Print Friendly, PDF & Email

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην Πετρούπολη!

Συνέντευξη του Δήμαρχου Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμου
«Να είμαι στο πλάι της λαϊκής οικογένειας, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μου για να δώσω μικρές ανάσες σε κάθε λαϊκό σπίτι στην Πετρούπολη»

Ο Βαγγέλης Σίμος είναι ο νεότερος δήμαρχος στην Ελλάδα. Αεικίνητος και δραστήριος, τον διακρίνει η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η ταπεινότητα.

Δουλεύει σκληρά για το καλό του δήμου του κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το 2014 μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως θα είναι και πάλι υποψήφιος για δήμαρχος στην Πετρούπολη με τη στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Mας μίλησε για τα τρέχοντα θέματα του δήμου, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη χώρα μας και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται διεθνώς…

– Είσαι ξανά υποψήφιος για δήμαρχος στην Πετρούπολη. Πώς νιώθεις για αυτό;

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το ότι θέτω ξανά υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Πετρούπολης με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ταυτόχρονα, αισθάνομαι χαρούμενος που μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να εκλεγώ σε μία θέση από την οποία θα συνεχίσω να αφουγκράζομαι τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού της πόλης, όπως ακριβώς έκανα και την προηγούμενη πενταετία.

Είτε όμως εκλεγώ ξανά στην θέση αυτή είτε όχι, θα συνεχίζω να παλεύω μαζί με τον λαό, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά του. Θα αγωνίζομαι για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες, σε μία κοινωνία όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του κόπου και του μόχθου τους.

– Γιατί κάποιος να σε στηρίξει για δεύτερη φορά; Τι έγινε από το 2014 μέχρι σήμερα στην Πετρούπολη συνολικά από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που πρέπει να έχει στο νου του ο πολίτης προτού πάει να ψηφίσει;

Αναμφισβήτητα, η πιο αξιόπιστη απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να δοθεί μόνο από τους ίδιους τους πολίτες. Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός τους, εξάλλου το κριτήριο της ψήφου δεν είναι το ίδιο για όλους.

– Αυτό είναι σωστό, Βαγγέλη, και σε τιμάει που το λες. Μπορείς, όμως, να μας αναφέρεις συγκεκριμένες πράξεις ή παρεμβάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Πετρούπολη;

Η πραγματικότητα είναι ότι αναλάβαμε τη διοίκηση της πόλης σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, με πολλές ελλείψεις και προβλήματα σε όλους τους τομείς, λόγω των αντιλαϊκών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, έχοντας ως κύριο πρόσταγμα πάντα το λαϊκό συμφέρον.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΑπό το 2014, λοιπόν, που αναλάβαμε εκ νέου τη διοίκηση του δήμου προχωρήσαμε σε μία σειρά έργα και παρεμβάσεις για να πάρει ανάσα ο λαός της πόλης μας.

Μεταξύ άλλων, λειτουργεί ο πρώτος ιδιόκτητος Παιδικός Σταθμός, ενώ χτίζεται ο δεύτερος και έχει χαρακτηριστεί ήδη οικόπεδο για τον τρίτο.

Έχει ολοκληρωθεί αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Συρράκου, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει και στις οδούς Κέρκης και Κονδύλη.

Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση των κεντρικών λεωφορειόδρομων της 25ης Μαρτίου, Αν. Ρωμυλίας και Περικλέους, έργο που συνολικά δεν είχε γίνει από την εποχή του αείμνηστου Ν. Παξιμαδά και του Γ. Γιώγου.

Έγινε η μπετοδρόμηση των δρόμων της Αγ. Τριάδας με έντονη κατωφέρεια για την ασφαλέστερη διέλευση των πεζών και των οχημάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι εργασίες για τη Διάνοιξη της οδού Ελαιών, έργο που περίμενε αρκετά χρόνια η πόλη μας.

Πραγματοποιήθηκε ανάπλαση δύο παιδικών χαρών με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές για τα παιδιά και μόλις υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για άλλες τέσσερις.

Έγινε η χωροθέτηση του Δημαρχείου (δίπλα στο Καμίνι) και η χωροθέτηση του Ωδείου, με στόχο να γίνουν σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.

Μετά από συνεχείς πιέσεις σε Υπουργεία, Περιφέρεια και άλλους φορείς, έχουμε καταφέρει να ενταχθούν για χρηματοδότηση και να υλοποιηθούν μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής και παρεμβάσεις/συντηρήσεις σε αθλητικούς, πολιτιστικούς, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους,

που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού, την ασφάλειά του, την ανάγκη του για ψυχαγωγία και αθλητισμό και την συνολική ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς του.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως όχι μόνο δεν έχουμε αυξήσει τα δημοτικά τέλη, αλλά αντιθέτως έχουμε κρατήσει τα ίδια δημοτικά τέλη για τις οικίες και τους επαγγελματίες και προσπαθούμε να ελαφρύνουμε οικονομικά τους δημότες μας.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΓια παράδειγμα, έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις ή και καταργήσεις σε ανθρώπους που έχουν τα απαιτούμενα κοινωνικοταξικά κριτήρια (άπορους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ΑμεΑ),

έχουμε φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για κανένα παιδί, ενώ, ταυτόχρονα, η συνδρομή για τη συμμετοχή στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις είναι καθαρά συμβολική για τα παιδιά και πολύ χαμηλή για τους ενήλικες, με αποτέλεσμα να ωφελείται 5.000 κόσμος.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα αυτά δεν λειτουργούν με ανταποδοτικό τρόπο, παρά τις οδηγίες που μας δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από 5 περίπου χρόνια να λειτουργούν εξ ολοκλήρου από το αντίτιμο από το οποίο εισπράττεται.

Επιπλέον, όχι μόνο έχουμε κρατήσει όλες τις δομές και τις δράσεις μας ανοιχτές (τη στιγμή που άλλοι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε παύση ή παραχώρησή τους σε ιδιώτες), αλλά παράλληλα τις έχουμε αυξήσει (π.χ. στην Κοινωνική υπηρεσία).

Διοργανώσαμε, ακόμα, μία σειρά από καινούργιες πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, με σκοπό να αναδείξουμε τα οφέλη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και του πολιτισμού.

Δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μεγάλο αγώνα απέναντι στο διαρκές έγκλημα που χρόνια επιτελείται σε βάρος της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος της Δυτικής Αθήνας

με τη χωματερή της Φυλής, αλλά και για να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διασφάλισης του δημόσιου / δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους απέναντι στις κάθε είδους διεκδικήσεις.

Προχωρήσαμε σε απόφαση που εναντιώνεται σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και καταδικάσαμε το γεγονός ότι από τον Μάιο οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ποσά από 500€ και πάνω.

Με τόσα πολλά πράγματα να γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, λογικά θα πρέπει να θεωρείς δεδομένη τη στήριξη στις ερχόμενες εκλογές…

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την στήριξή μας στις επόμενες εκλογές είναι ότι όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε στο πλάι του λαού, αναδείξαμε όλα τα τοπικά προβλήματα και τις αιτίες από τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να δώσουμε καίριες λύσεις και να τα αντιμετωπίσουμε στο βαθμό που ήταν εφικτό.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΑγωνιστήκαμε να δώσουμε στον λαό να καταλάβει ότι τίποτα από αυτά που έχει κερδίσει δεν ήταν δεδομένα και τίποτα δεν του χαρίστηκε!

Αντίθετα, ήταν και είναι το αποτέλεσμα των αγώνων και των διεκδικήσεών του, των θυσιών και των κόπων του.

Το κυριότερο, φυσικά, είναι ότι προεκλογικά δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες και δεν πουλήσαμε την ψήφο τους.

Προσπαθήσαμε και υλοποιήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: να προχωρήσουμε σε οικονομικές ελαφρύνσεις για να δώσουμε μια ανάσα στους δημότες μας και να μην προσθέσουμε κι άλλο οικονομικό βάρος στις πλάτες τους.

Να κάνουμε έργα  ουσιαστικά και ουσιώδη για τους πολίτες της Πετρούπολης, αλλά και να τηρήσουμε στάση εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

– Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Πετρούπολη;

Υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν σήμερα τις λαϊκές οικογένειες της πόλης μας, όπως άλλωστε και σε κάθε πόλη.

Η ανεργία, οι απολύσεις, η κακοπληρωμένη εργασία, προβλήματα που είναι σύμφυτα με το εκμεταλλευτικό σύστημα και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης και δεν μπορούν αντικειμενικά μέσα σε αυτή την κοινωνία να λυθούν, πόσο μάλλον από μία Δημοτική Αρχή!

Επίσης, μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και σε οικονομικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση ωθεί συστηματικά τους δήμους σε αύξηση των ιδίων εσόδων και των φόρων σε βάρος των πολιτών, μιας και οι περικοπές των κεντρικών αυτοτελών πόρων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών αγγίζουν το 70%

και σε αντίστοιχο ποσοστό φτάνει και η μείωση της χρηματοδότησης για την εκτέλεση άλλων έργων, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν φτάσει σε σημείο να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις μισθοδοσίες των εργαζομένων.

Τα προβλήματα, βέβαια, δεν σταματούν εδώ, αφού υπάρχουν μία σειρά νόμων και αποφάσεων όλων των κυβερνήσεων, που βάζουν εμπόδια στη δική μας άσκηση πολιτικής.

Για παράδειγμα, ο νόμος περί αναστολής των προσλήψεων, πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες – όπως η Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος/Πρασίνου – θα έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς, στον βαθμό που πρέπει και που θα θέλαμε, στις μεγάλες απαιτήσεις και ανάγκες της πόλης μας.

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές (σε σχολεία, νηπιαγωγεία, γήπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις), αλλά και σοβαρά προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες, εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής  που εφαρμόζουν διαχρονικά.

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, αν εκλεγείς ξανά;

 Πρώτα απ’ όλα, θα διεκδικήσουμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.

Θα απαιτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων, με παράλληλη κατάργηση της ανταποδοτικότητας.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΘα ζητήσουμε να υπάρξει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

Φυσικά, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, καθώς και να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτήν.

Σημαντικό είναι και το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στους Δήμους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την έννοια πως απαιτείται άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλύπτονται οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την στελέχωσή τους από βοηθητικό προσωπικό μέσω συμβάσεων.

Θα συνεχίσουμε, επίσης, να παλεύουμε, μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να λυθεί το θέμα με την σχολική στέγη και να ξεμπλοκάρουμε τις κατασκευές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που εκκρεμούν, πραγματοποιώντας συνεχώς συναντήσεις και ασκώντας πιέσεις σε Κτιριακές Υποδομές και Υπουργείο Παιδείας.

Θα αγωνιστούμε για να εφαρμοστούν μέτρα συνεχούς ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, για να υλοποιηθούν έργα που θα αναβαθμίζουν την πόλη και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πόρους από φορείς, από υπουργεία, από την Περιφέρεια, όσο και από μεταευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε να γίνουν έργα και δράσεις, με σκοπό την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Πετρούπολης και την εξυπηρέτηση των αναγκών του,

όπως είναι για παράδειγμα, η κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, η παροχή οικονομικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας, η δημιουργία χώρων πρασίνου στην Πετρούπολη κ.ά.

– Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες της Πετρούπολης είναι το ζήτημα της Χωματερής. Υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του;

Αναμφισβήτητα, δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στο θέμα της Χωματερής, η οποία αποτελεί χρόνια τώρα ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας και γενικότερα της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΔυστυχώς, παρότι η κα Δούρου είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα δρομολογήσει το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησε σε νέα επέκτασή της.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, πρόκρινε ως επικρατέστερη λύση για τη δημιουργία νέας χωματερής, το παλιό Λατομείο Μουσαμά, δηλαδή μία περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκομιδής, της επεξεργασίας και της τελικής διάθεσης των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι προς όφελος του λαού!

Εμείς δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε αγώνα, οργανώσαμε συσκέψεις, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις με φορείς και σωματεία της πόλης, μαζέψαμε υπογραφές, πραγματοποιήσαμε δεκάδες συγκεντρώσεις σε υπουργεία και στην Περιφέρεια,

προκειμένου να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού Λατομείου Μουσαμά ως χώρου υποδοχής αποβλήτων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων!

– Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι το θέμα των διεκδικήσεων της λεγόμενης έκτασης «Πεύκα Βέρδη» από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας, αλλά και από άλλους καταπατητές. Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με αυτό;

Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και σωματεία της πόλης μας, συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στο Υπουργείο Εσωτερικών,

με τους νομικούς συμβούλους του κράτους, με τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας, του Κτηματολογίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά και της Διεύθυνσης Δασών, πάντα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΗ θέση μας είναι ότι τα υπό διεκδίκηση εδάφη, τα άλση, τα πάρκα, οι πλατείες πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και επιβάλλεται να δοθεί μάχη για την προστασία τους, ειδικά στη Δυτική Αθήνα με τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι η Κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, να δώσει επιτέλους μία οριστική πολιτική λύση, αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και κατ’ εξοχήν πολιτικό!

– Υπάρχει αμηχανία σήμερα στον κόσμο, Βαγγέλη, ειδικά μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Τελικά, ποιος κάνει το μεγαλύτερο κακό στο εργατικό κίνημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;

Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Στόχος και των δύο είναι να πάρουν λεφτά από την τσέπη του λαού.

Η μεγάλη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα για έξοδο από τα μνημόνια, για επαναφορά στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα», για τη δυνατότητα που έχει, τάχα μου, η χώρα μας να καταθέτει το δικό της προϋπολογισμό, είναι κάτι που έκαναν και οι προηγούμενες οι κυβερνήσεις!

Στην πραγματικότητα, όμως, παραμένουν σε ισχύ οι εφαρμοστικοί και όλοι οι αντεργατικοί/αντιδραστικοί νόμοι, που είτε ψηφίστηκαν από τον Τσίπρα, είτε είχαν ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και ο ίδιος τους εφάρμοσε.

Και αυτοί οι νόμοι σημαίνουν ματωμένα πλεονάσματα, βγαλμένα από μεγάλες περικοπές και κυριολεκτικά τσακίσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι το 2060.

Επομένως, το μάρμαρο θα το πληρώσουν για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι, οι μικροί αυταπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι, που επωμίζονται τα βάρη με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, με διατήρηση των κουτσουρεμένων μισθών και συντάξεων, με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία και δήμους.

Το μεγάλο κεφάλαιο, ποιον από τους δύο προτιμάει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε 4 χρόνια να υλοποιήσει όλα όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο καθένας μόνος του ή από κοινού, δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν σε δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κίνηση του πρώην Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να δώσει συγχαρητήριά στην Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επειδή εφαρμόζει τις προτάσεις του.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΜε λίγα λόγια διαγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει το αντιλαϊκό βραβείο!

Το κεφάλαιο, συνεπώς, που πριν πεινάσει μαγειρεύει, δεν θα είχε πρόβλημα ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε με κυβέρνηση ΝΔ, η οποία άλλωστε είναι δοκιμασμένη.

Κι όταν ο ένας χρεοκοπεί, ετοιμάζει τον επόμενο να πάρει τη θέση του, για να κάνει τα ίδια και χειρότερα στον λαό.

Γι’ αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ένας διαφημίζει στο κεφάλαιο την ικανότητά του στη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό του λαού και ο άλλος την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις.

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν διαφορές μεταξύ τους;

Από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδέχονται να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης της χώρας, δεν θα έλεγα πως έχουν σημαντικές διαφορές.

Διακινδυνεύουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.

Με ποιο δικαίωμα άραγε ο κ. Καμένος – σε επίσκεψή του στις Η.Π.Α. – μοιράζει στρατιωτικές βάσεις δεξιά και αριστερά, σε όλη την επικράτεια της χώρας;

Παίζουν με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντη αμερικανική βάση, δηλαδή σε στόχο, σε περίπτωση μελλοντικής στρατιωτικής σύρραξης.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΣήμερα, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στον λαό μας. Και από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σήμερα, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, αξιοποιώντας και την εμπειρία από το χώρο της Τοπικής Διοίκησης και τη διοίκηση της Λαϊκής  Συσπείρωσης στο Δήμο.

– Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρούμε μία ραγδαία αύξηση ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων. Τι κάνει η αριστερά σε όλο αυτό; Γιατί δυσκολεύεται να προσελκύσει τους λαούς στον δικό της δρόμο;

Είναι δεδομένο ότι σε περιόδους όπου ο καπιταλισμός εισέρχεται σε κρίση, κάνουν την εμφάνισή τους ακραίες φωνές, μέσα από τις οποίες ο λαός αναζητά διέξοδο από τις πολιτικές της εξαθλίωσης.

Η τεράστια απογοήτευση του λαού μπροστά στα προβλήματα που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, έχει οδηγήσει στη συντηρητικοποίηση της συνείδησής του, σε αύξηση του υπερεθνικού φρονήματος, στην αναζήτηση ανώδυνων λύσεων διαφυγής από τα προβλήματα που κάνουν δυσβάσταχτη την καθημερινότητα!

Ο λαός, παρά τις δικές μας προτροπές, βρίσκει δύσκολο τον δρόμο των θυσιών, της πάλης και των διεκδικήσεων και προτιμά να προσφύγει στην αναζήτηση σωτήρων για να αναθέσει τον αγώνα του.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, απέναντι στις ακροδεξιές δυνάμεις που αποτελούν το πιο σάπιο και σκοτεινό πρόσωπο του συστήματος, εμείς συνεχίζουμε να εμπνέουμε κάθε αγώνα, κάθε διεκδίκηση των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, να ξεσηκώνουμε τον λαό σε αγώνες για αυτά που δικαιούται, για να δημιουργηθεί μία ανώτερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας.

Μπροστά στην όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου και στην επιστροφή του φαντάσματος του φασισμού, στην περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, αγωνιζόμαστε καθημερινά για μία δημοκρατική κοινωνία, για μία κοινωνία χωρίς εργασιακή ανασφάλεια και στερήσεις,

αλλά με παροχές για τον λαό, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με σωστή και ολοκληρωμένη παιδεία και εκπαίδευση, με τα βασικά αγαθά που μπορεί και παράγει σήμερα ο ανθρώπινος πολιτισμός και η τεχνολογία.

– Αμφιταλαντεύτηκες ποτέ για το κόμμα σου; Υπήρχαν στιγμές που είπες «μήπως βρίσκομαι με τη λάθος πλευρά;»

Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Διοίκηση δεν ξεκίνησε ούτε με κριτήριο κάποια προσωπική φιλοδοξία, ούτε χωριστά από την ενασχόλησή μου συνολικά με την πολιτική. Ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, όπου εντάχθηκα στις γραμμές της ΚΝΕ.

Ακολούθως, ασχολήθηκα με το φοιτητικό κίνημα και αργότερα, ταυτόχρονα με τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργαζόμουν στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού, όπου ήμουν μέλος του Συνδικάτου.

Στη συνέχεια, υπήρξα μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Πετρούπολης το 2008, ως αντιπολίτευση, ενώ από το 2011 που εξελέγη η Λαϊκή Συσπείρωση, έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς από το 2011 έως το 2013 και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Διοικητικών από το 2013 έως το 2014.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν αμφιταλαντεύτηκα για το κόμμα μου και ουδέποτε μπήκα σε δεύτερες σκέψεις για το αν βρίσκομαι με την λάθος πλευρά.

Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τις θέσεις του ΚΚΕ, χωρίς να έχω σχέδια κορυφής ή όνειρα για προσωπική ανάδειξη στον χώρο της πολιτικής.

Να γιατί στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση και στην ΠετρούποληΑπό την θέση του Δημάρχου, προσπαθώ να είμαι πιστός στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις. Να είμαι στο πλάι της λαϊκής οικογένειας, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μου για να δώσω μικρές ανάσες σε κάθε λαϊκό σπίτι στην Πετρούπολη.

Να είμαι πάντα στο πλευρό των συμπολιτών μας στην μάχη για να αποκτήσουν τα παιδιά μας τη συμμετοχή τους στα αναφαίρετα δικαιώματά τους για δωρεάν παιδεία, για εργασία, για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες;

Δυστυχώς, η κοινωνία δεν αλλάζει μεμονωμένα. Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση ο λαός, η οικονομική πίεση που υφίσταται, η αδικία, η ανισότητα, η ανεργία, οι επαγγελματικές και οικογενειακές δυσκολίες, τα προβλήματα υγείας κλπ. δεν λύνονται με μαγικό τρόπο!

Η επίλυσή τους προϋποθέτει την συνολική αλλαγή της κοινωνίας και του τρόπου οργάνωσής της, απαιτεί μία νέα κοινωνική οργάνωση, με ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα!

Ο λαός πιέζεται και ουσιαστικά δεν ξέρει πού να κατευθυνθεί ή σε ποιον να απευθυνθεί.

Το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ίδιος πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να παλέψει μαζί με όλους τους εκμεταλλευόμενους για τα δίκια τους, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο, ούτε να επιτευχθεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Εμείς, από την πλευρά μας, όπως έχω άλλωστε αναφέρει, είμαστε πάντα κοντά στον λαό και στα προβλήματά του και τον ωθούμε να συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί όσα του ανήκουν!

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 784 times, 1 visits today)