Print Friendly, PDF & Email

«Αλλαγή πολιτικής» αλλάζοντας πλευρό στο μαξιλάρι!

Η επικοινωνιακή προπαγάνδα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο

Εδώ και 7 χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται –εκτός των άλλων– στο ποιος από τους δύο, θα παρουσιάσει τις θέσεις, τα «επιχειρήματα», ακόμα και το «πρόγραμμά» του, ως το καλύτερο… αφήγημα!

«Αλλαγή πολιτικής» αλλάζοντας πλευρό στο μαξιλάρι

Την αρχή στην Ελλάδα είχε κάνει ο Αντ. Σαμαράς και το επικοινωνιακό του επιτελείο, με το…αξέχαστο «Success Story», αντιγράφοντας τις ΗΠΑ, που αυτή η φράση «παίζει» πολύ.

‘Ηταν ένα κλασικό δείγμα νεοπασοκισμού έστω κι αν πρόκειται για την ΝΔ, με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Έχουμε αναδημοσιεύσει άρθρο, το οποίο αποδεικνύει πολύ πειστικά πως ο «πασοκισμός», είναι μια ευρύτερη έννοια και δεν περιορίζεται μέσα στα όρια ενός κόμματος, του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα.

Λογικό κι επόμενο ήταν λοιπόν το «δρόμο» αυτό να ακουλουθήσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη είχε προλάβει να «μπολιαστεί» με στελέχη που με μεγάλη προυπηρεσία στην πασοκίλα.

Σαν το σκυλί, που γλείφει το κόκκαλο της εξουσίας (διακυβέρνησης), έφτασε ή κατάντησε, (όπως το βλέπει κανείς) στο σημείο που όλοι βλέπουν σήμερα.

Οι «αριστερές κορώνες» περί «ριζοσπαστικής κοινωνικής αλλαγής», γίνανε ένα απλό αφήγημα… Ένα παραμ(ιθάκη)!

Κι αφού καταναλώθηκαν ήδη τα αφηγήματα της «Ελπίδας» που ακόμη έρχεται και της «Ευρώπης που αλλάζει», τώρα η αστική προπαγάνδα δημιουργεί καινούργια:

Αρχικά με τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» και τώρα με τα «Καθαρή έξοδος», «Νέα εποχή» και «Τέλος των Μνημονίων», τα οποία όμως παραμένουν και συνεχίζουν να ματώνουν το λαό…

Αλέξης

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν κι άλλα μικρότερα για να δικαιολογήσουν τις «φύσικες» καταστροφές, από πλημμύρες και πυρκαγιές, που προξενούνται από την εγκατάλειψη κάθε δομής και υπηρεσίας πρόληψης, όπως το αφήγημα της «κλιματικής αλλαγής».

Ακόμα και στην εξωτερική πολιτική με την βαθύτερη διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την υιοθέτηση του ιμπεριαλιστικού αφηγήματος περί «δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό» σε κάθε μειονότητα που χρησιμοποιείται για να επαναχαράξουν οι ιμπεριαλιστές τα σύνορα (βλέπε Κόσσοβο, Σκόπια, Κύπρο κ.α.) κατά πως τους συμφέρει…

Κι η «προτροπή» να κατέβει ο λαός στο δρόμο για να αγωνιστεί για «κοινωνική δικαιοσύνη», όπως έγινε τελευταία φορά στο δημοψήφισμα των δύο «ΝΑΙ»… μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ιστοριούλα… σε στυλ «ήμουν κι εγώ εκεί…»

Τα δύο κόμματα-πυλώνες του διπολισμού συνθέτουν «αφηγήματα», που απευθύνονται σε απογοητευμένους, συμβιβασμένους ή ακόμα κι οργισμένους αλλά πάντα καναπεδάτους ψηφοφόρους…

Κι εκείνοι κρατώντας νωχελικά το τηλεκοντρόλ, το κινητό και το ποντίκι στο χέρι, έχουν την ελευθερία ξανά και ξανά να «επιλέξουν» ποια …ιστοριούλα, ποιο «αφήγημα» τους αρέσει περισσότερο και γουστάρουν να «ακούουν» πιο πολύ!

«Αλλαγή πολιτικής» αλλάζοντας πλευρό στο μαξιλάρι
«Αλλαγή πολιτικής» αλλάζοντας πλευρό στο μαξιλάρι!!

Κι έτσι περνούν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια, αναμένοντας τη «δικαίωση» του ενός ή του άλλου αφηγήματος…

Κι όταν το story εξαντληθεί, έχοντας αποδειχτεί μια ακόμα τρύπα στο νερό, οι «καταναλωτές αφηγημάτων» θα αναζητήσουν ένα καινούργιο story… για να τους κρατήσει βαθιά στον καναπέ!

Και φτου ξανά και πάλι απ’ την αρχή!

Για χρόνια ζήσαμε της συνέπειες της εναλλαγής στην αστική διακυβέρνηση και τα βαφτίσια της ως «αλλαγή πολιτικής»… πάντα με τον πιο επώδυνο τρόπο!

Σήμερα η επικοινωνιακή προπαγάνδα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο κι η «αλλαγή πολιτικής» ταυτίζεται με την αλλαγή πλευρού στο μαξιλάρι…

Κι η λογική της συνοψίζεται σε τρεις κουβέντες:

  • Επιλέξτε τον «καταλληλότερο»... Καθίστε αναπαυτικά… και αφεθείτε στο γλυκό νανούρισμα το επόμενου «success story» που θα σας αφηγηθεί ο καινούργιος σας «σωτήρας»…
  • Σημαντικό: Μην αφήνετε την πραγματικότητα, τις προειδοποιήσεις και τις λύσεις, που προτείνουν οι κομμουνιστές να σας χαλάσουν το αφήγημα.
  • Ακόμα κι αν το «αφήγημα» αποδειχτεί εφιάλτης μπορείτε πάντα να το αλλάξετε. Με ένα άγγιγμα στο τηλεκοντρόλ (π.χ. από την ΕΡΤ στον ΣΚΑΪ και τούμπαλιν) κι αν δεν πιάσει αυτό, αλλάξτε πλευρό στο μαξιλάρι!

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ελληνική αστική τάξη έχει αποδείξει πολλές φορές ό,τι έχει την ικανότητα να σκέφτεται και λειτουργεί για σας, πριν από σας ή και χωρίς εσάς…

Εμπιστευτείτε την –πατριωτικά όπως πάντα– και συνεχίστε τον «ύπνο σας» αμέριμνοι…

Ροβεσπιέρος

(Visited 638 times, 1 visits today)