Print Friendly, PDF & Email

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την στάση που κράτησαν οι πλειοψηφίες των ΔΣ στις δύο Ομοσπονδίες

Τη Δευτέρα 8/1 συνεδρίασαν εκτάκτως τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση των εκπροσώπων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με θέμα την οργάνωση 24ωρης απεργίας,

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

κι επιπλέον αγωνιστικών κινητοποιήσεων απέναντι στα σκληρά προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα η Αγωνιστική Συσπείρωση πρότεινε και στις δύο ομοσπονδίες συγκεκριμένο και πολύμορφο πρόγραμμα δράσης που ήταν το εξής:

 • Τη Τρίτη 9/1: Μέρα κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
 • Τη Τετάρτη 10/1: Συνεχίζουμε τις συγκεντρώσεις στις 13:30, στις περιφέρειες και τις δ/νσεις σε όλη τη χώρα κόντρα στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την Παιδεία και στις 15:30 στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ώστε να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
 • Την Πέμπτη 11/1: Προετοιμάζουμε την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων.
 • Την Παρασκευή 12/1 να είναι μέρα Απεργίας της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ όπου μαζί με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα να δώσουμε από κοινού μαχητική απεργιακή απάντηση, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην τοποθέτηση τους, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ τόνισαν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το οποίο αποτελεί κλιμάκωση της πάλης του προηγούμενου διαστήματος που είχε κορύφωση την απεργία στις 14/12, συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση του κλάδου, στην αναγκαία απάντηση στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να τα ψηφίσει από κοινού με τη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα η απεργιακή απάντηση την Παρασκευή 12/1 βοηθά να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων ανεξάρτητα από τους πιθανούς κυβερνητικούς ελιγμούς π.χ. να ψηφίσει τα μέτρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) καταψήφισε αυτή την πρόταση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απλά για Γενικές Συνελεύσεις το επόμενο διάστημα, ενώ στην ΟΛΜΕ την καταψήφισαν και οι Παρεμβάσεις!!!

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Συγκεκριμένα στη ΔΟΕ, τα επιχειρήματα ήταν ότι:

«Η ΔΟΕ ακολουθεί το σχέδιο της ΑΔΕΔΥ», «ο κόσμος δεν συμμετέχει στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις», «έρχονται μέτρα για τον κλάδο που είναι πιο σοβαρά και δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για απεργία».

Δυστυχώς, η πλειοψηφία της ΔΟΕ συντάσσεται με την επιχειρηματολογία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ σε μια κρίσιμη φάση για το συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια περίοδο που επιχειρείται να «μπει χέρι» στο απεργιακό δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη. Αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση.

Η ΔΑΚΕ, μετά από τη διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης από την ΑΣΕ, είπε ότι:

«Το μόνο που θα μπορούσε να στηρίξει είναι μια επιπλέον 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας, δίπλα στη στάση εργασίας που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ώστε όποια σωματεία θέλουν να την μετατρέψουν σε 24ωρη.»

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) έθεσαν ως προϋπόθεση η στάση εργασία της ΔΟΕ να είναι την ημέρα που θα ανακοινώσει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΣΕ έδωσε ανοχή στην πρόταση αυτή ως ελάχιστη προϋπόθεση ώστε να διευκολυνθεί η κινητοποίηση των σωματείων.

Σε κάθε περίπτωση τονίσαμε ότι πρέπει η απεργιακή απάντηση να δοθεί την Παρασκευή 12/1 από κοινού με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα που αποφάσισαν απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ.μ. στην Ομόνοια.

Οι Παρεμβάσεις συμφώνησαν στην απεργία για τις 12/1 και προτείναν επίσης κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και Γενικές Συνελεύσεις.

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ:

Ψηφίζοντας επιλεκτικά υπονόμευσαν τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

Καταψήφισαν και την συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τρίτης, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου και την Απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 12/1 μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερα πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο η στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που καταψήφισαν στην ΟΛΜΕ την μοναδική απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση που έχει μέχρι τώρα προκηρυχτεί, αυτή της Παρασκευής 12/1 από εκατοντάδες σωματεία και δεκάδες εργατικά κέντρα και Ομοσπονδίες.

Η στάση όλων αυτών των δυνάμεων, η υπονόμευση των εργατικών κινητοποιήσεων δεν μας εκπλήσσει.

Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες υπηρετούν την στρατηγική μιας καλύτερης διαχείρισης ενός σάπιου και βάρβαρου συστήματος.

Τώρα είναι ώρα ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του!

 • Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις και την απεργία της Παρασκευής.
 • Να εκφραστεί κοινό απεργιακό μέτωπο Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Να δοθεί μαζική, αποφασιστική απάντηση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Κάθε μέρα στο δρόμο για κερδίσουμε τη ζωή μας!!

Όλοι οι εκπαιδευτικοί να  δώσουν μαζικό και βροντερό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στις 12.00 στην Ομόνοια και σε πολλές πόλεις όλης της Ελλάδας!

Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ
Ενημέρωση για τις συνεδριάσεις των ΔΣ σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Συνεχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις συμμετοχής των Συλλόγων στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12/1 με 3ωρες στάσεις εργασίας.

 • Τρίτη 9/1, μέρα μαζικής εξόρμησης και ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία. Στις 4 μ.μ. όλες και όλοι σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα.
 • Την Τετάρτη 10/1, κινητοποιήσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στο Συμπληρωματικό Μνημόνια για την Παιδεία. Στην Αθήνα, στη 1:30, Tσόχα 15-17. Την ίδια μέρα στις 3.30 μ.μ. καλούμε τους εργαζόμενους, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας ώστε να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς, να απαντήσουμε μαχητικά στην ποινικοποίηση της δράσης όσων αγωνίζονται για να προστατεύσουν την εργατική-λαϊκή κατοικία.
 • Την Πέμπτη 11/1, προετοιμάζουμε την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με γενικές συνελεύσεις περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις γειτονιές από Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος.
 • Η Παρασκευή 12/1 είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 μ.μ. στην Ομόνοια. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία, στις στάσεις εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 • Το Σάββατο και την Κυριακή 13-14/1, σωματεία αλλά και άλλοι φορείς του μαζικού-λαϊκού κινήματος προχωράμε σε ενημερωτικές εξορμήσεις.
 • Τη Δευτέρα 15/1, μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε συλλαλητήριο στις 6μ.μ. στην Ομόνοια.

Αθήνα 8-1-2018

Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

(Visited 146 times, 1 visits today)