Print Friendly, PDF & Email

Το ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture 2018»

Ζητήθηκε από το ΚΚ Νορβηγίας, για το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, να σχολιάσει το θέμα σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture ’18» στη Νορβηγία.

Το ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture 2018»Το ΚΚ Νορβηγίας παραχώρησε το κείμενο που ακολουθεί:

«Η στρατιωτική άσκηση του NATΟ «Trident Juncture» (TJ) επιτέλους τελείωσε στη Νορβηγία. Ηταν η μεγαλύτερη άσκηση του σχηματισμού τα τελευταία 20 χρόνια. Για το ΚΚ Νορβηγίας δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις.

Το ΚΚ Νορβηγίας θεωρεί ότι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της ΝΑΤΟικής πολιτικής για επέκταση στην Υφήλιο και λόγω των στόχων τους να εξασκηθούν για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η στρατηγική πρώτου πλήγματος του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια αναφέρεται στα δόγματά του: Δεν χρειάζεται να περιμένουν να τους χτυπήσουν, θα χτυπήσουν εκείνοι πρώτοι.

Το ΝΑΤΟ είναι ο επιθετικός παίχτης. Το ΚΚ Νορβηγίας παλεύει για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.

Το ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture 2018»Η Νορβηγία, δυστυχώς, γεωγραφικά αποτελεί μία άριστη περιοχή για να διεξαχθεί πόλεμος ενάντια στη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα η Νορβηγία είναι μία αρκετά μεγάλη χώρα. Εάν αναποδογυρίσει κανείς τη Νορβηγία έχοντας στο χάρτη το δάχτυλό του στο Οσλο, θα φτάσει μέχρι την Ιταλία.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασκηθούν, μεταξύ άλλων. Τα στρατιωτικά τους οχήματα κατέφθασαν στο Νότο και πήγαν οδικώς μέχρι το Τρόντχαϊμ, κάποια ακόμη βορειότερα στη Νορβηγία. Και πάλι πίσω.

Κομμάτι των ασκήσεων ήταν η λεγόμενη ολική άμυνα. Αυτό σημαίνει ότι ενέταξαν και πολίτες στις ασκήσεις τους. (Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Νατοϊκή άσκηση στην Στοκχόλμη της Σουηδίας)

Μάθανε ακόμη και σε μικρά παιδιά πώς να αντιδρούν σε περίπτωση πολέμου.

Όλα τα σπίτια έλαβαν λίστες με αναλώσιμα που έπρεπε να αγοράσουν για να επιβιώσουν.

Περισσότερες από 500 αγωγές έγιναν από πολίτες μετά το τέλος της άσκησης. Οι άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν βλέποντας στρατιώτες τόσο κοντά τους, και όχι στην τηλεόραση.

Η Ρωσία προσκαλέστηκε να παρακολουθήσει τις ασκήσεις.

Το ΚΚ της Νορβηγίας δεν θεωρεί πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί στη Νορβηγία, και δεν το θεωρούσαμε πιθανό ούτε πριν, ούτε μετά την άσκηση, όμως η ολοκληρωτική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ ενισχύει τον κίνδυνο πολέμου κοιτώντας ολόκληρο το κάδρο.

Το ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture 2018»Το θλιβερό είναι η παθητικότητα που βλέπουμε στα κινήματα ειρήνης, εκείνα των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το ΚΚ Νορβηγίας έχει εκκινήσει μία διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μακρόχρονη αντίσταση στο ΝΑΤΟ μέσα στα κινήματα ειρήνης.

Η άσκηση «Trident Juncture» μάς επέτρεψε να συζητήσουμε για την ειρήνη, τον αφοπλισμό, την πολιτική για τα πυρηνικά όπλα και την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων πιο ανοιχτά και πιο εμπεριστατωμένα.

Ακόμη και ο Τύπος και ηθοποιοί σατίρισαν τα «λάθη» του ΝΑΤΟ ή όταν προσπάθησαν να κουκουλώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις με πέπλο μυστικότητας.

Και αυτό είναι κάτι που βοηθάει στην περίπτωσή μας, καθώς ζούμε σε μία χώρα όπου το 75% του πληθυσμού θεωρεί το ΝΑΤΟ ως τη μόνη ουσιαστική άμυνα της Νορβηγίας.

Το να κατηγορείται ο Πούτιν και η Ρωσία για καθετί που συμβαίνει, έχει γίνει ανέκδοτο.

Πρόκειται για μία καθημερινότητα για την οποία δεν μιλούν πολλοί άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις έννοιες αυτές.

Το ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture 2018»Κοιτώντας τα γεγονότα σε ένα τοπικό επίπεδο, η άσκηση δεν είχε σοβαρές συνέπειες πέρα από υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομικά βάρη.

Κοιτώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, ήταν μία άσκηση προκλητική και αποτέλεσε φόβητρο για τον πληθυσμό.

Και βεβαίως, για εκείνους που ζουν δίπλα στις μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις αυτό θα συνεχιστεί».

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 193 times, 1 visits today)