Print Friendly, PDF & Email

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες

«Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, δεν πρόκειται να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών»

Απάντηση στη ρατσιστική δράση της αποκαλούμενης «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα» που μέσω εξωδίκων και συγκεντρώσεων υπογραφών προσπαθεί να μπλοκάρει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, έδωσε ο Μάρκος Σκούφαλος, διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», με ανοικτή επιστολή του προς την επιτροπή.

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες

Συγκεκριμένα, στη επιστολή του αναφέρει:

Ανοικτή επιστολή του Μάρκου Σκούφαλου με αφορμή το εξώδικο της «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα»

«Αγαπητοί κύριοι της αποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής αγώνα.

Με αφορμή την εξώδικη αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχός σας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το Hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα ,

σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ζητήματα για τα οποία δε λέτε ποτέ κουβέντα.

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες
Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες

Από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα φιλοξενίας στο σχολείο μας προσφυγόπουλων, τόσο εγώ όσο και ο σύλλογος διδασκόντων συναποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων είτε με τη στρατιωτική έννοια είτε με την οικονομική.

Η απόφασή μας αυτή πηγάζει όχι μόνο από τη δημοσιοϋπαλληλική μας ιδιότητα, που μας υποχρεώνει να υπακούσουμε στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποφάσεις της Πολιτείας, ασχέτως της ανακολουθίας της ή της πολιτικής της, αλλά πρωτίστως και κυρίως από τη συνείδησή μας, τις αρχές και αξίες μας ως εκπαιδευτικών, τους σκοπούς που πρέπει να διέπουν ένα σχολείο, γραπτούς και άγραφους, προκειμένου να υπερασπίσουμε το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητος.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που όλοι οι διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούμε να στήσουμε τα σχολεία μας στα πόδια τους, για να παράξουμε όσο το δυνατόν πιο άρτιο έργο και για τα δικά μας παιδιά και για τα προσφυγόπουλα,

βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη αντίδραση από παραπληροφορημένους και φοβισμένους κυρίως γονείς, που έχει συγκεκριμένο καθοδηγητικό κέντρο τη δική σας αυτοαποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, που είτε ως γονείς είτε ως στελέχη περιδιαβαίνετε τα σχολεία και με νομικίστικου τύπου έγγραφα, οργανώνετε τις συνελεύσεις στην κατεύθυνση της άρνησης του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ενώ πίσω από τα υπαρκτά προβλήματα που χρησιμοποιείτε, υποκρύπτεται ρατσιστικό μίσος.

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός της κατάστασης που έχετε δημιουργήσει:

  • Να αναστατώνετε τα σχολεία, να προσθέτετε προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα,
  • να διασύρετε τις ικανότητες των εκπαιδευτικών αν μπορούν να ελέγξουν τα αυτονόητα,
  • να λέτε ψέματα ότι θα εισέρχονται συνοδοί στα σχολεία με μη πιστοποιημένο προφίλ, μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας κλπ.

Να υπεισέρχεστε σε ζητήματα παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης, έχοντας πλήρη άγνοια για το τι γίνεται ή όχι.

Ο όγκος των υπογραφών, που απεστάλησαν σε όλα τα σχολεία, δεν αποτελεί τεκμήριο δικαιοπραξίας.

Με υπογραφές και τεχνητές πλειοψηφίες -έστω και αν γνωρίζω τους τρόπους της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας φόβου που τις συλλέξατε- δεν καταλύονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά των παιδιών,

κατακτημένα μέσα από δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεκάδες συρράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να γραφτούν έστω και αυτές οι κουτσουρεμένες διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, που ενσωματώθηκαν και στη νομοθεσία της χώρας μας.

Τέλος, βγάλτε από το νου σας ότι θα συνδιοικούμε τα σχολεία, επαναφέροντας τους πάλαι ποτέ επιθεωρητές με τη μορφή των «ειδικών επιτροπών» που προσπαθείτε να επιβάλλετε.

Οι γονείς έχουν εκλεγμένα όργανα, με αυτά συνεργαζόμαστε, με αυτά διαφωνούμε και με αυτά θα πορευτούμε στους κοινούς αγώνες, από τους οποίους χρόνια τώρα ήσαστε απόντες, γιατί δεν σας ενδιέφεραν.

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες

Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο, να αποτελεί ένα «λεκέ και στίγμα» στα δρώμενα του νησιού μας και στον πολιτισμό του,

αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, έστω και αν είναι ευκολόπιστος γι’ αυτό και προδομένος, δεν πρόκειται στο τέλος να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών».

Το κείμενο της επιστολής εδώ.

Πηγή: 902.gr

Σημείωση:

Ο Μάρκος Σκούφαλος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Χίου και Δημοτικού Σύμβουλου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Χίου και μέλους του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ στη Χίο και ο Γιώργης Αμπαζής, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χίου στο Β. Αιγαίο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου και ταμίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, είχαν συρθεί στα δικαστήρια για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης από τον πρώην ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας «Chiospress» και εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, επειδή εξέφρασαν την πολιτική τους άποψη και στάση για τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου στη Χίο απαντά στους φασίστες
Από την δίκη των Σκούφαλου – Αμπαζή

Αμέσως ξεσηκώθηκε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης υπέρ των διωκόμενων στελεχών του ΚΚΕ, όχι μόνο στη Χίο αλλά και πανελλαδικά με 65 ψηφίσματα καταδίκης της πολιτικής τους δίωξης.

Τελικά, τον περασμένο Μάη και μετά από τρία χρόνια διαδοχικών αναβολών, κάτω από την πίεση του εργατικού κι εκπαιδευτικού κινήματος, ο μηνυτής απέσυρε τις κατηγορίες και το δικαστήριο αθώωσε τους δύο εκπαιδευτικούς.

Ροβεσπιέρος

(Visited 556 times, 1 visits today)