Print Friendly, PDF & Email

Debate Σοφιανού με Μπακογιάννη, Γερουλάνο κι Ηλιόπουλο (vid)

Πρώτη τηλεμαχία στον «Ιανό» για τον Δήμο της Αθήνας (vid)

Σε τηλεμαχία μεταξύ υποψηφίων δημάρχων για το Δήμο της Αθήνας συμμετείχε, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Debate Σοφιανού με Μπακογιάννη, Γερουλάνο κι ΗλιόπουλοΤην τηλεμαχία διοργάνωσε ο «Ιανός» και πέραν του Ν. Σοφιανού συμμετείχαν οι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος και Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε 5 θεματικές ενότητες για το Δήμο της Αθήνας.

Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, Ναρκωτικά,  Ασφάλεια – Εγκληματικότητα, Καθαριότητα και Οικονομικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι εξέθεσαν στο κοινό – ζωντανά – τις θέσεις τους για το πως οραματίζονται το μέλλον της Αθήνας. Την ενδιαφέρουσα συζήτηση συντόνισε η κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Αρχικά παραθέτουμε τις τοποθετήσεις του Νίκου Σοφιανού σε κάθε θεματική ενότητα και στο τέλος επισυνάπτουμε ολόκληρο το βίντεο της τηλεμαχίας.

Για την καθαριότητα:
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και χωρίς ιδιώτες

Η συζήτηση ξεκίνησε με ερώτημα για τον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των χώρων στο Δήμο της Αθήνας.

Ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι σήμερα στο Δήμο της Αθήνας οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας αριθμούν μόλις 1.800 εργαζόμενοι από 3.200 που ήταν το 2011.

Η μείωση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των μνημονίων που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις και τη δημοτική αρχή.

Κατήγγειλε επίσης ότι στον τομέα της καθαριότητας πολλές υπηρεσίες έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί ή λειτουργούν με Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), με αποτέλεσμα οι δημότες να πληρώνουν πανάκριβα για υπηρεσίες που τελικά δεν απολαμβάνουν.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση των τελών καθαριότητας γιατί οι λαϊκές οικογένειες, αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν άλλο την ώρα που βιώνουν φτώχεια, ανεργία και ανέχεια.

Για το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας:
Όχι στη λογική του «νόμος και τάξη»

Στην ενότητα για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι

«Η αναγνώριση υπαρκτών προβλημάτων δεν μπορεί να μετατοπίζει τη συζήτηση στη λογική του «νόμος και τάξη», γιατί αυτή η συζήτηση τροφοδοτεί μια ακροδεξιά ρητορική και φασιστική προπαγάνδα, την οποία νομιμοποιούμε όταν αποδεχόμαστε λογικές των ναζιστών ή όταν καθυστερούμε 4 χρόνια να τους δικάσουμε».

Επισήμανε ότι το θέμα της ασφάλειας σχετίζεται άμεσα με την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παιδικές χαρές στην πόλη για τη λειτουργία των οποίων πιστοποιητικά δίνει μία εταιρεία και μάλιστα ιδιωτική, γεγονός που στοιχίζει πανάκριβα στους δημότες.

Επισήμανε ότι ο φωτισμός, μία πλευρά ακόμα του θέματος της ασφάλειας, έχει επίσης δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

Για τα οικονομικά των δήμων:
Να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες – Να καταργηθούν τα φοροχαράτσια

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2019 ψηφίστηκε η αύξηση της φορολογίας κατά 200 εκατομμύρια ευρώ από ιδία έσοδα για τους δήμους, δηλαδή από τη δημοτική φορολογία που υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Επισήμανε ότι στο Δήμο της Αθήνας ψηφίζεται προϋπολογισμός που προβλέπει ότι το 75% των εσόδων θα είναι από ιδίους πόρους και μόλις το 25% από το κράτος, κάτι που το δέχονται οι υποψήφιοι και οι παρατάξεις όλων των πολιτικών κομμάτων που κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές με συγκεκριμένη πολιτική θέση και ταυτότητα.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τίθεται το ερώτημα ποιος θα εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ, με όλες τις παρατάξεις να προτείνουν τους δήμους.

Ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αυτός ο φόρος είναι άδικος και ταξικός και δεν πρέπει να εισπράττεται καθόλου, πρέπει να καταργηθεί!

Πρόσθεσε μάλιστα πως την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν για το σπίτι τους τον ΕΝΦΙΑ, ξενοδόχοι δεν πληρώνουν συγκεκριμένο φόρο (παρεπιδημούντων) που προβλέπεται και οι δήμοι δεν κυνηγούν την είσπραξή του παρά φορτώνουν στις πλάτες του λαού τη δημοτική φορολογία και διάφορα χαράτσια.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες:
Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι είναι λάθος να μιλάμε μαζί για τις δύο κατηγορίες.

Οι μετανάστες σήμερα είναι το 23% του απογεγραμμένου πληθυσμού της Αθήνας, είναι κάτοικοι της πόλης, είναι μέρος του λαού της πόλης.

Επισήμανε ότι το σοβαρό πρόβλημα είναι με τους πρόσφυγες που προέκυψε με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έχει επιφέρει τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των καταλήψεων κτιρίων στο όνομα της αλληλεγγύης, με τη συνδρομή αλλοδαπών ΜΚΟ και κυκλωμάτων.

Έφερε ως παράδειγμα το γκέτο του Ελαιώνα όπου για δύο χρόνια με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, οι πρόσφυγες διαμένουν σε άθλιες συνθήκες και κοντέινερς.

Υπενθύμισε πως στην αρχή ο δήμος έλεγε πως η λύση είναι προσωρινή κι όμως ακόμα δύο χρόνια μετά, ο χώρος εξακολουθεί να λειτουργεί γιατί δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στέγασής τους.

Πρέπει να στηριχθούν οι 70.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, να προωθηθούν στους προορισμούς τους και μέχρι τότε να διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Για τα ναρκωτικά:
Πρόληψη με «bazaar κάνναβης» δεν γίνεται

Τέλος, η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το θέμα των ναρκωτικών, όπου ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι η πολιτική μείωσης της βλάβης είναι κυρίαρχη πολιτική τα τελευταία είκοσι χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απολογισμός που αποφεύγουν να κάνουν αυτά τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους, αποδεικνύει πως δεν μειώθηκε η βλάβη, ενώ το πρόγραμμα της μεθαδόνης μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία, όπου κατέληξαν και οι πιάτσες πώλησης της ουσίας και χωρίς να εφαρμόζεται καμία διαδικασία με τους επιστημονικούς όρους που προέβλεπε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σήμερα προωθούνται οι χώροι «εποπτευόμενης χρήσης», δηλαδή η εποπτεία της συνέχισης της εξάρτησης και τελικά του θανάτου των ανθρώπων από τα ναρκωτικά.

Επισήμανε ότι το κύριο είναι η πρόληψη, για την οποία ωστόσο τα κονδύλια είναι χαμηλά καθώς και η ταυτόχρονη καταστολή του εμπορίου.

Υπογράμμισε όμως ότι πρόληψη δεν γίνεται όταν η κυρίαρχη αντίληψη προωθεί τη ψυχαγωγική χρήση του χασίς, όταν γίνονται φεστιβάλ και bazaar κάνναβης, όταν προωθείται η χωροθέτηση για τη χρήση των ναρκωτικών.

Για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» το κύριο είναι να μη νομιμοποιηθεί καμία ναρκωτική ουσία και οι εξαρτημένοι να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης με ταυτόχρονη στήριξη για την ένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποθεραπεία τους.

Debate Σοφιανού με Μπακογιάννη, Γερουλάνο κι Ηλιόπουλο

Με πληροφορίες από τον 902.gr

Ροβεσπιέρος

 

(Visited 373 times, 1 visits today)