Print Friendly, PDF & Email

ΕΔΥΕΘ: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη μνήμη του Λαμπράκη

Αντιιμπεριαλιστική Δράση ΕΕΔΥΕ 2021: Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοβουλιών Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιεί συγκέντρωση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στις 29 του Μάη, μέρα Σάββατο, στις 10:30 πμ συγκέντρωση μπροστά στο νατοϊκό στρατηγείο NRDC στο 3ο Σώμα Στρατού (επί της λεωφόρου Στρατού) και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους φορείς του λαού της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και να ενισχύσουν τις δράσεις του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης.

ΕΔΥΕΘ: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη μνήμη του Λαμπράκη
ΕΔΥΕΘ: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη μνήμη του Λαμπράκη

Ζούμε τις βαριές συνέπειες της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών.

Η πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και στα σύνορα της Ρωσία προμηνύουν πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ενισχύει τη βάση της Σούδας και όλες τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, σχεδιάζει την επέκτασή τους σε πάνω από είκοσι σημεία σε όλη τη χώρα. Συζητά τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο και αλλού.

Δαπανά τεράστια ποσά για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Γίνεται σημαιοφόρος των ευρωατλαντικών συμφερόντων.

Συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από ασκήσεις – πρόβες πολέμου με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, όπως η άσκηση «Defender Europe 2021» που έχει άμεση σχέση με την όξυνση της κατάστασης στην Ουκρανία και για την οποία χρησιμοποιείται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, πατώντας στο στρωμένο δρόμο που βρήκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που διεκδικεί μερίδιο από τη λεία της κλοπής των λαών της περιοχής και εντείνει την επιθετικότητά της.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν ασταμάτητα σε στρατιωτικές ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου και σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων.

Από το έδαφος της χώρας μας προωθούνται κάθε τόσο ξένα στρατεύματα, πλοία και αεροπλάνα, για αποστολές στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και απαιτούμε να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές υποδομές.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής.

Ειδικά στην πόλη μας υπάρχει το νατοϊκό στρατηγείο NRDC στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Έτοιμο προς παράδοση στους ΝΑΤΟικούς το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Γίνεται αντιληπτό σε όλους, ότι αποτελεί στόχο σε περίπτωση μεγαλύτερης ή και μικρότερης πολεμικής εμπλοκής, με ό,τι αυτό σημαίνει για το λαό της Θεσσαλονίκη και της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή οξύνονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία, η αστική τάξη της οποίας και η κυβέρνησή της αναπτύσσουν μία πρωτοφανή επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής.

Αυτό γίνεται για την ανάπτυξη και βελτίωση της γεωστρατηγικής θέσης του τουρκικού κεφαλαίου. Την ίδια επιδίωξη έχει και η ελληνική αστική τάξη.

Η αντιπαράθεση αυτή δημιουργεί τις συνθήκες μιας πολύ επικίνδυνης και αιματηρής σύγκρουσης, με θύματα τους δύο λαούς.

Αυτό το σκηνικό σύγκρουσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα οδηγήσει σε αμερικανονατοϊκή διαμεσολάβηση, που μόνο στόχο θα έχει τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, την κλοπή δηλαδή του φυσικού πλούτου του ελληνικού λαού από τα υπερεθνικά πετρελαϊκά μονοπώλια, το τουρκικό και ελληνικό κεφάλαιο, θα φέρει και νέους κύκλους αντιπαραθέσεων.

Είναι μύθος οι άθλιοι ισχυρισμοί, ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, εγγυητές και προστάτες των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ!

Αλλο πόσο σήμερα, που οι δυνάμεις αυτές πιέζουν την χώρα μας σε υποχωρήσεις, προκειμένου να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να απομακρυνθεί από οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωσσία.

Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και με κανένα άλλο λαό της περιοχής. Αντίθετα μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή μας πάλη για ειρήνη με δικαιοσύνη, για φιλία και συνεργασία με σχέσεις αμοιβαίου συμφέροντος.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του.

Αυτό δείχνουν οι τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, τα χιλιάδες κρούσματα και νεκροί της πανδημίας, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Αυτό τονίζει η επίθεση στο οχτάωρο, στο δικαίωμα στη δουλειά, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε αστική κυβέρνηση. Αντίθετα, πρέπει να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο του, έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

Προσφυγικό - Ψέμα 1ο «Η Ελλάδα πληρώνει για ένα πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνεται»
ΕΔΥΕΘ: Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη μνήμη του Λαμπράκη

Παλεύουμε για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και υποδομές και να μη δημιουργηθεί καμία νέα.
  • Να κλείσει το νατοϊκό Στρατηγείο NRDC στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
  • Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Να σταματήσει η νατοϊκή άσκηση «Defender Europe» και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Θεσσαλονίκη, 25 Μάη 2021

(Visited 137 times, 1 visits today)