Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»

Αντικομμουνισμός κι ολοκληρωτική διαστρέβλωση της Ιστορίας

Σχολιασμός σε ορισμένες από τις ανιστόρητες προσεγγίσεις ραδιοφωνικού αφιερώματος του «ΣΚΑΪ»

Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»
Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»

Οι συζητήσεις με τίτλο «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Ολοκληρωτισμός», που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός «ΣΚΑΪ»,

θα μπορούσαν να είναι πρόζα μαρξιστή θεατρικού συγγραφέα, σχετικά με το τι συζητούν οι αστοί ιστορικοί για τον κομμουνισμό,

αλλά σε αυτή την περίπτωση θα είχαν μεγαλύτερη αισθητική και σίγουρα μικρότερη φαντασία.

Θα μπορούσαν να είναι συζητήσεις καφενείου, αλλά εκεί γίνονται και σοβαρότερες συζητήσεις.

Είναι η «μοντέρνα» εκδοχή του αντικομμουνισμού, που βρίθει γελοίων και άλλοτε επιφανειακών αναλύσεων, ιστορικών ανακριβειών και δανείων από τη νεοναζιστική προπαγάνδα.

Αντιγράφουμε ορισμένα ενδεικτικά:

«Αν δούμε την αλληλογραφία του Μαρξ, την κλαψιάρικη προς τον Ενγκελς, που συνεχώς του ζητούσε οικονομικές παροχές, φαίνεται ότι ο Μαρξ πολύ καλά απολάμβανε τα αγαθά της κεφαλαιοκρατίας». (Θ.Βερέμης, «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Ολοκληρωτισμός», «ΣΚΑΪ», 21/01/2018)

«Ο Στάλιν στη Σιβηρία. Ο Λένιν και ο Τρότσκι εξόριστοι εκτός Ρωσίας. Είναι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος που ανέδειξε αυτά τα άτομα. Άτομα εντελώς του περιθωρίου». (Χ.Παπασωτηρίου, «ΣΚΑΪ», 07/01/2018)

Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»
Ο Θάνος Διαμαντόπουλος

«Οι Γερμανοί έστειλαν τον Λένιν στη Ρωσία». (Θ. Διαμαντόπουλος, «ΣΚΑΪ», 21/01/2018)

«Το σοβιετικό καθεστώς γεννάται από ένα ιστορικό ατύχημα. […] Έχει φύγει το παλιό, το προηγούμενο καθεστώς (τσαρισμός), το οποίο με όλη του την απολυταρχία, την ανικανότητα, είχε μια νομιμοποίηση (!). Δεν έχουν μεγάλο αντίπαλο. Παίρνουν την εξουσία». (Ε.Χατζηβασιλείου, «ΣΚΑΪ», 28/01/2018)

«(Για τις διαπραγματεύσεις στο Μπρεστ – Λιτόφσκ)…το αστείο είναι ότι πήγε και ο Ρίκοφ […] ο οποίος τι έκανε; Οι μπολσεβίκοι […] αισθάνονταν ότι δεν πα’ να λένε αυτοί οι Γερμανοί, είναι βάρβαροι, μπορεί να ‘ναι καλοί στον πόλεμο και στην εκβιομηχάνιση, αλλά εμείς έχουμε την αλήθεια της Ιστορίας μπροστά μας.

Και τους φύσαγε καπνό με την πίπα του στα μούτρα και τσαντίστηκαν οι Γερμανοί και είπαν: Ετσι είσαστε; Φέρτε όλη την Ουκρανία…» (Θ.Διαμαντόπουλος, «ΣΚΑΪ», 28/01/2018)

Θ. Διαμαντόπουλος: «…ο Στάλιν δε δεχόταν τη γυναίκα του Μολότοφ».
Θ. Βερέμης: «Γιατί ήταν Εβραία.» («ΣΚΑΪ», 21/01/2018)

«Ο πιο σφοδρός πολέμιος της ΕΟΝ (σ.σ. Εθνική Οργάνωση Νεολαίας, του Μεταξά) υπήρξε η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία, […] γιατί η ΕΟΝ έμαθε στους νέους τα πάρτι, το συγχρωτισμό μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Βερέμης
Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»

Εκεί έβλεπε φαινόμενα ενός φασιστικού ριζοσπαστισμού […] που απομάκρυνε τους νέους από την Εκκλησία». (Ν.Μαραντζίδης, «ΣΚΑΪ», 14/01/2018.)

«Μπορεί να σας πει ο αντίπαλος ιστορικός ότι ο Χίτλερ εμπόδισε τους Βουλγάρους να προσαρτήσουν την Ανατολική Μακεδονία […] στα πρότυπα της Αλσατίας και της Λωραίνης. […]

Και όταν παραδόθηκε το οχυρό Ρούπελ έβαλε το συνταγματάρχη να κάνει «παρουσιάστε» στους μαχητές». (Θ. Διαμαντόπουλος, «ΣΚΑΪ», 14/01/2018)

«Αν ο Χίτλερ είχε πεθάνει το ’39, πριν κάνει τον πόλεμο με την Πολωνία, θα είχε μείνει στην Ιστορία ως επιτυχημένος πρωθυπουργός και Πρόεδρος πλέον, γιατί είχε λύσει πολλά οικονομικά προβλήματα.» (Θ. Βερέμης, «ΣΚΑΪ», 14/01/2018)

Οι πολιτικές στοχεύσεις του ιδεολογήματος

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν καλαμπούρι ή γραφικά, ή έστω ανιστόρητα υποθετικά, όπως το τελευταίο με τον Χίτλερ.

Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»
Αντικομμουνιστική αφίσα – Εξίσωση Κομμουνισμού-Φασισμού

Όμως, είναι επικίνδυνα, στο βαθμό που επαναλαμβάνονται όλο και πιο συστηματικά, ντυμένα με την αίγλη της ακαδημαϊκής «αυθεντίας», προκειμένου να προωθήσουν μια κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ιδεολόγημα των δύο ολοκληρωτισμών.

Μέσω αυτού επιχειρείται η αθώωση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού για την ανάδυση του φασισμού κι η παράλληλη απαξίωση του κομμουνισμού ως ταυτόσημου με το φασισμό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ενωμένη, εκτός εάν μπορεί να διαμορφώσει μια κοινή γνώμη για την ιστορία της, αναγνωρίζοντας το ναζισμό, το σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως κοινή κληρονομιά και ανοίγοντας έναν τίμιο και επιμελή διάλογο για τα εγκλήματά τους…»

Μαραντζίδης
Ο Νίκος Μαραντζίδης

Προφανώς οι εκπομπές του «ΣΚΑΪ» εντάσσονται στον «τίμιο» διάλογο.

Εξάλλου, ο Ν. Μαραντζίδης είναι επιστημονικός υπεύθυνος των εκπομπών και παράλληλα επιστημονικός υπεύθυνος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Πρόγραμμα «Θαλής».

(Η Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο στον Ψυχρό Πόλεμο), στο πλαίσιο του οποίου έχουν δημοσιευτεί βιβλία αντίστοιχης στόχευσης.[1]

Επίσης, ο Α. Πορτοσάλτε του «ΣΚΑΪ» επισήμανε εξαρχής τις αντιδράσεις που συναντά στην ελληνική κοινή γνώμη η προσπάθεια ταύτισης φασισμού – κομμουνισμού:

«Στην Ελλάδα συζήτηση για τον ολοκληρωτισμό είναι αδύνατον να γίνει, από τη στιγμή που θα υποστηρίξει κάποιος ότι όπως ο ζόφος του ναζισμού και του φασισμού, αντιστοίχως το σκότος και ο τρόμος των κομμουνιστικών καθεστώτων, που αφάνισαν ανθρώπους…» («ΣΚΑΪ», 07/01/2018)

Οι μετέπειτα τοποθετήσεις διάκρισης φασισμού – κομμουνισμού στην καλύτερη περίπτωση ενίσχυαν την ταύτιση και στη χειρότερη την αρνούνταν, στο βαθμό που θεωρούσαν χειρότερο τον κομμουνισμό:

«Στην ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα δεν υπάρχει τέτοια εξομοίωση. […] Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ολοκληρωτικά και τα δύο.» (Ε.Χατζηβασιλείου, «ΣΚΑΪ», 07/01/2018)

Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»
Ο Αντικομμουνισμός είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ – Την ίδια στιγμή που η ΕΕ στηρίζει ανοιχτά τα φιλοναζιστικά καθεστώτα στην Εσθνονία, Ουκρανία, Πολωνία, Αυστρία, Φιλανδία κ.α.

«Οποιος αρνείται αυτά τα εγκλήματα (του κομμουνισμού) είναι σαν να αρνείται το Ολοκαύτωμα.» (Ν.Μαραντζίδης, «ΣΚΑΪ», 07/01/2018)

«Διότι στο ναζιστικό ή στο φασιστικό ολοκληρωτισμό […] αν δεν ήσουνα Εβραίος, αν δεν ήσουνα τσιγγάνος, αν δεν ήσουνα ομοφυλόφιλος κι αν δεν επέλεγες να είσαι δημόσια αντιφρονών, δεν κινδύνευες πάρα πολύ.

Στον κομμουνισμό, και ειδικά στη σταλινική περίοδο, δεν υπήρχε όριο. Οσο κοντά και αν ήσουν στο καθεστώς.» (Θ.Διαμαντόπουλος, «ΣΚΑΪ», 07/01/2018)

Οι «επιστημονικές» αναφορές

Φυσικά, η συγκεκριμένη πολεμική δεν είναι καινούργια. Αντίθετα, τα περισσότερα ιστορικά παραδείγματα που προσκομίζουν οι μετέχοντες καθηγητές Πανεπιστημίου είναι χιλιοειπωμένα, από τον καιρό της καπιταλιστικής ψυχροπολεμικής προπαγάνδας.

Για το ανιστόρητο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΣΚΑΪ»Γι’ αυτό ο Μαραντζίδης, προσπαθώντας να προσδώσει επιστημονικό υπόβαθρο στο ιδεολόγημα, αναφέρεται στο έργο της Hannah Arendt.

Όμως, όπως είναι πλέον γνωστό, η Arendt χρηματοδοτούνταν από τη CIA , όπως εξάλλου κι ο λογοτέχνης Τζ. Οργουελ (τον οποίο θυμήθηκε ο Πορτοσάλτε).[2]

Και ο κατάλογος των «επιστημόνων» δεν έχει τελειωμό. Ο Μαραντζίδης αναφέρεται και στον «Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Μπρεζίνσκι»!

Πρόκειται φυσικά για τον γνωστό Αμερικανό διπλωμάτη και σύμβουλο των Αμερικανών Προέδρων Τζόνσον και Κάρτερ, που υπήρξε απολογητής του ιδεολογήματος στα μέσα της δεκαετίας του 1950.[3]

Τότε, ανάμεσα σε άλλα υποστήριζε:

«Το καθοριστικό χαρακτηρισμό του ολοκληρωτισμού, η χρησιμοποίηση ή ακόμα και ο δοξασμός της βίας για την πραγματοποίηση των στόχων που θέτει η ιδεολογία…».[4]

Αντικομμουνισμός
Οι ΗΠΑ έχουν δημόσια ομολογήσει για την ενεργή συμμετοχή τους σε 6 δικτατορικά πραξικοπήματα

Επρόκειτο για την εποχή που οι ΗΠΑ προωθούσαν το προφίλ του «ελεύθερου κόσμου».

Έτσι, χαρακτηριστικό ολοκληρωτισμού και βίας δεν θεώρησε τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ ή τη συμβολή των ΗΠΑ σε δικτατορίες και πολεμικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, βασικό στοιχείο θεωρήθηκε η απαγόρευση της ελεύθερης οπλοφορίας!

Σημειώνουμε ότι όταν ο Μπρεζίνσκι ανέλυε τον «ολοκληρωτισμό», στρατιωτικές δικτατορίες με στήριξη των ΗΠΑ κυριαρχούσαν σε:

 • Περού,
 • Αϊτή,
 • Κολομβία,
 • Βενεζουέλα,
 • Άγιο Δομίνικο,
 • Γουατεμάλα,
 • Νικαράγουα,
 • Κούβα
 • και Παραγουάη.
Συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση - Μέρος 8ο
Σταματήστε τον Κομμουνισμό! Είναι δουλειά όλων μας! Αφίσα της ΕΕ στο Μουσείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την περίοδο που ήταν σύμβουλος των Προέδρων σε:

 • Εκουαδόρ,
 • Βολιβία,
 • Βραζιλία,
 • Παναμά,
 • Χιλή
 • και Αργεντινή.

Παράλληλα διεξαγόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ.

Τον κατάλογο κλείνει ο Καρλ Πόππερ

Στον 2ο πρόλογο του βιβλίου του, ο Πόππερ ομολογεί ότι, αν και το βιβλίο συγγράφτηκε στη διάρκεια του πολέμου, έδωσε κύριο βάρος στην καταπολέμηση του μαρξισμού, που εκτίμησε ως μείζον πρόβλημα του μεταπολεμικού κόσμου.[5]

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πόππερ ταυτίζει τον συλλογικό σχεδιασμό της οικονομίας με τον ολοκληρωτισμό, ενώ παραμένει παγερά αδιάφορος στα εγκλήματα της αγγλικής αποικιοκρατίας της εποχής του (ζούσε στη Μ. Βρετανία).[6]

Ετσι κι αλλιώς, η πρώτη έκδοση του βιβλίου ταυτίζεται σχεδόν, χρονικά, με τις δηλώσεις Τσόρτσιλ περί «σιδηρού παραπετάσματος».[7]

Φυσικά, ο χώρος δεν επιτρέπει να επεκταθούμε στο σύνολο των ψευδών και των ιστορικών ανακριβειών (παλιών και καινούργιων), αλλά να αναδείξουμε τις βασικές διαστρεβλώσεις του ιδεολογήματος.

The Red Menace
Ο Αντικομμουνισμός στον Κινηματογράφο (Η Κόκκινη Απειλή)

Σημειώσεις:

[1]. Γιώργος Αντωνίου – Στάθης Καλύβας (επιμ.): «Οι πολιτικοί πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου», έκδοση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2015. Στράτος Ν. Δορδανάς – Βάιος Καλογριάς: «Οι Έλληνες της Στάζι», έκδοση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2015.
[2]. James Petras:
«The CIA and the Cultural Cold War Revisited», «Monthly Review», vol. 51, November 1999.
[3]. Zbigniew Brzezinski:
«The Permanent Purge: Politics in Soviet Totalitarianism», «Harvard University Press», Cambridge Mass., 1955.
[4]. Carl Friedrich – Zbigniew Brzezinski:
«Totalitarian Dictatorship and Autocracy», «Praeger» Editions, New York 1956, p. 88.
[5]. Καρλ Πόππερ:
«Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της», Εκδόσεις «Δωδώνη», Αθήνα – Γιάννενα, 1982, τόμ. Α’, σελ. 26.
[6].
Στο ίδιο, σελ. 37.
[7]. «Γουίνστον Τσώρτσιλ 1874-1965: Ο πατέρας της νίκης»,
«Το Βήμα της Κυριακής», 25/04/2004.

Άρθρο του Κώστα Σκολαρίκου,
Μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
Πηγή: Ριζοσπάστης

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 421 times, 1 visits today)
Back2Top