Print Friendly, PDF & Email

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική – Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ! (vid)

Αύξηση 10,1% και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής!
Συγκέντρωση στην πλατεία Άνω Λιοσίων διοργάνωσαν δεκάδες σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής με κύριο αίτημα το κλείσιμο της χωματερής

Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Φυλής (στο ύψος του προαστυακού) όπου ο Χάρης Κωστόπουλος, από την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων χαιρέτισε τη συγκέντρωση σημειώνοντας ότι:

«Πάνω από 40 σωματεία και φορείς συμμετείχαν σε αυτή τη διαμαρτυρία, δείχνοντας το δρόμο του αγώνα που θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα, ενός αγώνα για μια καλύτερη ζωή».

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική - Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ

Στη συνέχεια, από την Λ. Φυλής οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι την πλατεία Άνω Λιοσίων ενώ την ατμόσφαιρατα δονούσαν τα συνθήματα:

«Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ’ το Θριάσιο η χωματερή»,
«Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για ζωή, να κλείσει τώρα η χωματερή»,
«Μαζί με τα παιδιά μας, στην πρώτη τη γραμμή, να κλείσει τώρα η χωματερή».

Στο χαιρετισμό του ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο Θριάσιο, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αν και η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και από καιρό πολύ έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την υγεία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής, παρ’ όλα αυτά, η χωματερή παραμένει ανοιχτή, παρά τις πολύχρονες και πολύμορφες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων.

Άρα είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση που σ’ ένα βαθμό εκφράζονται και στην αποψινή μας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την εγκληματική αδιαφορία και κωλυσιεργία των αρμόδιων να δώσουν λύση στο πρόβλημα»,

Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρόν και οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Β. Σίμος, Ιλίου Ν. Ζενέτος και Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, καθώς και πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι όπως και ο οΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική – Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων Ιωσήφ Κρυστάλλης, τονίζοντας ότι:

«Αν δεν δείξουμε τώρα που είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ότι εμείς εναντιωνόμαστε σε αυτό το έγκλημα δεν θα πετύχουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι απέναντί μας έχουμε βουνά συμφερόντων. Εχουμε πολύ δρόμο. Δεν τελειώνει εδώ σε μία αγωνιστική έκφραση του προβλήματός μας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του δήμου στον αγώνα των κατοίκων, εργαζομένων, σωματείων και φορέων της Δυτικής Αττικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Είμαστε κι εμείς εδώ να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί σας. Γεμίζουμε κι εμείς με περισσότερη δύναμη και περισσότερη αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθεί το αίτημα αιχμής, να κλείσει εδώ και τώρα η χωματερή της Φυλής.

Καμία σκέψη για δημιουργία νέας χωματερής στο παλιό λατομείο Μουσαμά, μόλις στα 500 μέτρα από το θέατρο Πέτρας».

Υπενθύμισε τις δράσεις της δημοτικής αρχής Πετρούπολης για το θέμα, όπως την κινητοποίηση μέσα στην πόλη, τη σύσκεψη των φορέων που προκάλεσε η δημοτική αρχή αλλά και τη συλλογή 5.000 υπογραφών και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα:

«Με πίστη και αποφασιστικότητα καθώς δεν μιλάμε πια για κορεσμό της χωματερής αλλά για επέκτασή της».

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική – Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ!

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Γιάννης Μαρούτας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση:

«Είναι απάντηση, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη δημοτική αρχή Φυλής. Είναι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που δε λογαριάζει ούτε καν την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και τον καταδικάζει να ζει για 60 χρόνια δίπλα στη χωματερή».

Καταγγέλλοντας και την Δημοτική Αρχή του  Δήμου Φυλής είπε:

«Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Φυλής, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πρόσφατα πήρε τα εύσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, απέκρυψε αποτελέσματα δύο μελετών που η ίδια παράγγειλε για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής.

Άραγε ποιος είναι ο λόγος για τη στάση αυτή της δημοτικής αρχής; Γιατί η δημοτική αρχή δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης; Μήπως γιατί δεν είναι βολικά για την διαχρονική προπαγάνδα των δημοτικών αρχών που έχουν βασικό σλόγκαν «χωματερή = χρήμα και ανάπτυξη για την περιοχή;»

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική - Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό θανάτων από καρκίνο είναι αποκαλυπτικά:

«Επίσης, το ίδιο αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα οποία αφορούν στη «Φυσική Κίνηση Πληθυσμού» και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 – 2015 το ποσοστό των θανάτων από καρκίνους στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής».

Επισήμανε ότι η ΕΕ είναι συνένοχη στο έγκλημα και αυτό αποκαλύπτεται και από απάντηση σε πρόσφατη Ερώτηση στην Ευρωβουλή με την οποία:

«Δικαιολογεί τόσο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας του υφιστάμενου ΕΜΑΚ όσο και την παραπέρα επέκταση και την επ’ αόριστο συνέχιση λειτουργίας της χωματερής προκειμένου, όπως ισχυρίζεται,

«να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.»

Επικροτεί την επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως του επικρατέστερου ΧΥΤΥ στην ευρύτερη περιοχή, και κάνοντας το μαύρο άσπρο αναβαθμίζει το θάψιμο των σκουπιδιών στο υπόψη λατομείο από «εργασία διάθεσης» (ταφής) σε «εργασία ανάκτησης» αποβλήτων!».

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική – Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ!

Αφού ανέλυσε τα αιτήματα των σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής κατέληξε τονίζοντας πως:

«Μπορεί η σημερινή κινητοποίηση να είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, όμως αυτό το βήμα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ολοκληρωθεί, με την ένταξη στον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου από την περιοχή […]

Γιατί μόνο οργανωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μαύρο μέτωπο που έχουμε απέναντί μας. Όσο θα μένουμε ανοργάνωτοι και ο καθένας θα το παλεύει μόνος του, θα είμαστε εύκολη λεία στα χέρια των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κράτους που τα στηρίζει».

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική - Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ
Το έγκλημα κατά της υγείας των κατοίκων όχι μόνο της Δυτικής Αττικής αλλά κι ολόκληρου του λεκανοπεδίου συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 60 χρόνια

Οι διαδηλωτές διεκδικούν: 

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Καρκίνος θερίζει την Δυτική Αττική – Αύξηση 32% λόγω ΧΥΤΑ!

Πηγή: 902.gr

(Visited 997 times, 1 visits today)