Print Friendly, PDF & Email

Ενας χρόνος πανδημίας – Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις (πίνακας)

Τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΠΑΜΕ που αποκαλύπτει τι πρόσφερε η κυβέρνηση στους εργοδότες και τι «έδωσε» στους εργαζόμενους

Με ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει τη βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στον τρόπο διαχείρισή της.

Ενας χρόνος πανδημίας - Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Το ΠΑΜΕ αναλυτικά αναφέρει:

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ενας χρόνος πανδημίας.

Ενας χρόνος που για την εργατική τάξη αυξήθηκαν τα βάσανα, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Εζησε και ζει έχοντας το φόβο του κορωνοϊού, αλλά και το φόβο της ανεργίας, της απληρωσιάς, της περικοπής όσων δικαιωμάτων της απέμειναν.

Εζησε και ζει την ασυδοσία των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα αυξηθούντα κέρδη τους. Να μην αγγίξει η κρίση την κερδοφορία τους.

Οπως και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική που ενισχύει την υγεία ως εμπόρευμα, την πολιτική που οδηγεί την παράδοση της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με ρυθμό 36% ως 44%, κι αυτό μόνο για το πρώτο τετράμηνο της πανδημίας.

Ολο αυτό το διάστημα περίσσεψε η ατομική ευθύνη, η κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι σε όλους όσους διεκδικούν, οργανώνουν, βγαίνουν στο δρόμο. Θέλουν η μάσκα να αποτελέσει φίμωτρο.

Η εργοδοτική τρομοκρατία και η εκμετάλλευση οδηγεί σε εγκλήματα όπως η νόσηση και ο θάνατος δεκάδων συναδέλφων από χώρους δουλειάς, αφού ακόμα κι αν είσαι ασθενής από κορωνοϊό πρέπει να δουλεύεις.

Από την άλλη, ακόμα και όταν υπάρχει ανάγκη να βρεθούμε στο νοσοκομείο, εκεί βλέπουμε την πραγματική εικόνα της δημόσιας υγείας: Ελλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη υποδομών, έλλειψη ΜΕΘ και φαρμάκων.

Ενας χρόνος πανδημίας - Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ενας χρόνος πανδημίας – Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Η κατάσταση με τα εμβόλια έχει εμπλακεί στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του λαού για να γίνει καλά.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η τάξη των εκμεταλλευτών μας,  αυξάνουν τον βαθμό της εκμετάλλευσης, μειώνουν συνεχώς την αξία της εργατικής δύναμης, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στα συνδικάτα της.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το πείσμα και τη γρηγοράδα που η κυβέρνησή τους, φέρνει και ψηφίζει στη βουλή τις απαιτήσεις τους, τους νόμους τους για να αυξηθεί η εκμετάλλευση, άρα η αύξηση των κερδών τους. Να δυναμώνει η κυριαρχία τους.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση και μέσα στην πανδημία, ενώ ο λαός έχανε και χάνει τους δικούς του ανθρώπους, οι κερδισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που πήρε είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενας χρόνος πανδημίας – Ενα έγκλημα διαρκείας! Τι μέτρα πήρε:

Για τις επιχειρήσεις

Για τους εργαζόμενους

Μάρτης 2020

Οι εργοδότες μπορούν να αλλάζουν κατά το πώς θέλουν το ωράριο των εργαζομένων και να το δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που έχει απαγορευτεί η   δραστηριότητα, για χρονικό διάστημα 45 ημερών.
Οι εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν όποτε θέλουν τηλεργασία. Επίδομα 800 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες μέχρι τέλος Απρίλη 2020.
Οι εργοδότες μπορούν να εξαντλούν τα  ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων και μάλιστα χωρίς έγκριση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναστολή, παράταση και έκπτωση πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Ο εργοδότης μπορεί με απόφασή του, να επιβάλει εργασία δύο βδομάδες κάθε μήνα συνεχόμενα ή διακεκομμένα, για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Μείωση μισθώματος κατά 40%  για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, στους εργαζομενους των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας.
Ο εργοδότης μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου. Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς η οποία θα καλύπτεται κατά το 1/3 από το κράτος μέχρι τέλος Μάη 2020.
Αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας.
Επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν σε κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού Covid-19, μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους, ή του συνόλου του προσωπικού τους.

Απρίλης 2020

Eκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που συνεχίζουν να λειτουργούν. Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800€, σε επιπλέον 160.000 εργαζόμενους.
Δυνατότητα δικανονισμού των οφειλών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επιπλέον, λήψη από τη ΔΑΠΕΕΠ βραχυπρόθεσμου δανείου ειδικού σκοπού. Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020, η ισχύς των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων Εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020.
Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μείωση σε ποσοστό 25% των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών τους, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Πρόγραμμα Συν-Εργασία. Μείωση του χρόνου εργασίας έως 50%. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται το κράτος θα αναπληρώνει το 60%.
Σύσταση «Ταμείου Εγγυοδοσίας» για τη βελτίωση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Οι τράπεζες θα χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια εγγυημένα έως 80% του ποσού του δανείου, με στόχο να ανακάμψουν ταχύτερα από την κρίση.
Παρέχεται η δυνατότητα, σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.
Προσαρμογή ωραρίου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Μάης 2020

Για την στήριξη και ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων αυξάνεται ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 κατά 250 εκ. ευρώ στο εθνικό σκέλος και κατά 1 δισ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.
Συστήνεται «Ταμείο Εγγυοδοσίας» με τις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης εγγυημένα έως 80% του ποσού κάθε δανείου. Για την σύσταση του Ταμείου η χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ύψους ενός δισ ευρώ, ενώ η επιδότηση προμηθειών εγγυοδοσίας μπορεί  να φτάσει μέχρι το ποσό των 250 εκ. ευρώ.

Αύγουστος 2020

Θεσμοθετείται και διευρύνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό Τομέα.
Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής
Μείωση κατά 40% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

Φλεβάρης 2021

Επέκταση των των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του Προγράμματος Συν-Εργασία. Παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία και των αναστολών των συμβάσεων σε πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις.
Διατήρηση στο 50% του ποσοστού υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή. Αποζημίωση ειδικού σκοπού για Ιανουάριο, Φεβρουάριο 2021 σε κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονταν από το αντίστοιχο μέτρο όλο το 2020 (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές κλπ).
Ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.
Κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα από 01.09.2020 έως 31.03.2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, βάσει των ακαθαρίστων εσόδων τους.
Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις πολιτισμού.

Από τα παραπάνω ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: Ολα για την εργοδοσία.

Ακόμη και τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων, ήταν στην ουσία μέτρα που απάλλασσαν την μεγαλοεργοδοσία από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Με άλλα λόγια …πληρώνουμε την εργοδοσία για να μας δίνει δουλειά, ακόμη και τα ψίχουλα.

Το ερώτημα όμως είναι: Υπάρχει διέξοδος;
Εμείς λέμε Ναι!

Μπροστά στα αδιέξοδα που φέρνει η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική να στρίψει το τιμόνι εκεί που ο εργαζόμενος θα ζει με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες του.

Εκεί που οι εργαζόμενοι θα κάνουν κουμάντο στον πλούτο που με καθημερινό και συνεχή ιδρώτα παράγουν και τον απολαμβάνουν μια χούφτα παράσιτα.

Να πιστέψουμε λοιπόν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν είναι ανίκητοι!

Ομως είναι επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα. Να απαλλαγούν από τους εργατοπατέρες που στήριξαν και στηρίζουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Να συμβάλλουμε να οργανωθεί η εργατική τάξη. Να μην είναι κανείς ανοργάνωτος.

Σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρξει συλλογική μορφή οργάνωσης με δράση, με πρωτοβουλίες, για να σπάει ο φόβος, η τρομοκρατική παρέμβαση της εργοδοσίας, η πολιτική της κυβέρνησης, η λογική «δε γίνεται τίποτα».

Γιατί κανείς δε μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την επίθεση που δεχόμαστε».

Ενας χρόνος πανδημίας - Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ενας χρόνος πανδημίας – Ενα έγκλημα διαρκείας! Ολα τα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις (κλικ για μεγέθυνση)

Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας, πολλές Ομοσπονδίες και δεκάδες Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε αρκετές ακόμα πόλεις της χώρας.

Με πληροφορίες από το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο

Ροβεσπιέρος

(Visited 339 times, 1 visits today)