Print Friendly, PDF & Email

Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια!

Η άλλη όψη της «απελευθέρωσης»

Ακόμα βαθύτερα βυθίζει χρόνο με το χρόνο το λαό στην ενεργειακή φτώχεια η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που υλοποιούν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις πατώντας πάνω στις κατευθύνσεις της ΕΕ, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια

Αποκαλυπτικά ως προς αυτό είναι τα επίσημα στοιχεία για τις εντολές αποσύνδεσης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και αποτυπώνουν το «πογκρόμ» εκβιασμών και διακοπών ρεύματος που γίνεται σε βάρος των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τα τσουχτερά τιμολόγια και τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Όπως παρουσιάζεται στην έκθεση πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2019, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλαν στον ΔΕΔΔΗΕ ούτε λίγο ούτε πολύ 360.644 εντολές αποσύνδεσης των παροχών πελατών τους, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 227.418.

Από αυτούς 111.298 επανασυνδέθηκαν, δηλαδή «προσήλθαν στο ταμείο» ή προχώρησαν σε κάποιου είδους διακανονισμό όταν τους κόπηκε το ρεύμα, με το μαχαίρι στο λαιμό δηλαδή και κόβοντας από άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ 116.120 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα!

Τα στοιχεία αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πελάτες με σύνδεση χαμηλής τάσης, κατά βάση δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι εντολές αποσύνδεσης μετρητών παροχής μέσης τάσης έφτασαν τις 814.

Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει πως ένα ακόμη στοιχείο που διατηρήθηκε στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 ήταν το υψηλό επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά δέκατη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης», που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, πάει χέρι χέρι με τη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας.

Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια! Επέλαση διαρκείας

Θυμίζουμε πως ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «διάσωσης» της ΔΕΗ ώστε αυτή να «παίξει επί ίσοις όροις» με τον ανταγωνισμό ειδικά σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην «πράσινη» Ενέργεια, ανακοίνωσε και παραπέρα αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος, ενώ το «επιχειρησιακό σχέδιο» που παρουσίασε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ περιλάμβανε

ένταση των εκβιασμών σε «συνεργασία» με εισπρακτικές εταιρείες και λοιπά «κοράκια», μαζική αποστολή «ειδοποιητηρίων» και συνολικά ένταση των εκβιασμών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες για την είσπραξη οφειλών, πλάι φυσικά στις χιλιάδες απολύσεις και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπουν η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» και η πώληση μονάδων.

Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια
Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια!

Μάλιστα, μόλις τον Απρίλη, ο υπουργός Ενέργειας επί της ουσίας παραδεχόταν πως οι αποκοπές ρεύματος συνεχίστηκαν ακάθεκτες ακόμα και μέσα στην καραντίνα, ανακοινώνοντας ότι για ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις θα χρηματοδοτούσε την επανασύνδεση του ρεύματος, προφανώς μέχρι την επόμενη φορά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε έτσι να βαδίσει «επάξια» στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταξύ άλλων είχε φροντίσει να πετάξει από το Κοινωνικό Τιμολόγιο πάνω από 120.000 λαϊκά σπίτια, με το πρόσχημα ότι δεν βρίσκονταν στον πάτο της φτώχειας δηλώνοντας «θηριώδη» εισοδήματα, άνω των 9.000 ευρώ,

ενώ επί των ημερών της, το 2018, η ΔΕΗ ΑΕ έστελνε πάνω από 500.000 ραβασάκια και προχωρούσε σε πάνω από 150.000 προσωρινές διακοπές ρεύματος ώστε τα λαϊκά στρώματα «να προσέλθουν στο ταμείο».

Κατακόρυφη αύξηση στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησαν, λόγω της καθυστέρησης εκτέλεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ των εντολών αποσύνδεσης, στη συνέχεια και στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου, της λεγόμενης «παύσης εκπροσώπησης».

Με αυτόν τον τρόπο, όταν μια εταιρεία – προμηθευτής ρεύματος διαπιστώνει αργοπορία του ΔΕΔΔΗΕ στην εκτέλεση διακοπής ηλεκτροδότησης, προχωρεί στην καταγγελία της σύμβασης προμήθειας.

Δηλαδή, δηλώνει ότι ο οφειλέτης δεν είναι πελάτης της και αυτός με τη σειρά του μεταπίπτει στο καθεστώς «καθολικής υπηρεσίας», σύμφωνα με το οποίο συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται, αλλά με πολύ υψηλότερη τιμή χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει.

Με αυτήν την πρακτική οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ξεσκαρτάρουν τους «καλούς» από τους «κακούς» πελάτες και «φορτώνουν» τους δεύτερους στη ΔΕΗ, που αναλαμβάνει με τη βοήθεια και των εισπρακτικών το «κυνήγι» των λαϊκών νοικοκυριών.[1]

Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια
Έκθεση για την αγορά ενέργειας: Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια

Το 2019, σύμφωνα με την έκθεση, οι εντολές παύσης εκπροσώπησης που δόθηκαν από τους προμηθευτές ανήλθαν σε 310.333, από τις οποίες και εκτελέστηκαν οι 280.962, ενώ και πάλι αφορούσαν σε συντριπτική πλειοψηφία πελάτες χαμηλής τάσης.

Όπως αναφέρει και η ίδια η έκθεση, οι πελάτες σε καθεστώς «καθολικής υπηρεσίας» σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση το 2019 έναντι του 2018, «με κυρίαρχη κατηγορία και πάλι αυτή των οικιακών πελατών».

Από το 2016, οι Παροχές Οικιακής Χρήσης σε αυτό το καθεστώς βρίσκονταν στις 6.350 ενώ πλέον έχουν ξεπεράσει τις 92.000!

«Να σφίξει κι άλλο η θηλιά» ζητάει η «Επιτροπή Πισσαρίδη»

Την ίδια ώρα, τα όσα καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» επιβεβαιώνουν πως η αντιλαϊκή επέλαση στα λαϊκά νοικοκυριά, με το «σφίξιμο της θηλιάς», τους εκβιασμούς και τις διακοπές ρεύματος, αποτελεί την «άλλη όψη» των όσων έχει να περιμένει το κεφάλαιο από την πολιτική της «απελευθέρωσης».

Η έκθεση στην ενότητα με τον προκλητικό τίτλο «Αγκυλώσεις» για τον τομέα της Ενέργειας αναφέρει πως

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας […] επηρεάζεται, επίσης, από τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα τιμολόγια ηλεκτρισμού […] Ο ρυθμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών […] παραμένει χαμηλός και πρέπει να ενισχυθεί, ειδικά υπό την προοπτική εμβάθυνσης της ύφεσης της οικονομίας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Ζητάει, δηλαδή, ενόψει και της παραπέρα επιδείνωσης που φέρνει για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών η καπιταλιστική κρίση που σκοπεύουν να φορτώσουν στο λαό, να σφίξει μια ώρα αρχύτερα η θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα τσουχτερά τιμολόγια, ως προϋπόθεση ώστε να «τρέξει» παραπέρα η πολιτική της «απελευθέρωσης» αλλά και η προώθηση του σχεδιασμού της «απολιγνιτοποίησης».

Να συνεχιστεί δηλαδή η ίδια πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ, η οποία και έφερε στα λαϊκά νοικοκυριά τσουχτερά τιμολόγια που μέσα σε δέκα χρόνια έχουν αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 150% σπρώχνοντάς τα όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, που αγγίζει πλέον το 30%, αντιμετωπίζοντας διακοπές ρεύματος, κυνηγητό και εκβιασμούς, όπως δείχνει και όλη η έως τώρα πείρα.

ΠΑΜΕ ΔΕΗ
(Κλικ για μεγέθυνση)

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως η απαίτηση να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική – λαϊκή οικογένεια και για να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε κάθε σπίτι που κόπηκε το προηγούμενο διάστημα, για να μειωθούν τα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, για ρεύμα φθηνό για το λαό, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου,

χρειάζεται να συμβαδίσει με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου στην Ενέργεια, να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους, για να γίνει η Ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό.

Σημείωση:

[1]. Η ΡΑΕ αποφάσισε την ανάθεση των υπηρεσιών «Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας» και «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου», αντίστοιχα, στη ΔΕΗ ΑΕ μετά από σειρά άγονων διαγωνισμών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 202 times, 1 visits today)