Print Friendly, PDF & Email

Έπαιξαν τον ισπανικό φασιστικό ύμνο σε ταυρομαχία στη Μαγιόρκα! (vid)

Ενώ ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματα των ζώων, ο ακροδεξιός ηγέτης του Vox δήλωνε την απόλυτη στήριξή του στους αγώνες

Εκατοντάδες ακτιβιστές και υποστηρικτές των δικαιώματων των ζώων συγκεντρώθηκαν προχτές στην Πάλμα της Μαγιόρκα, έξω από την αρένα της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τη διεξαγωγή ταυρομαχιών που επέστρεψαν στο νησί για πρώτη φορά μετά το 2017 που απαγορεύτηκαν.

Έπαιξαν τον ισπανικό φασιστικό ύμνο σε ταυρομαχία στη Μαγιόρκα
Διαδηλωτής με τη φράση «Όχι άλλες ταυρομαχίες» γραμμένο στο στήθος του εισέβαλε στην αρένα της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα (9 Αυγούστου 2019)

Περίπου 400 άτομα διαδήλωναν την αντίθεσή τους με συνθήματα όπως:

«Δεν είναι τέχνη, είναι βασανιστήριο!» και «Όχι στα ταυρομαχίες!»,

ενώ μέσα στην αρένα, βρίσκονταν περίπου 12.000 άτομα, προκειμένουν να παρακολουθήσουν μερικούς από τους κορυφαίους ισπανούς ταυρομάχους.

Έπαιξαν τον ισπανικό φασιστικό ύμνο σε ταυρομαχία στη Μαγιόρκα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», τα μεγάφωνα του σταδίου έπνιξαν τις φωνές των διαδηλωτών, παίζοντας πρώτα το τραγούδι «Viva España», και στη συνέχεια μια διασκευή του απαγορευμένου ισπανικού φασιστικού ύμνου «Cara al Sol» (Αντικρύζοντας τον Ήλιο).

Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από τους θεατές, πριν ακόμα μπουν στο στάδιο τραγουδούσαν τον φασιστικό ύμνο!

Η τοπική κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων είχε απαγορεύσει τις ταυρομαχίες από το 2017 και προώθησε μια αρκετά διαφορετική μορφή ταυρομαχιών όπου ο ταύρος δεν βλάπτεται.

Η νομοθεσία μάλιστα προέβλεπε την επιβολή προστίμου το ύψος του οποίου μπορούσε να φτάσει έως τα 100.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόκλησης σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης στο ζώο.

Το 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αναίρεσε την απόφαση, διατηρώντας μόνο την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε ταυρομαχίες και περιορίζοντας την είσοδο σε άτομα άνω των 18 ετών.

Έπαιξαν τον ισπανικό φασιστικό ύμνο σε ταυρομαχία στη Μαγιόρκα
Ισπανία πριν από 40 χρόνια; Όχι! Πάλμα το 2019! Θεατές ταυρομαχιών τραγουδούν τον φασιστικό ύμνο που παίζει στη διαπασών από τα μεγάφωνα της αρένας!

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι:

«Η τοπική κυβέρνηση είχε υπερβεί την εξουσία της με το να απαγορέψει ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους».

Οι υποστηρικτές των ταυρομαχιών θεωρούν ότι αυτές αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της ισπανικής κουλτούρας και είναι χαρακτηριστικό πως οι ταυρομαχίες δεν αναφέρονται ως άθλημα αλλά καταγράφονται στις πολιτιστικές σελίδες των εφημερίδων.

Οι ταυρομαχίες έχουν απαγορευτεί και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, ιδίως στις Κανάριες Νήσους, όπου ήταν παράνομες από τη δεκαετία του ’90 αλλά και στην Καταλονία, που απαγόρευτηκαν το 2010.

Ωστόσο, η καταλανική παραδοσιακή ταυροδρομία, κατά την οποία ο ταύρος καταδιώκεται με φλεγόμενο υλικό συνδεδεμένο στα κέρατά του, εξακολουθεί να επιτρέπεται με την αιτιολογία ότι δεν είναι σκληρή.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Vox» στις Βελεαρίδες Νήσους, Jorge Campos έφτασε στην αρένα της Μαγιόρκα με μια ισπανική σημαία, δηλώνοντας την υποστήριξή του στις ταυρομαχίες.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ταυρομαχιών έχει μειωθεί κάτω από το μισό (από 3.651 το 2007 σε 1.521 το 2018), αν και σε περιοχές όπως της Castilla-La Mancha, της Βαλένθια, της Λα Ριόχα και της Ναβάρρα έχει σημειώσει μικρή αύξηση.

Έπαιξαν τον ισπανικό φασιστικό ύμνο σε ταυρομαχία στη Μαγιόρκα! (vid)

Με πληροφορίες από «The Guardian»

Ροβεσπιέρος

(Visited 521 times, 1 visits today)