε αναδείξει από το βήμα της ΔΕΘ , ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι:

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Άραξου».

Ωστόσο το ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη και του 902.gr επέμεινε στο θέμα, παρουσιάζοντας μια σειρά φωτογραφιών από το google map με βάση τις οποίες υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις που φυλάσσονται πυρηνικά σε βάσεις του εξωτερικού φαίνεται να υπάρχουν και στον Άραξο.»

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις «διαψεύσεις»

Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά».

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό.

Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης.

Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ
Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ!

Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ισχυρότερο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τις συμφωνίες που συνάπτει με τις ΗΠΑ.

Το ιστορικό

Θυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξε στις 15/9, από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας:

«Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Η κυβέρνηση δεν έδωσε φυσικά καμιά απάντηση και ο Δ. Κουτσούμπας επανήλθε στο θέμα, σε συζήτηση στη Βουλή, στις 25/9, λέγοντας:

«Και με την ευκαιρία: Τι θα γίνει με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, εκτός της συντήρησης, των υποδομών του Άραξου, προκειμένου να καταστούν ξανά κατάλληλες για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών εκεί; Αλήθεια, πώς προχωράνε;

Τι ακριβώς σας λένε οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι, που κλιμάκιά τους συχνά – πυκνά περιδιαβαίνουν για έλεγχο εκεί; Εκτός αν δεν τους ρωτάτε καν ή αν θεωρούν ότι δεν είναι και υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουν…

Το έχουμε καταγγείλει με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά μέχρι τώρα δεν βγάλατε κιχ. Oλοι σας!»

Εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθησε να απαντήσει ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ο οποίος κάθε άλλο παρά καθησύχασε, αφού είπε επί λέξει:

«Η αεροπορική βάση του Αραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Άραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, και αύριο, υπάρχει ένα επιτελείο Αμερικάνων τεχνικών στον Άραξο, το οποίο ασχολείται με το F-16 που βγήκε εκτός διαδρόμου και έχει υποστεί καταστροφή και γι’ αυτόν το λόγο είναι εκεί, και μετά θα πάνε να δούνε και ένα F-16 το οποίο έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του, στη Σούδα.

Θέλω να είναι καθαρό, θέλω να είναι γνωστό αυτό, όπως θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 – 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους.

Μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα τη μετακινήσουμε».

Η κυβέρνηση να ενημερώσει αμέσως το λαό για το τι συζητάει με τις ΗΠΑ

Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ
Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ! (Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου και της βάσης του Άραξου. Σε πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν σε αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου αποδεδειγμένα φυλάσσονται πυρηνικά)

Η κυβερνητική «διάψευση» γεννά μόνο ανησυχίες, αφού είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Άραξο και τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2001, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί!

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υποχρέωση άμεσα να ενημερώσει το λαό για το τι πραγματικά συζητάει με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για τη βάση στον Αραξο και να πάρει θέση για το απόρρητο έγγραφο, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει διαψευστεί.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 975 times, 1 visits today)