Print Friendly, PDF & Email

Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο (πίνακες)

Πόσο χρεώνουν τους δημότες τους οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» δήμαρχοι;

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι μοιράζουν προεκλογικά φυλλάδια με το πρόγραμμά τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν γεμίσει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με «χορηγούμενες διαφημίσεις» (με τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αποτελούν φωτεινή εξαίρεση) σπαταλώντας («επενδύοντας»;) χιλιάδες ευρώ με σκοπό να υφαρπάξουν την ψήφο των δημοτών τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων για να κρύψει τις πολιτικές τους θέσεις σχετικά με τις υπηρεσίες και τον τρόπο που κάθε δήμος θα προσφέρει στους δημότες του, εμφανίζονται ως «ακομμάτιστοι», «ανεξάρτητοι»  ή ακόμα και ως «υπερκομματικοί».

Γιατί;

Επειδή το Κεντρικό Κράτος κι όλες τις κυβερνήσεις, των τελευταίων 12 ετών, έχουν περικόψει την χρηματοδότηση των δήμων τουλάχιστον κατά τρεις φορές.

Έτσι το κόστος λειτουργίας των δήμων και των υπηρεσιών φορτώνεται προς τους δημότες μέσω της «ανταποδοτικότητας» (έχεις χρήματα, πλήρωνε, αν όχι δεν έχεις υπηρεσίες!) και της λογικής «κόστους – οφέλους» και οι «ανεξάρτητοι» είναι πάντα οι πιο πρόθυμοι για να εφαρμόσουν αυτές τις κατευθύνσεις.

Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο (πίνακες)
Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο!

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς φόρους που επιβάλουν οι δήμοι στους δημότες τους μέσω της ανταποδοτικότητας είναι τα Δημοτικά Τέλη.

Αυτά πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζονται στο πίσω μέρος των λογαριασμών ως συντελεστές ΔΤ (τέλος Καθαριότητας-Φωτισμού) και ως ΔΦ (Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων) που πολλαπλασιάζονται με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού.

Όπως καταλαβαίνετε τα έσοδα που έχουν οι δήμοι από αυτά είναι σημαντικά (κάτι εκατομμύρια ευρώ…)  Όσο μεγαλύτερος είναι ο δήμος τόσο μεγαλύτερα είναι και αυτά τα έσοδα.

Ας δούμε λοιπόν πόσο χρεώνουν τους δημότες τους οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» δήμαρχοι.

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα που κάναμε συγκρίναμε το κόστος των δημοτικών τελών σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αθήνας (Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι).

Μαζέψαμε με την βοήθεια αναγνωστών μας (και τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση) τους τελευταίους (2019) λογαριασμούς ρεύματος από τις εν λόγω περιοχές καθώς επίσης και από τους μεγάλους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά για να μπορούμε να κάνουμε κι ευρύτερες συγκρίσεις.

Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο (πίνακες)
Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο!

Όπως φαίνεται στον πίνακα, στην πρώτη θέση των Δήμων της Δυτικής Αθήνας με το μικρότερο κόστος για τους δημότες της βρίσκεται η «κόκκινη» Πετρούπολη (115,2€ το χρόνο).

Κι αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο.

Γιατί ο Δήμος Πετρούπολης με κομμουνιστές δημάρχους (Σίμος – Κοτσαμπάς) εδώ και 9 συνεχόμενα χρόνια όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία αύξηση στα Δημοτικά Τέλη αλλά έκανε και μειώσεις,

έχοντας πάντα ως βασική προτεραιότητα την στήριξη των δημοτών και κυρίως των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά και της «ανάπτυξης».

Στην τελευταία θέση (για την Δυτική Αθήνα) βρίσκεται ο Δήμος Χαϊδαρίου με 150,3€ το χρόνο παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή του Μιχάλη Σελέκου (ρίχνοντας τον συντελεστή από το 1,69 στα 1,50 για οικίες μέχρι 90 τ.μ.).

Είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός πως ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις που έχει αποφασίσει ο κομμουνιστής δήμαρχος στο Χαϊδάρι μπλοκαρίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δείγμα του πως το Κεντρικό Κράτος μπαίνει ως «χωροφύλακας» εμποδίζοντας ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα φιλολαϊκής διαχείρισης από τους Δήμους.

Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο (πίνακες)

Επιπλέον από τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνουμε πως μια 4μελής οικογένεια στην Πετρούπολη που διαμένει σε οικία 90 τ.μ. πληρώνει 54 ευρώ λιγότερα, σε σχέση με μια αντίστοιχη οικογένεια που ζει στα Κάτω Πατήσια (Δήμος Αθηναίων) ενώ πληρώνει 80 ευρώ λιγότερα συγκρινόμενη με μια οικογένεια που ζει στη Δραπετσώνα (Δήμος Πειραιά).

Κι αν τα ποσά μπορεί να σας μοιάζουν μικρά σκεφτείτε πως αυτά πληρώνονται κάθε χρόνο!

Πέρα από τη δική μας έρευνα, αξίζει να αναφέρουμε και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Πιλοτικού Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), για το 2019,

ο Δήμος Πετρούπολης κατέχει την 4η θέση πανελλαδικά στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων που επιβαρύνουν λιγότερο τους δημότες τους με ανταποδοτικά τέλη, όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα.

Τα Δημοτικά Τέλη στη Δυτική Αθήνα ανά δήμο (πίνακες)
Οι 10 δήμοι (πανελλαδικά) με τις καλύτερες σχετικές επιδόσεις ((Με υψηλότερη βαθμολογία οι δήμοι που επιβαρύνουν λιγότερο τους δημότες τους με ανταποδοτικά τέλη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν χωρίς παρέμβαση του κεντρικού κράτους)

Επιπλέον -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- ο δήμος Πετρούπολης κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των «νοικοκυρεμένων» δήμων με τον καλύτερο οικονομικό προϋπολογισμό, δηλαδή με τις μικρότερες αποκλίσεις μεταξύ προϋπολογισμού και απολογισμού.

Και για το έτος 2019, εξακολουθεί να ισχύει στην Πετρούπολη η μηδενική αύξηση στους συντελεστές Τελών Καθαριότητας – Φωτισμού και Φόρου Ηλεκτροδοτημένων Χώρων.

Αμετάβλητα παραμένουν επίσης και τα τέλη διαφήμισης, οι συντελεστές παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων, καθώς επίσης και τα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου.

Αυτά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πως αντιμετωπίζουν τους δημότες τους οι «ανεξάρτητοι» δήμαρχοι  (βλέπε Καμίνη στην Αθήνα και Μώραλη στον Πειραιά) και πως οι κομμουνιστές.

Βαγγέλης Σίμος - Δήμαρχος Πετρούπολης
Ο κομμουνιστής Δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος

Για αυτό λοιπόν στηρίζουμε παντού (όχι μόνο στην Πετρούπολη) τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες.

Για να μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψουμε τη λογική που φορτώνει με διαδοχικά βάρη το λαό, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν το ένα μετά το άλλο τα «δωράκια» τους και τις φοροαπαλλαγές τους.

Ροβεσπιέρος

(Visited 5.132 times, 4 visits today)