Print Friendly, PDF & Email

Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα!

Μια διαχρονική συκοφαντία κρυμμένη κάτω από «αριστερό» προσωπείο

Μέρες που είναι, είπαμε να πιάσουμε έναν αρκετά διαδεδομένο αστικό μύθο που «αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

Αυτός δεν είναι άλλος από το περίφημο φύλλο Νο 8 της «Πανσπουδαστικής», μέσω της οποίας η ΚΝΕ υποτίθεται πως «καταδίκασε» την κατάληψη του Πολυτεχνείου και ότι την «κατήγγειλε» σαν έργο… προβοκατόρων.

Προβοκάτσια από 50 άτομα που βαφτίστηκαν «Κατάληψη Πολυτεχνείου»
Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα!

Αυτή την άποψη, εκτός από τις διάφορες γκρούπες της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» και της «αναρχίας», τη εκφράζουν ακόμη κι ακροδεξιά(!) μπλογκς μέχρι κι η επίσημη εφημερίδα των χρυσαύγουλων «Ο Στόχος».

Φυσικά, ο μύθος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ούτε από τις ναυαρχίδες του αστικού τύπου δείχνοντας την «αγάπη» τους για το ΚΚΕ, όπως χαρακτηριστικά γράφει η «Καθημερινή»:

«Ένα κόμμα που τρέμει το αυθόρμητο και βδελύσσεται το ακαπέλωτο κι οι πορείες του οποίου γίνονται έξω από τον πραγματικό κόσμο, σε έναν άλλον κόσμο, παράλληλο, αυτόκλειστο κι αυτοσυντηρούμενο,

ποιον άλλον να ενοχλήσει εκτός ίσως από τα μέλη του εκείνα που έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι η αναμονή του «καθαρού προλεταριακού κινήματος» δεν διαφέρει σε πολλά από την αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας

κι ότι εκείνη η διά της «Πανσπουδαστικής Νο8» οξύτατη καταγγελία της ίδιας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973, σαν «προβοκάτσιας», έχει αφήσει ανεξίτηλα και καθοδηγητικά τα σημάδια της;»

Αλλά και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σε παλιό της άρθρο στις 16/11/2003 με τον βαρύγδουπο τίτλο «Το μυστήριο της Πανσπουδαστικής Νο8»:

«Πρόκειται για το αντιστασιακό φοιτητικό φυλλάδιο του ΚΚΕ «Πανσπουδαστική», τεύχος 8, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ’74. Επιχείρησε να αποτιμήσει την εξέγερση και να απαντήσει στις συκοφαντίες της ΕΣΑ περί «αναρχικών στοιχείων» που εισέβαλαν και έδρασαν στο Πολυτεχνείο […]

«Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ […] με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία κι αναρχικά συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις».

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το συγκεκριμένο φύλλο δεν κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του ’74 – όπως υποστηρίζει η ελευθεροτυπία – αλλά αρχές Γενάρη ’74, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, και το επίμαχο απόσπασμα δημοσιεύεται στην 4η σελίδα.

Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα
Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα!

Αλλά αυτό, θα πει κανείς, είναι μια λεπτομέρεια.

Σύμφωνοι!

Μια λεπτομέρεια όμως που δείχνει με το καλημέρα την «προχειρότητα» του άρθρου.

Η πρώτη σοβαρή λαθροχειρία αφορά τον τίτλο «Πανσουδαστική» συνδέοντας την – με προφανή  σκοπό και δόλο – με την σημερινή παράταξη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, την ΠΚΣ, η οποία όμως δεν είχε προλάβει να ιδρυθεί τότε (ιδρύθηκε πολλούς μήνες αργότερα).

Το «έγκριτο» άρθρο ξεκινά με γκεμπελικό τρόπο αποκαλώντας την αντιδιακτατορική εφημερίδα ως «αντιστασιακό φοιτητικό φυλλάδιο του ΚΚΕ».

Η εφημερίδα «Πανσπουδαστική» όμως – όπως αναγράφει και μάλιστα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα στον υπότιτλο – ήταν το Συνδικαλιστικό Όργανο της ΑντίΔικτατορικής Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ), μιας ευρύτατης οργάνωσης των φοιτητών στο οποίο βεβαίως συμμετείχε κι η ΚΝΕ μαζί με τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις όπως φυσικά συμμετείχε κι ο «Ρήγας Φεραίος», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως η ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ήταν οργάνωσή τους.

Η ανακοίνωση λοιπόν που δημοσίευσε η εφημερίδα της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ φέρει τον τίτλο:

«Ανακοίνωση – Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου»

Συμπέρασμα: Έχουμε μία δημοσίευση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου σε ένα φοιτητικό έντυπο, χωρίς καμιά κομματική ταυτότητα.

Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα
Πολυτεχνείο: «Αριστεροί» και ούγκανα αναμασούν την ίδια αθλιότητα!

Που εμπλέκεται λοιπόν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ;

Το επόμενο ζητούμενο είναι τι πραγματικά αναφέρει συνολικά μιας κι η ανακοίνωση είναι τετρασέλιδη κι όχι απλά το ξεκομμένο απόσπασμα που επισυνάπτει η Ελευθεροτυπία.

Η «Πανσπουδαστική» αναφέρει λοιπόν πως:

«Η συντακτική επιτροπή της «Π» πήρε την παρακάτω ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε την πρωτοχρονιά (του 1974) και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση για τα γεγονότα του Νοέμβρη.

Η «Π» παρόλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει τις κάποιες επιφυλάξεις και συμπληρώσεις της δεν μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδεικνύει την κρυστάλλινη ωριμότητα του οργανωμένου κινήματός μας…»

Όχι μόνο λοιπόν η «Π» δεν είναι όργανο της ΚΝΕ, αλλά ακόμη και στον βαθμό που η ΚΝΕ επηρεάζει την Αντι-ΕΦΕΕ (η οποία εκδίδει την «Π»), το κείμενο της «Συντονιστικής» δημοσιεύεται:

«Με επιφυλάξεις και χρειάζεται συμπληρώσεις».

Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου», κι αναδημοσιεύεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ, κι ότι το ΚΚΕ πρέπει να «απολογηθεί» για αυτό, κανείς σώφρων δεν μπορεί να απαντήσει!

Αφού λοιπόν είδαμε, πως το περί ου ο λόγος κείμενο, ούτε της ΚΝΕ είναι, ούτε σε κάποιο «όργανο» της ΚΝΕ αναδημοσιεύθηκε, ας δούμε λίγο και τί ακριβώς λέει, μια και ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να το διαβάσουν.

Η ανακοίνωση λοιπόν της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου έχει γραφτεί ως απάντηση στις γνωστές αιτιάσεις της ΕΣΑ περί:

«…αναρχικών στοιχείων τα οποία εισχώρησαν στον πανεπιστημιακό χώρο με σκοπό την διασάλευσιν της δημοσίας τάξεως…»

Η ανακοίνωση λοιπόν σαφώς αναφέρει για 350 πράκτορες της ΚΥΠ των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου και Παπαδόπουλου και CIA, όπου στις 14/11 μπήκαν στο Πολυτεχνείο με στόχο την διάσπαση του φοιτητικού κινήματος και την παρουσίαση του στην κοινωνία, ως μία μεμονωμένη εξτρεμιστική διαμαρτυρία, χωρίς σοβαρά αιτήματα και κοινωνική βάση.

Πανσπουδαστική
Τι σχέση έχει η εφημερίδα «Πανσπουδαστική» με την η παράταξη της ΚΝΕ (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας);

Και παρακάτω λέει πως οι οργανωμένες φοιτητικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια αυτή κι οι προσπάθειες του χουντικού παρακράτους έπεσαν στο κενό.

Αυτό δηλαδή που ήθελαν να πετύχουν οι χουντικοί είναι να εμφανίσουν τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου ως «εξτρεμιστές» που δεν έχουν λαϊκό έρεισμα στη κοινωνία και για το λόγο αυτό έβαζαν συνθήματα που καμιά λογική δεν είχαν εντός των δυνάμεων που κάνανε μετά την κατάληψη,  κι ούτε τους εξέφραζαν παρά ελάχιστους, μια ισχνή μειοψηφία.

Που βλέπουν λοιπόν οι φαεινοί εγκέφαλοι της κάθε γκρούπας ότι η ανακοίνωση καταγγέλλει την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως «έργο προβοκατόρων»;

Αντίθετα, η ανακοίνωση – απάντηση χαρακτηριστικά αναφέρει πως:

«…οι οργανωμένες φοιτητικές δυνάμεις αφού αποκάλυψαν τον προβοκατόρικο ρόλο της ΚΥΠ, τους απομόνωσε κι αποφάσισε πανηγυρικά την ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Πολυτεχνείου και την υιοθέτηση των συνθημάτων: Ψωμί – Παιδεία – Ελεύθερία, Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ…»

Τι θέλουνε δηλαδή να μας πουν όσοι εγκαλούν την ΚΝΕ για την ανακοίνωση αυτή (που δεν είναι και δική της);

Είναι δυνατόν η ίδια ανακοίνωση από την μια να υποστηρίζει ότι την κατάληψη την κάνανε προβοκάτορες κι από την άλλη να πανηγυρίζει για την οργανωμένη απόφασή να προχωρήσουν στην κατάληψη;

Αυτά μονάχα εάν κάποιος είναι αντικομμουνιστής και διανοητικά ανάπηρος μπορεί να το υποστηρίξει.

Κι όμως «Αριστεροί» και «ούγκανα» αναμασούν την ίδια αθλιότητα, απτόητοι.

Δυστυχώς φαίνεται πως δεν έχουν μόνο τα «ούγκανα» δυσκολία να κάτσουν να διαβάσουν έστω 4 σελίδες. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώνεται πως έχουν και οι λεγόμενοι «αριστεροί».

Η ανακοίνωση λοιπόν υποστηρίζει ανοικτά την κατάληψη του πολυτεχνείου και χαιρετίζει την απομόνωση εκείνων που προσπάθησαν να την συκοφαντήσουν και να την βάλουν στο περιθώριο.

Τώρα πως χρεώνεται αυτό στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, μόνο οι υπερεγκέφαλοι της χαζοαριστεράς και τα ούγκανα μπορούν να απαντήσουν.

myth busted

Ακόμα όμως και πίσω από την ανακοίνωση να βρίσκεται η ΚΝΕ, δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό και επιλήψιμο στο κείμενο.

Ίσα-ίσα είναι προς τιμή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος που άμεσα κι αποτελεσματικά εμπόδισε τις δράσεις και τα σχέδια των χουντικών και των πρακτόρων.

Ούτως ή άλλως δεν είναι μυστικό πως στο Πολυτεχνείο δρούσαν κι ασφαλίτες και χαφιέδες, που σε αρκετές περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο «Πολυτεχνείο: Ρεπορτάζ με την Ιστορία» του Γιώργου Γάτου, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα,1983.

Στέλιος Τζανέλλης

(Visited 4.585 times, 2 visits today)